Verdens vakreste fjord

Ikke bare er Sognefjorden usedvanlig vakker. Den byr også på flotte opplevelser.

STORSLÅTT NATUR: Eli Strand i "God morgen, Norge!" på TV 2 er ekte sognejente og oppvokst i disse traktene. Foto: Morten Eik/Se og Hør
STORSLÅTT NATUR: Eli Strand i "God morgen, Norge!" på TV 2 er ekte sognejente og oppvokst i disse traktene. Foto: Morten Eik/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du finner ikke vakrere sted enn Sogn på en flott vårdag eller en fin sommerdag, sier TV 2s blide værdame Eli Kari Gjengedal (34). Hun vokste opp blant 80 000 blomstrende frukttrær i Leikanger, og er spesielt glad i nettopp blomstringsmåneden mai.


- Jeg feirer 17. mai hjemme i Leikanger så ofte jeg kan, sier Eli Kari som for tiden har mammapermisjon.


Kollega Eli Strand (35) fra "God morgen, Norge!" er også sognejente: - Øyhopping i Ytre Sogn vil jeg virkelig anbefale. Hva er Hellas mot dette? Ta utgangspunkt i Sollund, sier Eli -som også har mammapermisjon.


TV 2-jentene anbefaler deg å legge ferien til Sogn når som helst, og mener at et cruise på fjorden er et "must".


– Naturen er mektig, med høye fjell, isbreer og dypt vann. Ikke rart National Geograpic Traveler har kåret de norske fjordene til verdens beste reisemål.


TV-vertinne Ragnhild Fjørtoft (58) i NRK er oppvokst i Lærdal.
– Det er moro å se hvor entusiastiske turister fra fjerne himmelstrøk er over den mektige naturen. Jeg er stolt over å komme fra denne delen av landet, sier hun.10 TIPS TIL SOGNEFJORDEN:


NÆRØYFJORDEN er den smaleste, villeste og mest kjente fjorden. Sist sommer havnet den på UNESCOs verdensarvliste. Turistfergen fra Flåm til Gudvangen er fylt av mennesker fra hele verden. www.sognefjord.no


FLÅMSBANEN går fra Flåm ved fjorden til Myrdal på fjellet, og blir regnet som en av verdens vakreste togreiser. For sykkelentusiaster er Rallarvegen mellom Flåm og Hardangervidda en flott opplevelse. Aurland, Undredal og fjellgården Stigen bør du også få med deg.
www.flaamsbana.no


FJÆRLANDSFJORDEN kan du oppleve med ferge fra Balestrand i sommerhalvåret. Fjærland er en idyllisk liten bygd med 300 innbyggere, kjent for Norsk Bremuseum, turer på breen og bokbyen.
www.midsogn.com

BALESTRAND har i lang tid vært et turistsentrum i Midtre Sogn. Den tyske keiser Wilhelm II var en årviss gjest på begynnelsen av 1900-tallet, og kunstnere som Hans Gude og Hans Dahl malte i bygda. Kviknes hotell - i sveitserstil - er et landemerke. Her er kunstutstillinger, Sognefjord Akvarium, fjordcruise og Balejazz.
www.kviknes.no


LEIKANGER er fruktbygda fremfor noen, og midt i mai er fruktblomstringen et nydelig syn. Leikanger Fjord Hotel har stadig tilbakevendende gjester. Kommunen har landets høyeste gjennomsnittstemperatur.
www.midsogn.com


FINNAFJORDEN er dronning Sonjas (68) favoritt og den minst tilgjengelige av fjordarmene, men her er svært vakker natur. Synnøve Finden er forresten født og oppvokst her. Dronning Sonja har vært på besøk flere ganger. Det går ingen veier hit, så du må ta båt fra Vik. www.finden-gard.no


SOLVORN er en "sørlandsperle" beliggende ved Lustrafjorden, en fjord som strekker seg helt inn til foten av Jotunheimen. Rett over fjorden ligger UNESCO-vernede Urnes Stavkirke. Herfra er det også kort vei til Jostedalsbreen. www.lustertourist.com www

LÆRDAL er kjent for sin lakseelv der kong Harald (69) har fisket mye, Norsk villakssenter, gammel bebyggelse på Lærdalsøyri og ikke minst Borgund Stavkirke, der det nå er eget stavkirkesenter. Verdens lengste tunnel på 24,5 km går mellom Lærdal og Aurland. www.alr.no 


ØYHOPPING er blitt svært populært i Ytre Sogn. Ta post- og rutebåten til småøyene i Sollund, Bulandet og Værlandet. Flere av øyene er godt egnet for sykling, med lett kupert terreng og lite biltrafikk.
www.jensbua.no


SOGNDAL er det største tettstedet i Sogn, med mange studenter, kjent fotballag og muligheter for shopping. Olav Stedje og Idol-sangfuglene Tone Damli Aaberge (18) og Eva Weel Skram (20) har gjort bygda kjent.
www.sognefjorden.no


 

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer