Thorvald Stoltenberg er død:

- Verden trenger de kvalitetene Thorvald sto for

Kjendisene hyller avdøde Thorvald Stoltenberg.

GIKK BORT: Thorvald Stoltenberg døde i dag, 87 år gammel. Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre er blant dem som har tatt til sosiale medier for å hylle den tidligere politikeren og diplomaten. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
GIKK BORT: Thorvald Stoltenberg døde i dag, 87 år gammel. Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre er blant dem som har tatt til sosiale medier for å hylle den tidligere politikeren og diplomaten. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag kom nyheten om at den tidligere Arbeiderpartiet-politikeren Thorvald Stoltenberg har gått bort, 87 år gammel.

- Thorvald Stoltenberg døde fredelig hjemme i formiddag, med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie, opplyste familien til NTB.

Stoltenberg gikk bort i underkant av en uke etter 87-årsdagen sin, søndag 8. juli.

- Et fantastisk menneske

I etterkant av at dødsfallet ble kjent, har flere sendt sine kondolanser og hyllester til den tidligere toppdiplomaten.

Blant disse er tidligere «Senkveld»-programleder Harald Rønneberg (44), som mimrer tilbake til de gangene Thorvald Stoltenberg var gjest i sofaen under «Senkveld».

TAKK: Harald Rønneberg setter pris på samtalene han har hatt med Thorvald Stoltenberg opp gjennom årene. Foto: Skjermdump / Instagram
TAKK: Harald Rønneberg setter pris på samtalene han har hatt med Thorvald Stoltenberg opp gjennom årene. Foto: Skjermdump / Instagram Vis mer

«Et fantastisk menneske har gått bort.. Vi var så heldige å ha besøk av Thorvald Stoltenberg i studio flere ganger og sjelden har vel vi og vårt publikum vært mer lyttende. Tusen takk for alt», skriver han under et bilde av Thorvald på Instagram.

- Et varmt menneske

Også statsminister Erna Solberg (57) har tatt til sosiale medier, nærmere bestemt Twitter, for å hylle Thorvald for alt han har gjort for landet, samt sende sin kondolanse til familien.

«Trist med beskjeden om at Thorvald Stoltenberg har gått bort. Vi husker ham som utenriksminister og fredsmegler, men først og fremst som et varmt menneske», skriver hun og legger til:

TRIST: Erna delte sin hyllest til Thorvald Stoltenberg på Twitter. Her er de to avbildet i Trondheim i 2014. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
TRIST: Erna delte sin hyllest til Thorvald Stoltenberg på Twitter. Her er de to avbildet i Trondheim i 2014. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix Vis mer

«Gjennom et langt liv gjorde han en stor og viktig innsats for Norge. Sender varme tanker til øvrig familie».

Tidligere partikollega og statsminister Gro Harlem Brundtland (79), skriver følgende i et minneord om sin kollega og venn, melder Dagbladet:

«Det var med sorg jeg i formiddag mottok budskapet om Thorvald Stoltenbergs bortgang», skriver hun og fortsetter:

Saken fortsetter under bildet.

VENNER: Gro Harlem Brundtland og Thorvald stoltenberg var kolleger i mange år, og utviklet et godt vennskap. Her er de avbildet sammen i 1988. Foto: Eystein Hansen / NTB Scanpix
VENNER: Gro Harlem Brundtland og Thorvald stoltenberg var kolleger i mange år, og utviklet et godt vennskap. Her er de avbildet sammen i 1988. Foto: Eystein Hansen / NTB Scanpix Vis mer

«Samtidig har jeg sjelden opplevd en slik samtidig varm følelse av takknemlighet og glede over et så positivt og så rikt levd liv. Jeg forstod på vår siste samtale at Thorvald også følte det slik. «Gro, jeg er 87 år og har levd et innholdsrikt og fantastisk liv». Han ville det skulle være slik vi skulle huske ham».

- Visjonen lever videre

AUF-leder Mani Hussaini (30) hyller den avdøde Arbeiderpartiet-politikeren med et bilde av ham selv og Thorvald, etterfulgt av fine ord om sistnevnte.

