- Vi betaler en pris for at det vi gjør blir bra

Nicolai Cleve Broch tar et oppgjør med mytene.

EN MYTE: Premiereaktuelle Nicolai Cleve Broch mener det er en myte at de samme skuespillerne brukes om og om igjen i norsk film.  Foto: Adéle C. Blystad/Seher.no
EN MYTE: Premiereaktuelle Nicolai Cleve Broch mener det er en myte at de samme skuespillerne brukes om og om igjen i norsk film. Foto: Adéle C. Blystad/Seher.no Vis mer
SEHER.NO: Lørdag 13. november det premiere på forestillingen «Galileo» på Nationaltheateret.

Det er Stein Winge som har regi på stykket, som er skrevet av Bertolt Brecht og dreier seg om livet til den kjente fysikeren, astronomen og filosofen Galileo Galilei, og hans turbulente forhold til den katolske kirken.

«Lang dags ferd mot natt»-regissøren har fått med seg en rekke skuespillerstjerner på rollelisten, deriblant Bjørn Skagestad, Mattis Herman Nyquist, Nils Ole Oftebro, Sverre Anker Ousdal og Nicolai Cleve Broch (34).

Sistnevnte har blitt en av Norges mest profilerte skuespillere de siste årene, og har, siden han debuterte i underholdningsbransjen for 11 år siden, medvirket i en rekke teaterforestillinger, samt tv-serier og filmer som «Lekestue», «Buddy», «Den siste revejakta» og «Max Manus».

Selv om 34-åringen nå har tatt en pause fra kinolerretet for å stå på scenen, innrømmer han overfor Seher.no at han fortsatt elsker å jobbe med film.

- Jeg er innmari fornøyd med det jeg har fått til i løpet av de 11 årene jeg har jobbet. Jeg har hele tiden fått mulighet til å jobbe både med teater og film, og det er jeg veldig glad for, sier skuespillerstjernen til Seher.no.

- Hvis jeg er borte fra teateret, så synes jeg det er fryktelig deilig å komme tilbake, og føler på en måte at jeg har kommet litt hjem. Men når jeg har vært her en stund blir jeg veldig rastløs. Da må jeg ut og gjøre noe annet. Så jeg tror at hvis jeg bare hadde gjort én av delene, så hadde jeg blitt lei, men når jeg kan gjøre begge deler så er det perfekt.

Sammen med skuespillerkolleger som Ane Dahl Torp og Aksel Hennie, er Cleve Broch blant de mest populære filmskuespillerne i bransjen, og har hatt sentrale roller i flere av de største norske produksjonene de siste årene. 

34-åringen synes imidlertid ikke det er for mange av de samme skuespillerne som får rollene i norske filmer.
 
- Nei, jeg synes ikke det. Jeg mener jo at det er en av de største mytene som finnes, og som er godt drevet frem av pressen. Selv om en skuespiller lager én film i året, noe nesten ingen gjør, så vil man da bare være med i én av kanskje 20 filmer som kommer i løpet av året. Så hvis man ikke ønsker å se vedkommende, så har man flere filmer å velge mellom, sier han.

Skuespillerstjernen innrømmer også at han stadig får henvendelser i forhold til akkurat dette.

- Jeg har ofte fått høre «åh, men du er jo med på alt», og da har jeg prøvd å vise til at jeg faktisk ikke er det. Jeg har kanskje gjort én film annet hvert år, eller hvert halvannet år sånn cirka, og det vil si at jeg er med i én av 30-35 filmer, og jeg synes ikke det er for mye. Jeg klarer ikke å være enig i det. Og det gjelder for alle, som Aksel og Ane og alle de som har fått det stempelet, sier han.

Ifølge Cleve Broch føles det til tider som om dette «stempelet» er en pris de må betale for suksessen.

- Det som er så rart er at vi betaler på en eller annen måte en pris for at det vi gjør blir bra. At det synes godt og at mange går og ser det, og da får folk en følelse av at vi er med på alt. Så noen ganger har jeg sagt at det som lønner seg er å spille hovedrollen i en norsk film som ikke går så bra. Da får du jobbe masse, sier han.

- Men nå er dette litt skummelt å snakke om da, for det kan fort komme ut som syting, og jeg mener ikke det. Jeg jobber mer enn nok jeg. Men akkurat den myten, om at det er de samme skuespillerne som jobber overalt, den er jeg litt lei av.

«Galileo» har premiere på Nationaltheateret lørdag 13. november. Les mer om stykket her! (ekstern link)

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.
 
LES OGSÅ: - Det er viktig å ha noen hemmeligheter