Vladimir Putin:

- Verdt ti ganger hans årslønn

Russlands president Vladimir Putin skal ha en klokkesamling verdt ti ganger hans offisielle årslønn, tror ekspert.

KLOKKESAMLER: Russlands president Vladimir Putin sjekker en av sine mange klokker. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/NTB
KLOKKESAMLER: Russlands president Vladimir Putin sjekker en av sine mange klokker. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/NTB Vis mer
Publisert

Det er godt over en måned siden Russland, med president Vladimir Putin (69), i spissen, tok seg inn i Ukraina. Den pågående krigen har krevd minst 1932 liv så langt ifølge tidligere tall fra FN høykommissær for menneskerettigheter, og det er lite som tyder på at Putin har tenkt til å trekke sine styrker ut av landet.

De siste ukene har det blitt skrevet mer om den russiske lederen enn tidligere. Han har, med et opphold som statsminister fra 2008 til 2012, vært president i Russland siden 2000.

Han skal også ha tjent svært godt i løpet av disse periodene. Det er likevel stor usikkerhet om hvor stor Putins formue egentlig er, og hvordan han har bygget den opp - noe Børsen tidligere har skrevet om.

Ifølge Fortune tjener presidenten 140 000 dollar årlig, noe som tilsvarer rett over en million kroner, men formuen er trolig langt større. Tidligere saker om han har tydet på at han vet å bruke penger.

Presidenten skal blant annet være spesielt interessert i klokker, og det sies at han har en solid samling. Det skriver blant andre Independent.

FINGEREN: Mandagens BAFTA-utdeling, der blant annet Renate Reinsvee var nominert, har fått flere til å reagere. Grunnen var at kveldens vert, Rebel Wilson, kom med et sleivspark til Russlands president Vladidmir Putin. VIDEO: Bafta. Reporter: Jonas Gard Steen Andersen Vis mer

Ti ganger årslønna

Presidenten blir ofte observert med en klokke på håndleddet. For klokkekjennere er det kjent at disse klokkene er av den dyre og eksklusive sorten.

I samlingen skal det blant annet være en Patek Philippe’s Perpetual Calendar-klokke, med en prislapp på rundt 600 000 kroner, ifølge Time and Tide Watches og ABC News.

Han skal også ha hatt klokkemodellen 5208P fra samme merke, men denne har presidenten solgt for rundt ti millioner kroner, ifølge Business Insider.

Presidenten skal også være eier av en A. Lange & Sohne Toubograph-klokke, med en pris på svimlende fem millioner kroner.

Det anslår møbeldesigner og profilert klokkesamler Roger Sveian overfor Se og Hør. I tillegg finnes det bare 50 av dem i verden, ifølge Time and Tide Watches.

70 000: Putin med det som skal være en Blancpain-klokke på armen. Foto: Mikhail Klimentyev/AP/NTB
70 000: Putin med det som skal være en Blancpain-klokke på armen. Foto: Mikhail Klimentyev/AP/NTB Vis mer

- Det som er med hans klokkesmak er jo at den på en måte er forholdsvis sofistikert. Det er ikke noen opplagte prangende statussymboler. De er jo veldig dyre, men for de som ikke er klokkekjennere så ser de kanskje ikke så spesielle ut. Men særlig Patek Phillipene og Lange'n er svært dyre klokker, sier Sveian.

- Han har vel en offisiell årslønn på en million, så klokkesamlingen er sikkert verdt ti ganger hans årslønn, tror Sveian.

MOSKVA: Den russiske kjendissønnen Luka Safronov viste sin misnøye med McDonald's midlertidige stengning i Russland. Video: Twitter Vis mer

- Vanskelig å få tak i

Ifølge Time and Tide Watches har presidenten hatt fire Blancpain Léman Aqua Lung Grande Date-klokker i samlingen. Ifølge Sveian er dette klokka som oftest blir observert på presidentens håndledd, og skal ligge på rundt 70 000 kroner. I tillegg finnes det ikke mange av dem i verden.

En av klokkene skal være gitt bort til en fabrikkarbeider, ifølge The Guardian. Ifølge klokkekjenneren er det altså denne klokka presidenten bruker mest.

- De er jo vanskelig å få tak i. Sånn som Blancpain-klokka er en begrenset klokke som bare er laget i et begrenset, lite opplag. Så han, eller hans folk, har sikkert gode kontakter og forhandlere som får tak i det mest eksklusive. Han går sikkert ikke selv og kjøper klokkene i klokkebutikker, sier Sveian.

FAVORITT?: Putin med sin Blancpain under Verdens økonomiske forum i Davos i 2009. Foto: ALEXEY DRUZHININ/AFP/NTB
FAVORITT?: Putin med sin Blancpain under Verdens økonomiske forum i Davos i 2009. Foto: ALEXEY DRUZHININ/AFP/NTB Vis mer

Bevisst valg eller latskap?

Klokkekjenneren har også bitt seg merke i en spesiell detalj som har vært diskutert i ulike klokkeforum.

- Der har han veldig ofte datoen feil. Det kan vel tyde på at han ikke bryr seg så mye om å stille datoen. Man har jo også diskutert at klokkene til Putin og hans regjeringsfolk flere ganger viser forskjellig tid, sier Sveian, og fortsetter:

- Det kan kanskje være at når de sier at de har en livesending, så er det egentlig et opptak - at de stiller klokkene og later som om det er live. Man har i hvert fall ofte sett at han ikke har stilt datoen riktig på klokkene sine.

Ifølge klokkekjenneren kan det også se ut til at presidenten foretrekker klokker i platina over gullklokker.

- Blant klokkekjennere er platina kongen av metaller. Det har en hvitere og blankere overflate enn stål, og har en større tyngde enn gull. Samtidig er det mindre prangende, men ofte nesten dobbelt så dyrt som gullklokker.

SER RØDT: Flere russiske influensere reagerer kraftig på at luksusmerket Chanel har trukket seg ut av Russland i forbindelse med Ukraina-krigen. Video: Instagram / Privat. Reporter: Julie Tran. Vis mer

- Hva kan Putins klokker fortelle oss om ham?

- Han vil vel imponere andre folk som er svært rike vil jeg tippe, svarer Sveian.

Presidentens klokker er verken dekket i gull eller diamanter, noe klokkekjenneren tror er et bevisst valg.

- Det imponerer jo kanskje de som er svært rike, men «vanlige» folk tenker ikke over at det er veldig dyre ting han har. Han vil på en måte kanskje framstå som folkelig overfor folk flest, men han vil imponere andre som er veldig rike og mektige.

LES OGSÅ: Ville ikke bli presidentfrue

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer