VG beklager til Ørjan Burøe

Avisa tar selvkritikk for to artikler om komikeren.

BEKLAGER: VG tar selvkritikk etter anklager mot komiker Ørjan Burøe. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
BEKLAGER: VG tar selvkritikk etter anklager mot komiker Ørjan Burøe. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

VG har onsdag kveld gått ut med en beklagelse til komiker Ørjan Burøe. Avisa tar selvkritikk for to artikler som omhandler komikeren.

- VG beklager til Ørjan Burøe, skriver avisa i en egen beklagelse publisert onsdag ettermiddag. Ifølge avisa skal det dreie seg om to artikler.

Anklager mot Burøe

Den ene ble publisert i februar under tittelen «Står frem med anklager mot komiker Ørjan Burøe: - Si ordentlig unnskyld». Artikkelen inneholder også andre anklager fra anonyme kvinner med påstander om trakasserende meldinger og pågående oppførsel.

«VG presiserer at det er intervjuobjektets opplevelser og påstander som gjengis i artikkelen, og at vi ikke hadde tilgang til eller har sett de konkrete meldinger intervjuobjektet viser til i saken. Burøe mener disse forholdene ikke medfører riktighet».

Saken fortsetter nedenfor.

- VG beklager

Den andre artikkelen som VG beklager overfor Burøe, er et portrettintervju med Elina Krantz, som er daglig leder i Stand Up Norge. I intervjuet, som ble publisert i mars, forteller hun om håndteringen av anklagene mot Burøe.

I VG-intervjuet skal Elina Krantz ha sagt at Ørjan Burøe - på grunn av hans oppførsel overfor flere kvinner - skal ha fått en advarsel av henne, og at hans avtale med Stand Up Norge/Latter ble sagt opp. VG skriver videre at de ikke har noen skriftlig dokumentasjon for de omtalte forholdene.

«I forkant av publisering har Burøe fastholdt at denne fremstillingen ikke er riktig, og at avtalen mellom dem aldri ble sagt opp, eller at en advarsel ble gitt. VG beklager at opplysningene likevel ble publisert uten forbehold, da vi ikke hadde tilstrekkelig dokumentasjon», skriver VG i beklagelsen.

Saken fortsetter nedenfor.

Klaget til PFU

I slutten av mars klaget Ørjan Burøe VG inn for Pressens faglige utvalg for disse to artiklene. PFU bekreftet at de har mottatt en klage fra Burøe på de to artiklene, men hadde per 29. mars ikke tatt stilling til om de skulle behandle saken eller ikke.

Det var i den nyoppstartede podkasten «Pompel og Pilt», med komiker Ørjan Burøe (44) og tv-profil Rune Haraldsen (33), at førstnevnte brøt tausheten om metoo-anklagene.

- Jeg var et ræva menneske før. Jeg hadde en lang periode i livet mitt der jeg var høy på meg selv. Folk fulgte meg i sosiale medier, og jeg mista meg selv oppi det her. Jeg ble en dårlig utgave av meg selv. Jeg har flørtet med jenter som ikke har vært min kjæreste. Jeg har vært veldig direkte med disse jentene. Og det er jo ikke bra, sa han i podkasten.

I podkasten fortalte han om de mange anklagene, hvorfor han gjorde som han gjorde, og om hvordan alle anklagene gikk utover ekteskapet med Marna Haugen (38).

Podkasten fikk mye oppmerksomhet i mediene, selv om komikeren selv forholdt seg relativt taus overfor media. Det var i etterkant av podkasten at VG skrev de to artiklene som de nå beklager.

Saken fortsetter nedenfor.

SKEPTISK: Programleder for årets utgave av «Gullruten», Sigrid Bonde Tusvik, mener «Ex on the beach»-deltakere ikke fortjener mer oppmerksomhet enn de får i programmet. Vis mer

- Vanskelig tid

Ørjan Burøe fortalte i podkasten at han angrer sterkt på det han gjorde. Men unnskyldningen gikk ikke helt hjem hos pressen, eller hos store deler av det norske komikermiljøet, som fyrte av mot Burøe i åpne kommentarfelt.

Burøes kone Marna Haugen Burøe holdt seg lenge helt unna søkelyset i den utfordrende saken. Omkring to uker etter podkasten åpnet hun imidlertid opp om den vanskelige tida på sin egen blogg.

- Det er ikke til å stikke under en stol at dette er en vanskelig tid for hele familien. De siste dagene har vært en ekstrem påkjenning for oss, og jeg ønsker forståelse for at vi trenger et pusterom, skrev hun kortfattet.

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: - Jeg vil alltid ha henne med meg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer