«Demenskoret»:

- Vet hvor vondt det er

«Demenskoret»-programleder og dirigent har selv vært pårørende.

LEDER OG DIRIGENT: Ingrid Gjessing Linhave leder det rørende NRK-programmet. Kim Wigaard er dirigenten. Foto: Else Thorbjørnsen / NRK
LEDER OG DIRIGENT: Ingrid Gjessing Linhave leder det rørende NRK-programmet. Kim Wigaard er dirigenten. Foto: Else Thorbjørnsen / NRK Vis mer
Publisert

For litt over en uke siden hadde NRK-programmet «Demenskoret» premiere. Siden har serien blitt mye omtalt, og har rørt seere til tårer over hele landet.

I programmet får seerne følge 15 personer med demens på veien fra første korøvelse til de etter to måneder synger foran en full sal på Chat Noir i Oslo.

Det er Kim Wigaard (34) som er dirigent i koret, mens Ingrid Gjessing Linhave (45) leder det. Begge har selv opplevd å være pårørende av en med demens.

MASKORAMA: Ingrid Gjessing Linhave forteller at hun sendte lapper med en av de andre deltakerne. Video/reporter: Celina Morken Vis mer

- Dypt i hjerterota

Til Nettavisen forteller Wigaard at han kjenner seg igjen i meldingene han får fra mennesker som opplever demens i familien.

Hans far fikk diagnosen frontallappdemens i en alder av 64 år, før han gikk bort to år senere.

- Jeg var han som sendte meldinger til andre i samme situasjon for å søke hjelp da min familie og jeg sto i kaoset med pappa. Derfor kjenner jeg det dypt i hjerterota, fordi jeg vet hvor vondt det er som pårørende, sier han til Nettavisen.

Wigaard beskriver videre prosjektet som en drøm. Han har jobbet i underholdningsbransjen i mange år, men samtidig har han jobbet frivillig for demenssaken i lang tid.

- Nå møtes disse to lidenskapene i et og samme prosjekt. Så brikkene faller på plass. Jeg har jo hatt demenssykdom flere ganger nært i familien, og vet hvor tøft dette er å stå i som pårørende. Vi kjemper derfor kampen om et mer åpent, inkluderende og demensvennlig samfunn med «Demenskoret».

Vil skape åpenhet

Også programleder Ingrid Gjessing Linhave har kjent sykdommen nært på kroppen.

- TUNGT: Influenser Ellen Aabol forteller hvordan hun har hatt det etter farens bortgang. Video: Luna Lea / Rød Løper Vis mer

– Jeg er både pårørende som datter og som barnebarn. Og har forholdt meg til demens siden jeg var barn. Nå i voksen alder har jeg som pårørende fått kjenne på hvor tungt og tøft det er å prøve å skape en verdig, innholdsrik og god hverdag for den som har demens, uttalte hun til NRK i desember.

Her kommer det frem at målet med programmet er nettopp å gi innblikk i hva sykdommen er, og hvordan det er å leve med den.

– Jeg håper at ordet demens blir enklere å si høyt, være åpen om og forstå og at alle tar imot mennesker med demens på en bedre måte fremover, sa Linhave videre.

LES OGSÅ: - Endelig føler jeg meg ordentlig fri

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer