Vendela Kirseboms hemmelige Trump-drama

- Sånne type meninger blir for drøye for meg, minnes den tidligere supermodellen om da hun hadde Donald Trump til bords.

TRUMP OG VENDELA: Donald Trump og Vendela Kirsebom avbildet sammen i New York i 1999, da de ledet et gigantisk moteshow fra Times Square sammen. Foto: Arkivbilde Dagbladet
TRUMP OG VENDELA: Donald Trump og Vendela Kirsebom avbildet sammen i New York i 1999, da de ledet et gigantisk moteshow fra Times Square sammen. Foto: Arkivbilde Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med det kommende presidentvalget i USA har Vanity Fair-redaktør Graydon Carter (62) satt ord på et par av sine erfaringer med presidentkandidat Donald Trump (70).

Carter har sittet i sjefsstolen siden 1992, og har mange Trump-møter bak seg.

Et av dem inkluderer den norsk-svenske modellen Vendela Kirsebom (49).

- På gråten

Året var 1993. Vanity Fair var invitert til en årlig, høytstående journalistmiddag arrangert av Det hvite hus, og fikk med seg et knippe utvalgte kjendiser til bords.

SUPERMODELL: Vendela Kirsebom ble et navn kjent over hele verden da hun kapret coveret på Sports Illustrated i 1993. Foto: Reuters/ NTB Scanpix
SUPERMODELL: Vendela Kirsebom ble et navn kjent over hele verden da hun kapret coveret på Sports Illustrated i 1993. Foto: Reuters/ NTB Scanpix Vis mer

Blant dem designer Diane von Furstenberg, forfatter Peggy Noonan, og kvinnen som ble stjerne over natta da hun prydet forsida til Sports Illustrated i badedrakt samme år: Vendela Kirsebom.

Den frittalende eiendomsmogulen Donald Trump var også invitert - mest som en spøk, skriver Carter. Men han dukket opp.

«Jeg tenkte at det ville være stas for Vendela å sitte ved siden av Trump. Det viste seg overhodet ikke å være tilfellet. Etter tre kvarter kom hun bort til meg, helt på gråten, og tryglet om å få bytte plass», skriver magasinredaktøren.

Ifølge ham skal Kirsebom ha blitt svært fortvilet av måten Trump snakket til henne på.

«Trump hadde visstnok brukt 45 minutter på å analysere kroppene, helst legger og pupper, til alle kvinnene som satt rundt bordet».

-  Virket veldig mannsjåvinistisk

Trump skal ha også ha bedt kvinnene om å måle seg opp mot hverandre. Da skal Kirsebom, som den gang var i tjueåra, ha fått nok.

«Hun fortalte meg at han var den mest vulgære mannen hun noensinne hadde møtt», skriver Carter.

Når Dagbladet i dag ringer Vendela Kirsebom om saken, trenger hun litt tid før minnene om Trump den kvelden står tydelig for henne.

- Jeg husker selvfølgelig den kvelden, men jeg har ikke tenkt så mye på akkurat den episoden. Men jeg husker den veldig godt nå når du nevner det. Jeg reagerte på måten han pratet på, som virket veldig mannssjåvinistisk og nedlatende, sier Kirsebom.

Den tidligere supermodellen legger til at den høytidelige settingen gjorde utspillene fra Trump litt ekstra usmakelige.

- Jeg synes ikke det er noen måte man skal prate om andre mennesker på. Og vi satt jo på et svært politisk arrangement i regi av Det hvite hus, og det gjorde det ekstra dumt å sitte og snakke om sånne uviktige ting, påpeker Kirsebom.

Saken fortsetter under bildet.

BLE SATT UT: Vendela Kirsebom syntes Trumps foretrukne samtalemne på middagen var upassende og dumt. Her er hun på Se og Hørs Kjendisgalla i 2013. Foto: NTB scanpix
BLE SATT UT: Vendela Kirsebom syntes Trumps foretrukne samtalemne på middagen var upassende og dumt. Her er hun på Se og Hørs Kjendisgalla i 2013. Foto: NTB scanpix Vis mer

- For drøyt for meg

I dag har det gått over 20 år siden den omtalte middagen, og de siste månedene har Donald Trump gjort seg mer bemerket enn noensinne.

Republikanernes presidentkandidat har gang på gang skapt overskrifter med sine kontroversielle - og sexistiske - utsagn.

Vendela Kirsebom bemerker overfor Dagbladet at stilen til Trump ikke har forandret seg så mye siden hun hadde ham til bords i 1993:

- Jeg har jo fått med meg i media at det å snakke nedlatende om det motsatte kjønn er en «greie» for Trump. Det er kanskje ment med et glimt i øyet, men jeg synes ikke noe om det. Folk skal få ha sine meninger, men sånne type meninger og ytringer blir litt for drøye for meg.

Kirsebom ser ikke bort ifra at Trumps noe plumpe og sjåvinistiske utsagn på korrespondentmiddagen kan ha blitt ytret med et snev av humor.

- Det var kanskje en morsom tvist i det hele, men det ble litt mye - noe man jo også kan si om ham i dag. Det passet veldig dårlig og var veldig ufint. Jeg husker det ikke helt sikkert, men jeg lurer på om jeg faktisk byttet plass etterhvert!

Saken fortsetter under bildene.

SKAPTE STORM: Etter at TV-journalisten Megyn Kelly (t.h.) i fjor konfronterte Donald Trump med hans nedsettende uttalelser om kvinner, antydet Trump at det skyldtes at hun hadde mensen. Foto: Ap/ NTB Scanpix
SKAPTE STORM: Etter at TV-journalisten Megyn Kelly (t.h.) i fjor konfronterte Donald Trump med hans nedsettende uttalelser om kvinner, antydet Trump at det skyldtes at hun hadde mensen. Foto: Ap/ NTB Scanpix Vis mer

Oppfører seg profesjonelt

På den tida Kirsebom møtte Trump i Washington D.C. oppfylte hun supermodelldrømmen i USA, og var bosatt i New York. Hennes daværende kjæreste var i samme bransje som Trump, og Kirsebom møtte den republikanske presidentkandidaten flere ganger.

Blant annet i 1999, da de i forbindelse med et moteshow i New York ble intervjuet sammen i Dagbladet. Da virket det ikke å være noe uoppgjort mellom Trump og Kirsebom.

Også i dag understreker Kirsebom at det ikke er noe ondt blod mellom henne og Trump:

- Nei, nei, absolutt ikke. Jeg er profesjonell og jobber med alle mulige slags folk. Vi har hatt samme PR-agent i New York og jeg har møtt ham ved flere anledninger siden, sier hun.

I et intervju med Dagbladet i januar i år, påpekte Kirsebom at hun ikke hadde noen problemer med å omgås Trump.

- Han er veldig hyggelig, men jeg står ikke for det samme som ham i det hele tatt politisk. Jeg har truffet ham mange ganger i profesjonelle sammenhenger, og vi har mange felles venner. Han burde kanskje gjort noe med håret og øyenbrynene, sa hun til avisa i januar.

Saken ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Dette er de nye fjesene i «Skam»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer