Ingebjørg Bratland:

- Vi ble fort veldig nære

Hun har vokst opp som storesøster til fire. Ikke rart gullstrupen fra Vinje forbarmet seg over yngre og trengende «Hver gang vi møtes»-kolleger.

SPESIELT VENNSKAP: Den Ingebjørg Bratland trodde hun sto lengst unna, også musikalsk – var Kaleb Isaac Ghebreiesus (23). Men rap-artisten best kjent som Isah, ble raskt en god venn! Foto: TV 2
SPESIELT VENNSKAP: Den Ingebjørg Bratland trodde hun sto lengst unna, også musikalsk – var Kaleb Isaac Ghebreiesus (23). Men rap-artisten best kjent som Isah, ble raskt en god venn! Foto: TV 2 Vis mer
Publisert

Etter å ha blitt spurt flere ganger, sa Ingebjørg Bratland (32) til slutt ja – og kompletterer i år det knallsterke artistlaget i «Hver gang vi møtes».

- Etter to år med corona hadde jeg lyst å henge litt med andre artister og bli inspirert. Jeg følte at jeg trengte det, innrømmer Ingebjørg overfor Se og Hør.

«HVER GANG VI MØTES»: Da Freddy Kalas skulle synge folkesangen «Olav Olav» gikk det galt. Video: TV 2 / Celina Morken. Reporter: Katrine Bjelke. Vis mer

På forhånd så hun på den utvalgte artistflokken som en artig, kul og bra gjeng. Forventningene ble innfridd til fulle, men hun fikk kanskje best kontakt med folk hun trodde sto lengst unna henne, også musikalsk.

Vennskapet med rap-artisten Kaleb Isaac Ghebreiesus (23), best kjent som Isah, ble raskt etablert.

HJERTEKLEM: Ingebjørg og Stavanger-rapperen Isah kom raskt nær hverandre. Hun fikset også stemmen hans! Foto: TV 2
HJERTEKLEM: Ingebjørg og Stavanger-rapperen Isah kom raskt nær hverandre. Hun fikset også stemmen hans! Foto: TV 2 Vis mer

Vokal-sykepleier

- Jeg ble liksom storesøsteren hans. Og det skjedde fort. Han var litt rusten i stemmen etter å ha vært i Oslo Spektrum og sunget med Karpe og jobbet hardt i hele august. Så da gikk jeg rett inn og ble litt vokal-sykepleier. Jeg hadde noen tips og noe godt i vesken til ham. Vi ble fort veldig nære, forteller Ingebjørg.

Også Fredrik Auke (32) – bedre kjent som artist Freddy Kalas – ble et nært og kjært bekjentskap.

- To personer jeg kanskje så for meg sto lengst unna meg, også musikalsk. Men de to ble jeg fort veldig glad i!

«HVER GANG VI MØTES»: Det ble tårevått da Bjørn Eidsvåg skulle tolke en av Freddy Kalas sine låter. Reporter: Katrine Bjelke. Video: Celina Morken Vis mer

Ingebjørg legger ikke skjul på at hun gruet seg skikkelig til sin egen hedersdag.

- Jeg følte meg som en konfirmant som satt ved enden av bordet. Det var klirring i glass og taler. Men det ble jo fint da – og altfor mange fine ord. Først og fremst var det skikkelig stas å få høre låtene mine i ny drakt, fremført av dyktige artister, roser 32-åringen.

«Hver gang vi møtes» ender ofte i en tårebonanza – for Ingebjørg endte det motsatt:

- Det ble ikke noe «emo-moment» i mitt program. Det ble mest latter – mye som følge av en kulturkrasj med Isah og Fredrik.

«HVER GANG VI MØTES»: Bjørn Eidsvåg fikk innhold fjernet fra egen episode. Reporter: Katrine Bjelke / Celina Morken. Video: TV 2 Vis mer

Tvang tårene frem

Men i andres programmer måtte hun kapitulere. Hennes tolkning av Bjørn Eidsvågs låt «Evig hvile» fra 2006-albumet «Nåde», tvang frem tårene både hos Ingebjørg og æresgjesten fra Sauda.

- Låten er så sterk. Det måtte bli den, selv om jeg visste det ville bli vanskelig, sa Ingebjørg før sin fremføring.

«Evig hvile» – med tekstlinjer som «Gi dem evig hvile, Herre. Og må evig lyse skinne på dem» rørte sterkt ved følelsesregisteret til dem som var til stede under Bjørns fremførelse av låten på minnekonserten for ofrene etter 22.-juli-terroren i 2011. Ingebjørg var blant dem.

- Det var så sterkt. Det gjorde veldig, veldig inntrykk, innrømmet Ingebjørg til en tårevåt Bjørn.

«HVER GANG VI MØTES»: Emma Steinbakken tolker Bjørn Eidsvågs «Floden». Video: TV 2. Vis mer

Rørte kong Harald

Ingebjørg er ikke ukjent med å bringe frem sterke, såre og inderlige følelser hos dem hun fremfører sin sangskatt for.

Det startet tidlig.

