Velkommen til eventyrland

Enkelte ganger kommer man til steder man bare trodde fantes på film. Hvor man møter et kulturlandskap som ser ut som det egentlig er laget "på tull".

EVENTYRLIG: Trullihisenes silhuett skaper en magisk stemning når mørket senker seg. Og ja #2013 dette bildet er faktisk fra selve hotellet. Foto: Se og Hør
EVENTYRLIG: Trullihisenes silhuett skaper en magisk stemning når mørket senker seg. Og ja #2013 dette bildet er faktisk fra selve hotellet. Foto: Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: Det er et slikt eventyrrike som møter en i Puglia-området, sørøst i Italia.
Denne delen av ”støvellandet” har så langt vært et ganske ubeskrevet blad og vanskelig tilgjengelig for oss nordmenn – og for andre europeiske turister også for så vidt.

Mellom langstrakte olivenlunder og fruktige drueranker, ”popper” de karakteristiske trulli-husene opp som små kremtopper i det frodige landskapet. I større og mindre klynger finner du de spisse, runde husene bygget sammen etter ”bikubeprinsippet”. Man er litt usikker på hvor gammel byggeskikken er, men områdets eldste bevarte hus er datert til ca. år 1400.

Husene ble oppført slik at de eldste i huset bodde i hovedhuset hvor gjerne kjøkken og spiseplass også lå. Etter hvert som barna giftet seg og fikk egne barn, flyttet de ikke ut, de bare bygget en ny ”trulli” vegg i vegg med foreldrene. Og slik utviklet et enkelt hus seg til å bli små minisamfunn hvor storfamilier på opp til 30-40 mennesker bodde under hvert sitt tak.

Hotellet Il Palmento er i sin helhet en gammel slik ”landsby”. Her er de gamle trulli-husene ominnredet til 12 romantiske hotellrom. Alle forskjellige, og kan huse fra to til fem gjester per rom. To vakre svømmebasseng er bygget på et platå nedenfor hotellet. Her kan du late deg og nyte godt av den høyst personlige servicen det lille hotellet tilbyr, mens du skuer utover det frodige landskapet i dalen nedenfor. Du blir fort litt ”Alice i eventyrland” på dette deilige, men merkverdige, stedet.

Ta sykkelen fattEn flott måte å oppleve det nærliggende landskapet på, er å låne sykler. Avstandene er ikke avskrekkende, og terrenget er greit å sykle i. Tre veldig koselige landsbyer ligger relativt tett i et lite triangel. Velg de minste veiene og prøvesmak de uvanlig søte vindruene og et par grønne oliven på din vei. Ta deg god tid, og stopp og prat med folk.

Du vil fort oppleve at italienerne her er mildere og lettere å komme innpå, enn deres noe mer stressede landsmenn i nord. Selv om de ikke skjønner et eneste ord engelsk, tar de seg mer enn gjerne tid til å slå av en prat på det internasjonale turist-tegnspråket. Og glem ikke matstoppene – du befinner deg tross alt midt i det italienske spiskammer.

Nær sagt uansett hvor du bestemmer deg for å spise, får du fantastisk god mat. For de beste matopplevelsene ber du kelneren om å sette sammen forskjellige antipasti og pastaer til deg. NAM!

Har du lyst til å oppleve mer enn landskapet og de eventyrlige husene, kan du også bli med inn i Europas eldste dryppsteinsgrotte. Flere ganger daglig er det guidede turer ned i et nytt eventyrland – men denne gangen under jorden. Men hvis Adriaterhavet høres mer fristende ut, er det kun 20-30 minutters kjøring til både strand og klippebading i nærheten av byen Savelletri.

Så hva sier du om en tur til eventyrland?


3 landsbyer verdt å besøke
Alberobello: Dette er hovedstedet for de unike trulli-husene, og et besøk her er et absolutt ”must”. De små kremtopphusene ligger tett i tett opp over to åskammer og danner en eventyraktig stemning som du garantert ikke har opplevd andre steder. Av meget forståelige grunner står hele byen oppført på UNESCOs verdensarvliste.
Locorotondo: En tradisjonell liten Italiensk landsby, uten nevneverdig påvirkning av turisme. På byens sentrale torg finner du et knippe hyggelige barer og restauranter, blant annet. La Taverna del Dura som serverer italiensk ”slow-food”. Her benyttes kun lokale råvarer og alt lages fra grunnen av. Det er nesten som å spise inne på et lokalt kjøkken, og du er mer enn velkomne til å ta en titt oppi grytene. Prisen er fast, 30 euro for alt du spiser og drikker.
Martina Franca: Dette er ”den største” av de små byene i området. Flere hyggelige torg og spennende smug å utforske, gjør Martina Franca til et ideelt sted for en halvdagsutflukt. Mange små butikker selger alt fra olivenoljer og vin til lekre italienske sko og vesker.

Fakta 

Slik kommer du hit: Star Tour selger pakker med fly, hotell og leiebil hit. Prisene starter på 7745 kr for en uke i trullihus inkludert fly og leiebil. Da bor du altså på et hotell helt utenom det vanlige. Du kan også fly ned og ordne rimeligere hotell på egen hånd. Kun fly koster da fra 1995 kr. Men vi anbefaler uansett at du har leiebil.
Mer info: www.regione.puglia.it  www.startour.no

LES OGSÅ: Øyhopping i Italia

FIKK DU REISELYST:  Mer reisestoff finner du på våre reisesider

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer