Verdens ti beste øyer

Har du ikke planlagt hvor neste ferie går , bør du ta en titt her.

ET PARADIS: Ambergris Caye i Belize har fått førsteplassen som verdens best øy. Her sitter reisende på taket og nyter en vakker solnedgang. 
 Foto: All Over Press
ET PARADIS: Ambergris Caye i Belize har fått førsteplassen som verdens best øy. Her sitter reisende på taket og nyter en vakker solnedgang. Foto: All Over Press Vis mer

SEOGHØR.NO: Hvert år deler millioner av mennesker sine erfaringer fra eventyr til fjernt og nært på TripAdvisor.com. Ved hjelp av globetrotternes opplevelser og tilbakemeldinger har nettstedet kåret de aller beste øyene i verden.

1. Ambergris Caye, Belize
På denne vakre øya i det karibiske hav er været mildt, strendene kritthvite og historien rik. Det er mange ting å finne på uten å snuble i badeskoene på andre turister. Dra på jungelsafari i regnskogen, bad i fossefall, gå på oppdagelsesferd i grotter eller besøk de gamle Mayaruinene og templene. Belize Barrier Reef, et av verdens største korallrev, er naturligvis populært for dykking og snorkeling. Det er også det 400-fot dype kalksteinhullet, Great Blue Hole, hvor det yrer av havengler, elghornkoraller og dryppstein.

2. Providenciales, Turks og Caicosøyene
Dette er det perfekte valg for forelskede par som vil kose seg på luksuriøse hoteller eller villaer i naturskjønne omgivelser. Selv om det er et stort utvalg av restauranter, spa- og shoppingmuligheter, samt en diger golfbane på øya, er det likevel en relativt rolig atmosfære for dem som vil koble helt av. Dykking, ridning, soling og romantiske strandturer hånd i hånd i solnedgangen er deilige måter å fylle dagene på. Malcolm Beach anbefales hvis du vil enda lengre unna folkemassene.

 Foto: StockShot / Alamy/All Over Press
Foto: StockShot / Alamy/All Over Press Vis mer

3. Bora Bora, Selskapsøyene
Blir regnet som en av verdens mest eksotiske destinasjoner og har en natur som tar pusten fra de fleste. En vulkan reiser seg midt i en turkis lagune med krystallklart vann, omkranset av små, fortryllende øyer.

Her kan du bo i bungalows, som står på påler midt i lagunen, og se tropisk fisk gjennom et glassgulv mens du får frokosten servert fra kano. Sydhavsparadiset tilbyr en rekke aktiviteter som svømming med skilpadder, mating av hai, helikopterturer, utflukter med firehjulstrekker, paragliding og seilturer. Dette er et populært reisemål for nygifte par.

4. Marco Island, Florida
Tilhører øygruppen Ten Thousand Islands som ligger i Mexicogolfen. Stedet er magisk, mystisk og forlokkende - med hvite strender, glitrende hav og delfiner som leker i bølgene. Her kan livet nytes til det fulle med en forfriskende strawberry daiquiri på stranda eller med en runde golf i sola.

Det anbefales også og utforske Everglades nasjonalpark i en safaribil eller ta en fottur i Rookery Bay-reservatet. Øyas restauranter kan glede smaksløkene med deilig fersk sjømat.

5. Lewis og Harris, Outer Hebrides, Skottland
Øy nummer fem på lista kan hverken friste med palmetrær eller strandbarer, men tilbyr besøkende alt fra robuste fjelltopper og vakre grønne åser til feiende flotte strender. Et besøk til Lewis og Harris er som å gå inn i et skotsk eventyr. I Lewis, på den nordlige delen av øya, stikker legendariske Callanish Standing Stones opp fra bakken som en merkelig stor steinby.

Og på strendene i sørlige Harris finnes det steiner som kan spores millioner av år tilbake. Seil også over til de majestetiske vulkanske øyene til St. Kilda for og utforske ruinene til en middelalder-landsby.

MILELANGE STRENDER: Lewis og Harris blir beskrevet som et skotsk eventyr. Foto: Geoff Trinder/ARDEA/Ardea/All Ov
MILELANGE STRENDER: Lewis og Harris blir beskrevet som et skotsk eventyr. Foto: Geoff Trinder/ARDEA/Ardea/All Ov Vis mer

6. Naxos, Kykladene
Den greske øya er en hvit perle i det turkise Egeerhavet og et ideelt feriemål for besøkende i alle aldre.  Det er et ekte badeparadis med milelange sandstrender som er langgrunne og trygge for barn.

Hvis man vil ha en aktiv ferie er vannski og brettseiling gode alternativ. Naxos er en koselig by med en unik blanding av gamle ruiner og strandkultur. Bestill en drink på en av de romantiske små barene i gamlebyen eller spaser langs promenaden hvor en rekke koselige restauranter ligger med utsikt over sjøen. Ved solnedgang kan utsikten over øya og havet ta pusten fra deg.

7. Aitutaki, Southern Cook Islands
Denne praktfulle og avsidesliggende lille øya er innrammet av et trekantet barriererev og har en natur som er så vakker at mange mister munn og mæle.

I de fantastiske lagunene vrimler det av maritimt liv som blant annet digre havskilpadder og fisk i alle regnbuens farger. Til tross for Aitutakis svimlende skjønnhet er det foreløpig ikke oversvømt med turisme ettersom beliggenheten er relativt utilgjengelig.

Aitutaki et derfor førsteklasses reisemål for de som søker uberørte og romantiske omgivelser.

DRØM DEG BORT: Øya Aitutaki er ennå ikke ødelagt av turisme og har en natur som kan ta fra deg pusten. Foto: REX/Chameleons Eye/All Over Pres
DRØM DEG BORT: Øya Aitutaki er ennå ikke ødelagt av turisme og har en natur som kan ta fra deg pusten. Foto: REX/Chameleons Eye/All Over Pres Vis mer

8. Nosy Be, Antsiranana Province
Nosy Be ligger på nordvestkysten av Madagaskar, og dufter fra Ylang-ylang blomster, kaffe, kakao, vanilje og sukker vil møte deg overalt hvor du ferdes på den vakre øya.

Her finner du vulkanske innsjøer, late lemurer, rombrennerier, Ylang-ylang-plantasjer og intrikate korallrev - klare til å bli utforsket.

For de som er opptatt av flora og fauna er den frodige jungelen i naturreservatene Lokobe eller Marojejy et must. Mens Hi-fi-entusiaster bør komme i mai for å oppleve den fire dager lange musikkfestivalen Donia Music Festival.

9. Påskeøya, Chile
Ligger i Stillehavet rundt 3600 km utenfor Chile, og er et av jordens mest isolerte steder. Den letteste måten å komme seg dit på er å fly fra Santiago i Chile, Tahiti eller Lima. Øya er mest kjent for de mer enn 600 digre steinstatuene som kalles «Moai», og stadig flere turister strømmer til for å se dem.

Påskeøya har et unikt landskap og blir regnet som et av de mest mystiske og gåtefulle stedene i verden. Fordi øya ligger så fjernt fra nærmeste «nabo» har den en særpreget kultur som gjør den unik i verdenshistorien.  

10. Ko Tao, Thailand
Den palmekledde øya med kritthvite sandstrender og turkist vann, har hele 300 soldager i året. Til tross for sin lille størrelse, så har Ko Tao noe å tilby de fleste.

Hvis du dykker eller snorkler kan du svømme blant rokker, skilpadder, barrakuda, fargerike småfisk og ufarlige rev hai. Turgåere og eremitter kan gjenskape en episode av «Lost» i den tette og vakre jungelen, eller lei en sykkel og dra på utflukt til steder som Shark Bay, Freedom Beach, Mango Bay eller Tanote Bay.

Om kvelden skåles det i øl og drinker til solen står opp neste morgen.

NOE FOR ALLE: På Ko Tao kan du kombinere strandliv med utflukter og fest.
NOE FOR ALLE: På Ko Tao kan du kombinere strandliv med utflukter og fest. Vis mer

LES OGSÅ: Europas 10 beste reisemål