GJORDE INNTRYKK: Her synger en 16 år gammel Ingebjørg for kongeparet i anledning monarkens 70-årsjubileum i 2007. Kong Harald måtte felle tårer da Ingebjørg fremførte «Den fyrste song». Konserten var utendørs og som bildet viser hadde dronning Sonja kledd seg godt! Foto: Lise Åserud / NTB .
GJORDE INNTRYKK: Her synger en 16 år gammel Ingebjørg for kongeparet i anledning monarkens 70-årsjubileum i 2007. Kong Harald måtte felle tårer da Ingebjørg fremførte «Den fyrste song». Konserten var utendørs og som bildet viser hadde dronning Sonja kledd seg godt! Foto: Lise Åserud / NTB . Vis mer

Som 16-åring fikk hun kong Harald (85) til å felle sine modige tårer. Det skjedde da hun fremførte «Den fyrste song» for kongen vår i anledning hans 70-årsjubileum i 2007.

Mens hun synger, synes hun kong Harald ser så kald ut i sin åpne frakk, og det som er gråt over vakker sang, tolker hun som kulderykninger i ansiktet hans. Selv var hun ikke fornøyd med sin opptreden.

RØRT: Da Maj Britt Andersen skulle hylles under «Hver gang vi møtes» ble hun rørt av Andreas «TIX» Haukland sin opptreden. Bilder med tillatelse fra TV 2. Vis mer

Gråt i bilen

- Jeg gråt i bilen på vei hjem til Vinje fordi jeg syntes jeg hadde gjort det så dårlig. Men så i Dagsrevyen-tiden tikket det plutselig inn mange sms-er som gratulerte meg med at jeg hadde rørt kongen med sangen min. Da skjønte jeg at sangen kanskje hadde gjort inntrykk likevel, har Ingebjørg fortalt til Dagbladet.

Forholdet til artistkollega og sambygding Odd Nordstoga (50) er helt spesielt, og flere har trodd at de har hatt et mangeårig kjæresteforhold. Den gang ei.

SUKSESSDUO: Odd Nordstoga har hatt stor innvirkning på Ingebjørgs karriere og suksess. Men kjærester har de aldri vært! Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
SUKSESSDUO: Odd Nordstoga har hatt stor innvirkning på Ingebjørgs karriere og suksess. Men kjærester har de aldri vært! Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Lenge før den kjente musikeren og komponisten kom inn i Ingebjørgs liv, hadde hun etablert et varm og nært forhold til hans mor, Ellen Nordstoga (81). Det startet allerede da Ingebjørg var fire-fem år gammel.

Da Ellen kom på besøk for å holde en liten sangstund i Ingebjørgs barnehage, ble det tent en gnist som aldri har slukket.

NORSK TOLKNING: Slik reagerte artistene da TIX tolket «Girl in Oslo» av Bigbang. Musikk/tekst: Øystein Greni. Vis mer

Unike vennskap

Møtet var starten på et unikt vennskap – og turné.

- Ellen og jeg dro på turné sammen i ni uker da jeg var rundt ti år, så vi ble venninner da. Folkemusikkmiljøet var et godt sted å starte – raust og inkluderende og helt uten kropps- og motepress, har gullstrupen uttalt til Dagbladet.

Senere kom bestevenninnens sønn på banen. Odd Nordstoga laget musikken til barneserien «Jul i svingen» i 2006, som fikk Spellemannprisen for beste barneplate samme år. Ingebjørg sang tittelsporet.

SCENEVANT: Ingebjørg har for lengst gjort scenen til sitt andre hjem, her sammen med medprogramleder Jarle Bernhoft under Spellemannprisen i 2016. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
SCENEVANT: Ingebjørg har for lengst gjort scenen til sitt andre hjem, her sammen med medprogramleder Jarle Bernhoft under Spellemannprisen i 2016. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

Siden var Odd helt sentral i venninnens monumentale gjennombrudd da hun sammen med ham ga ut albumet «Heimafrå» i 2013. Plateslippet ble etterfulgt av en grandios turné med 150 konserter. Duoen fikk også Spellemannprisen – og Ingebjørgs navn var med ett på alles lepper.

Siden er hun blitt dekorert med en rekke priser, blant annet Wenche Foss´ Ærespris. Men kjendiseriet har hun aldri hatt et kjært forhold til. Overfor Se og Hør tilstår hun at deltakelsen i «Hver gang vi møtes» satt langt inne.

STOR ÆRE: - Denne prisen betyr veldig mye for meg. Det er en vanvittig stor ære – Wenche Foss er jo en legende, sa Ingebjørg etter å ha blitt tildelt «Wenche Foss’ Ærespris» av Ellen Horn og Fabian Stang i 2018. Foto: Espen Solli
STOR ÆRE: - Denne prisen betyr veldig mye for meg. Det er en vanvittig stor ære – Wenche Foss er jo en legende, sa Ingebjørg etter å ha blitt tildelt «Wenche Foss’ Ærespris» av Ellen Horn og Fabian Stang i 2018. Foto: Espen Solli Vis mer

- Jeg er ikke så glad i TV og den eksponeringen det gir. Jeg er glad i å være artist og ikke kjendis. Jeg er redd for at hvis du er med i et program som går hver lørdag i beste sendetid på TV 2, så blir du kjendis og kanskje et fjes som folk blir litt lei av. Men nå har jeg krysset den grensen, og det er helt greit. Nå sier jeg stadig vekk ja til ting, påpeker 32-åringen.

- Jeg liker ikke å se meg selv på TV, men jeg måtte se mitt eget «Hver gang vi møtes»-program for å se hva som kom. Men når resten går, da tror jeg at jeg tar meg en luftetur. Jeg blir flau. Jeg skjemmes på egne vegne, innrømmer Ingebjørg overfor Se og Hør – vel vitende om at andre ute i de tusen hjem nyter hennes åsyn og røst i fulle drag.

LES OGSÅ: Tok til tårene: - Måtte gi etter

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer