For litt over en uke siden hadde NRK-programmet «Demenskoret» premiere. Siden har serien blitt mye omtalt, og har rørt seere til tårer over hele landet.

- Klarte ikke å spise på tre uker
I programmet får seerne følge 15 personer med demens på veien fra første korøvelse til de etter to måneder synger foran en full sal på Chat Noir i Oslo.
Det er Kim Wigaard (34) som er dirigent i koret, mens Ingrid Gjessing Linhave (45) leder det. Begge har selv opplevd å være pårørende av en med demens.
- Dypt i hjerterota
Til Nettavisen forteller Wigaard at han kjenner seg igjen i meldingene han får fra mennesker som opplever demens i familien.
Hans far fikk diagnosen frontallappdemens i en alder av 64 år, før han gikk bort to år senere.

Fikk sjokkbeskjed: - Burde jeg være redd?
- Jeg var han som sendte meldinger til andre i samme situasjon for å søke hjelp da min familie og jeg sto i kaoset med pappa. Derfor kjenner jeg det dypt i hjerterota, fordi jeg vet hvor vondt det er som pårørende, sier han til Nettavisen.
Wigaard beskriver videre prosjektet som en drøm. Han har jobbet i underholdningsbransjen i mange år, men samtidig har han jobbet frivillig for demenssaken i lang tid.

Fikk demens som 44-åring
- Nå møtes disse to lidenskapene i et og samme prosjekt. Så brikkene faller på plass. Jeg har jo hatt demenssykdom flere ganger nært i familien, og vet hvor tøft dette er å stå i som pårørende. Vi kjemper derfor kampen om et mer åpent, inkluderende og demensvennlig samfunn med «Demenskoret».
Vil skape åpenhet
Også programleder Ingrid Gjessing Linhave har kjent sykdommen nært på kroppen.
– Jeg er både pårørende som datter og som barnebarn. Og har forholdt meg til demens siden jeg var barn. Nå i voksen alder har jeg som pårørende fått kjenne på hvor tungt og tøft det er å prøve å skape en verdig, innholdsrik og god hverdag for den som har demens, uttalte hun til NRK i desember.

Holdt rundt ham til det siste
Her kommer det frem at målet med programmet er nettopp å gi innblikk i hva sykdommen er, og hvordan det er å leve med den.
– Jeg håper at ordet demens blir enklere å si høyt, være åpen om og forstå og at alle tar imot mennesker med demens på en bedre måte fremover, sa Linhave videre.
LES OGSÅ: - Endelig føler jeg meg ordentlig fri