Arnold Schwarzenegger:

- Verste presidenten noensinne

Hollywood-stjernen åpner om mørk fortid etter Kongressen-angrepet.

- JEG HAR SETT DET FØR: I en video postet på Twitter går skuespiller og tidligere California-guvenør Arnold Schwarzenegger hardt ut mot Donald Trump, og mot denne ukas hendelser i Washington, D.C. Her kan du se budskapet hans. Vis mer
Publisert

Flere kjendiser har gått ut og fordømt angrepet på Kongressen, som fant sted 6. januar. Den seneste i rekken er skuespiller og tidligere California-guvernør Arnold Schwarzenegger (73).

Han har lagt ut en syv minutter lang video på Twitter hvor han uttaler seg om onsdagens hendelser. Han åpner videoen ved å introdusere seg som en immigrant til USA.

73-åringen er født og oppvokst i Østerrike, og bodde sine første 20 leveår i landet før han i 1968 flyttet til USA. Han ble født to år etter at andre verdenskrig tok slutt.

Åpner om tøff oppvekst

I videoen sammenligner han nazistene under krigen med den høyreekstreme gruppen Proud Boys.

Han sammenligner også «Krystallnatten», som markerer starten på den systematiske jødeforfølgelsen som siden utviklet seg til holocaust, med angrepet på Kongressen.

- Mobben knuste ikke bare vinduene til Kongressen. De knuste også idealene vi tok for gitt. De brøt seg ikke bare gjennom dørene i bygningen som huser amerikansk demokrati, de trampet ned prinsippene som dette landet ble bygget på, sier han.

KRITIKK: USAs førstedame Melania Trump har flere ganger fått kritikk for klesvalgene sine. Her er verstingene! Video: Rød Løper Vis mer

Schwarzenegger forteller også om oppveksten som var preget av etterkrigstiden, og spesielt hvordan det gikk ut over hans egen familie.

- Jeg har aldri delt dette så offentlig fordi det er et vondt minne. Men min far kom hjem full, en eller to ganger i uken, og han skrek og slo oss og skremte moren min. Jeg holdt ham ikke ansvarlig, fordi naboen vår gjorde det samme mot sin familie. Samme med naboen ved siden av der igjen. Jeg så det med mine egne øyne og ører, sier skuespilleren i videoen.

Ut mot Trump

Schwarzenegger forteller at budskapet er at han har førstehåndskunnskap til hvordan ting kan gå ut av kontroll, og at det hele begynte med løgner.

73-åringen sier at han ikke tror vi står overfor en ny verdenskrig, men at vi må være bevisste på hvilke skadevirkninger situasjonen vi står oppe i kan få.

RASER MOT TRUMP: Arnold Schwarzenegger får mye oppmerksomhet for en video hvor han fordømmer Kongressen-angrepet. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters/NTB
RASER MOT TRUMP: Arnold Schwarzenegger får mye oppmerksomhet for en video hvor han fordømmer Kongressen-angrepet. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters/NTB Vis mer

Han går også hardt ut mot den sittende presidenten, som om kort tid blir erstattet av demokratenes Joe Biden.

- President Trump forsøkte å omvelte valgresultatet til et rettferdig valg. Han søkte mot et kupp ved å lure folk med løgner. Min far og naboer ble også lurt av løgner, og jeg vet hvor slike løgner leder. President Trump er en mislykket leder. Han kommer til å omtales i historien som den verste presidenten noensinne. På den positive siden er han er snart like irrelevant som en gammel Twitter-melding, sier Schwarzenegger.

Schwarzenegger tilhører som kjent samme parti som Trump, men tar nå klar avstand fra presidenten. Han har likevel uttalt seg kritisk om Trump tidligere, og har gjort det klart at han vil hjelpe Biden-administrasjonen dersom det er behov for det.

LES OGSÅ: Trump-datter slaktes: - Kødder du?

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer