«Bloggerne» på TV 2:

- Vet hvem som er de ekstreme blant oss

Bloggerne om debatten som har utspilt seg den siste tiden.

- KROPP ER KROPP: Bloggerne Jørgine Vasstrand, Kristine Ullebø og Anniken Jørgensen om debatten rundt influenceres påvirkning gjennom sosiale medier. Video: Ingrid Cogorno / Reporter: Ruben Pedersen Vis mer
Publisert

(Se og Hør): På selveste kvinnedagen skapte to av Norges største influencere, Ulrikke Falch (21) og Kristine Ullebø (21), overskrifter på landsbasis. NRKs «Debatten» kunne ikke ha samlet to mer uenige stemmer da bloggeres makt, påvirkningskraft og rolle som forbilder ble diskutert.

Diskusjonen kom i kjølvannet av den såkalte Vixen-saken, der Ulrikke trakk seg fra en prisutdeling fordi hun mente kåringen nominerte profiler som fremmet et usunt fokus på utseendet, et ekstremt forbruk og lite gjennomtenkte budskap.

De var på hver sin side av debatten, og etterspillet har kommet i form av kronikker, videoer og kommentarer i sosiale medier. I midten av mars ble det kjent at Falch hadde slettet sin konto på Instagram som følge av diskusjonen.

SLETTET INSTAGRAM: Som følge av bråket rundt debatten med Ulrikke Falch (avbildet) og Kristine Ullebø, slettet skuespiller og aktivist Falch sin konto på Instagram. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SLETTET INSTAGRAM: Som følge av bråket rundt debatten med Ulrikke Falch (avbildet) og Kristine Ullebø, slettet skuespiller og aktivist Falch sin konto på Instagram. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har planer om å holde ut som aktivist en stund, og da tror jeg det er en god idé å ta seg en pause fra sosiale medier og reflektere over hva man har lyst til å si og hvordan, sa hun til NRK.

I anledning premieren på den kommende sesongen av «Bloggerne» på TV 2, har Se og Hør pratet med flere av influencerens kolleger om hva de mener i debatten.

- TUNGT Å SE PÅ: Et utvalg profiler fra «Bloggerne» avslører noe av det vi får se i den kommende sesongen, som har premiere 2. april på TV 2 Livsstil. Video: Ingrid Cogorno / Reporter: Ruben Pedersen Vis mer

Flere motsvar

Den kommende sesongen av «Bloggerne» introduserer flere nye profiler, deriblant treningsprofilen Jørgine Massa Vasstrand. Hun står bak bloggen «Funkygine», hvor hun skriver om blant annet kosthold, trening og familielivet sitt.

Hun har fulgt med på debatten, og har gjort seg opp noen meninger om hva hun tenker rundt problematikken.

- Det er vanskelig å skulle mene ting offentlig, fordi det kommer så mange motsvar fra alle mulige kanter. Men jeg synes at noen av dem som står i opposisjonen kan være litt mer ekstreme enn de hadde trengt å være, forteller hun - uten å understreke hvilken side av saken hun refererer til.

- VANSKELIG: Treningsblogger Jørgine Vasstrand mener det ikke alltid er enkelt å stå i stormen. Foto: Espen Solli / TV 2
- VANSKELIG: Treningsblogger Jørgine Vasstrand mener det ikke alltid er enkelt å stå i stormen. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

Bloggeren forteller også at hun selv forsøker å være et forbilde på sin blogg, og tenker seg ofte om før hun publiserer innlegg. Hun tror flere kan ha godt av det.

En annen som lever i bloggvirkeligheten, og godt kjenner til tematikken Ullebø og Falch diskuterte, er Anniken Jørgensen. For mange er hun kjent under navnet «Annijor», hvor hun blogger om reise, mote og livet sitt.

Hun har selv fått kritikk for sin egen kropp, men mener likevel at begge sider i debatten er viktige.

- De sier mye bra, begge to. Men det skal ikke være en konkurranse om hvem som er det beste forbildet. Vi får ikke utryddet silikonpupper og restylane. Vi er et mangfold, og vi vet jo hvem som er de ekstreme blant oss, forklarer hun.

- IKKE UTRYDDE: Blogger Anniken Jørgensen forteller at hun mener det handler om å vise fram et mangfold. Foto: Espen Solli / TV 2
- IKKE UTRYDDE: Blogger Anniken Jørgensen forteller at hun mener det handler om å vise fram et mangfold. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

Hun mener at det viktigste man kan gjøre, er å være ærlig om det man opplever og tenker. Hun mener også det er bra at flere de siste åra har blitt flinke på merking av annonser og har fått et bevisst forhold til hvilken påvirkningskraft man har.

- Går inn på meg

Ullebø er selv med i den kommende sesongen, og forteller om hvordan tida etter debatten har vært.

- Jeg har fått kjempemange gode tilbakemeldinger på dette, og dette var min første debatt, så jeg var litt usikker. Det er jo selvfølgelig tusen flere ting jeg kunne ha sagt, jeg føler ikke at jeg fikk tømt meg for alt, sier hun til Se og Hør.

- GÅR INN PÅ MEG: Kristine Ullebø har fått flere tilbakemeldinger dens siste tida - både positive og negative. Hun angrer derimot ikke på at hun stilte opp. Foto: Espen Solli / TV 2
- GÅR INN PÅ MEG: Kristine Ullebø har fått flere tilbakemeldinger dens siste tida - både positive og negative. Hun angrer derimot ikke på at hun stilte opp. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

I debatten fortalte hun blant annet at hun ikke er feminist, men hun føler ikke at hun rakk å forklare hvorfor. Det har hun seinere skrevet om på sin egen blogg.

Det er derimot ikke alle tilbakemeldingene som har vært positive. Ullebø er vant til å stå i stormen, og får ofte kritikk på alt fra kropp til kjærlighetslivet sitt. Å få det på sine egne meninger var derimot vanskelig.

- Å få kritikk for meningene mine og det jeg står for, det går mer inn på meg. Jeg kjente det etter debatten, at jeg ble litt sliten. Jeg er jo for at alle jenter skal være stolte av seg selv, jeg føler bare at det er ufattelig feil at jeg skal få spørsmål om hvorfor jeg legger ut bilder av meg selv - på kvinnedagen, sier hun.

Noen av hovedpunktene som ble diskutert omhandlet det å legge ut bilder av middagsporsjoner, bilder med lite klær og merking av annonser.

Ullebø sier at Falch har en del gode poenger, men mener tilnærmingen er feil.

- Jeg vil også bekjempe kroppspress, og er for likestilling, men vi skal ikke fjerne ytringsfriheten. Fokuset er blitt rettet mot bloggere og eliminering av alle slanke kropper. Det er ikke svaret, vi må heller vise det mangfoldet både jeg og Ulrikke representerer, forteller hun.

Ulrikke Falch har ikke besvart Se og Hørs henvendelser.

DRAMA: Bloggeren Kristine Ullebø bryter sammen når kjæresten hennes bruker mer tid sammen med venninnene hennes enn henne selv. Bloggerne har sesongpremiere på TV 2 Livsstil i kveld. Video: TV 2 Vis mer

- Kropp er ikke kropp

Det var ikke bare Falch og UIlebø som møttes i den mye omdiskuterte debatten. Blogger Kristin Gjelsvik var også til stede. Hun har flere ganger gått ut mot andre bloggere, og har blant annet stilt seg kritisk til kosmetiske inngrep.

I debatten snakket hun om at bransjen tjener penger på unge jenters dårlige selvtillit. Hun har også skrevet en bok om tematikken, som har fått tittelen «#BraNok».

NRK fikk også besøk av Hans-Petter Nygård-Hansen, som jobber som kommunikasjonsrådgiver og var juryleder under Vixen Influencer Awards. Han har blant annet hatt som kampsak at annonsemerking skal bli obligatorisk kunnskap for alle innenfor feltet, og har etterlyst en regulering av bransjen.

VG-journalist Morten Hegseth snakket også for seg i debatten. Han var enig med både Ullebø og Falch om forskjellige aspekter i debatten, hvor førstnevnte blogger blant annet uttalte at «kropp er kropp» på spørsmål om hva hun kommuniserer når hun legger ut lettkledde bilder.

Da skjøt Falch inn:

- Kropp er ikke kropp. Kropp er en måte å skape identitet og å oppnå suksess, sa hun.​

LES OGSÅ: - Trist at noen bruker et bilde av meg for å fremme noe jeg forakter

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer