BLIR 80 ÅR GAMMEL: Senere denne måneden fyller Bardot 80 år. Foto: All Over Press
BLIR 80 ÅR GAMMEL: Senere denne måneden fyller Bardot 80 år. Foto: All Over PressVis mer

«Verdens største sex-symbol» fyller 80

Hun var Playboy-modell og alle menns drøm. Men allerede som 38-åring la Brigitte Bardot karrieren på hylla for dyrenes skyld.

SEOGHØR.NO: Hun rakk å spille inn nesten 50 filmer, være Playboy-modell og hele verdens sexsymbol, før hun bare 38 år gammel trakk seg ut av stjerneverden og inn i et annet rampelys.

TIDENS TANN: Brigitte Bardot eldes med verdighet. Foto: All Over
TIDENS TANN: Brigitte Bardot eldes med verdighet. Foto: All Over Vis mer
DYRENES VENN: Den franske kjendisen er kanskje verdens aller største dyrevenn.
 Foto: All Over Press
DYRENES VENN: Den franske kjendisen er kanskje verdens aller største dyrevenn. Foto: All Over Press Vis mer

Politisk aktiv er hun den dag i dag, og har sterke meninger om hjemlandet Frankrikes tilstand. Men aller mest er hun kjent for å kjempe for dyrenes rettigheter.

Brigitte Bardot var en annerledes stjerne, og hadde en bohemisk livsstil, som inneholdt fire ektemenn, diverse elskere og en klesstil langt fra det sofistikerte Hollywood på 50- og 60-tallet.

Hun takket for seg i 1972, og lot seg ikke engang friste av tilbudet om å spille i en James Bond-film og flere andre mangemillioner dollars-kontrakter.


- Brigitte gikk barbeint og snudde ryggen til elegante pelser, smykker, parfyme, makeup og alle disse triksene, forteller den franske feministikonet Simone de Beauvoir.

På 80-års dagen 28.september har hennes kjære Frankrike bestemt seg for å ære hennes med utstillinger, bøker og intervjuer.

- Dette er den beste gaven jeg kunne få. Det er regjeringens plikt å sette lover mot blant annet rituell slakting av dyr, sier hun ifølge ANSA.

- Jeg ga min ungdom og skjønnhet til menn. Nå skal jeg bevare det beste jeg har til dyra – nemlig min visdom og erfaring,  sier hun.  

- Og når den tid kommer vil jeg begraves sammen med mine dyr hjemme i hagen, sier hun, og sikter til sitt hjem i Saint Tropes.

LES OGSÅ: Hun er verdens mest fotogene kvinne