«Hvil i fred kamerat Thorvald! En tydelig stemme for solidaritet, samarbeid og raushet har i dag gått bort. Thorvald er borte, men ideene og visjonene lever videre», skriver 30-åringen under bildet.

Til Se og Hør forteller Manu at Thorvald var en stor inspirasjon både for ham selv og for mange andre i AUF.

- Han vil bli husket for sin raushet og for sitt engasjement for de svakeste i samfunnet vårt. Han skal ha æren for at hele stortinget nå er enige om at vi ikke skal behandle rusavhengige som kriminelle, men som medmennesker som trenger behandling, sier han.

AUF-lederen har selv møtt Thorvald Stoltenberg ved flere anledninger, og føler seg priviligert som har fått komme tett innpå 87-åringen.

NÆRE: Manu Hussaini og Thorvald Stoltenberg på kjøkkenet hjemme hos sistnevnte. Foto: Privat
NÆRE: Manu Hussaini og Thorvald Stoltenberg på kjøkkenet hjemme hos sistnevnte. Foto: Privat Vis mer

- Jeg føler meg beæret som fikk besøke ham og dele tanker og ideer rundt kjøkkenbordet hans. Verden er et fattigere sted uten ham, sier AUF-lederen til Se og Hør.

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre (57) hyller Thorvald Stoltenberg for den han var og det han sto for.

«Han satte mennesker først, ga aldri opp, kjente alle, og alle kjente Thorvald. Verden trenger de kvalitetene Thorvald sto for», står det blant annet i et innlegg publisert på Twitter.

Invitert på middag

Tidligere fotballstjerne Jan Åge Fjørtoft (51) mimrer tilbake til da han for noen år tilbake ønsket et møte med Stoltenberg - noe som endte med at han ble invitert på middag.

«For noen år siden ringte jeg han og ville invitere han til et møte. Endte med å invitere meg hjem til sitt legendariske kjøkkenbord. Hvil i fred», skriver han blant annet.

Komiker og «Nytt på Nytt»-programleder Bård Tufte Johansen (49) klarer med sin korte hyllest å få inn det mange andre skriver - i én enkel setning.

«Ide til bra menneske: Thorvald Stoltenberg», skriver han.

Jens fikk tatt farvel

Thorvald Stoltenberg er far til nåværende generalsekretær i NATO, og tidligere statsminister, Jens Stoltenberg (59).

Fredag ettermiddag skriver Dagbladet at Jens, som var til stede på jobb i Brussel da Donald Trump gjestet NATO-toppmøtet torsdag, reiste hjem til Norge i går kveld.

Dermed var Thorvalds eneste sønn til stede da faren sovnet inn i dag.

Saken fortsetter under bildet.

FAMILIE: Thorvald Stoltenberg etterlater seg barna Jens og Camilla Stoltenberg. Her er de avbildet sammen i 2014 under lillesøster Ninis bisettelse. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
FAMILIE: Thorvald Stoltenberg etterlater seg barna Jens og Camilla Stoltenberg. Her er de avbildet sammen i 2014 under lillesøster Ninis bisettelse. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

I tillegg til Jens var 87-åringen også far til Nini Stoltenberg, som gikk bort i 2014, 51 år gammel. Stoltenberg etterlater seg også datteren Camilla Stoltenberg (60), som er utdannet lege og direktør for Folkehelseinstituttet.

Den fremtredende Ap-politikeren og samfunnsdebattanten var tidligere gift med byråkrat Karin Stoltenberg, som gikk bort i 2012. Hun var utdannet genetiker og arbeidet for blant annet Norad og Røde Kors. Det var henne han fikk sine tre barn med.

De siste årene av sitt liv var han i et forhold med filmregissør Anja Breien (78). I et intervju med Dagbladet Magasinet i 2014, fortalte Thorvald om hvordan forholdet deres startet:

- Vi begynte å snakke sammen. Og da jeg først hadde begynt å snakke med henne så gikk det fort. Jeg har visst om henne i mange år. Hun er så lett å legge merke til, hun har så masse flott, krøllete hår.

LES OGSÅ: Kjærligheten er hennes største seier

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer