KVALITETSKONTROLL: Kvaliteten på parmaskinken sjekkes ved å stikke leggbenet fra en hest inn i skinken som da skal gi fra seg "riktig" lukt. I fjor ble det produsert 9,5 millioner skinker av typen Prosciutto di Parma. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
KVALITETSKONTROLL: Kvaliteten på parmaskinken sjekkes ved å stikke leggbenet fra en hest inn i skinken som da skal gi fra seg "riktig" lukt. I fjor ble det produsert 9,5 millioner skinker av typen Prosciutto di Parma. Foto: Erik Valebrokk/Se og HørVis mer

Velkommen til bords i Parma

Parma er berømt for sin skinke og ost - og et paradis på jord for livsnytere.

OST NOK TIL ALLE: I fjor ble det produsert mer enn tre millioner "hjul" med Parmigiano-Reggiano. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
KVALITETSKONTROLL: Kvaliteten på parmaskinken sjekkes ved å stikke leggbenet fra en hest inn i skinken som da skal gi fra seg "riktig" lukt. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
BUGNENDE LANDSKAP: Parma ligger i vakre omgivelser med olivenlunder og vinranker. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
HIMMEL PÅ JORD: Parma og de nærliggende områdene er hjem til den verdensberømte parmaskinken (Prosciutto di Parma) og den like verdensberømte parmesanosten (Parmigiano-Regiano). Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
SAMLES OM MATEN: Italienerne har det sjelden bedre enn når de sitter til bords med god mat og vin. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
HIMMEL PÅ JORD: Parma og de nærliggende områdene er hjem til den verdensberømte parmaskinken (Prosciutto di Parma) og den like verdensberømte parmesanosten (Parmigiano-Regiano). Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
MEKKA FOR MATGLADE: Butikkene i Parma bugner naturlig nok av skinke og ost. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
SITTER HER PÅ TRAPPA: Livet beveger seg i sakte tempo i Parma. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
HIMMEL PÅ JORD: Parma og de nærliggende områdene er hjem til den verdensberømte parmaskinken (Prosciutto di Parma) og den like verdensberømte parmesanosten (Parmigiano-Regiano). Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
OSTEBAD: Parmesanosten skal gjennom mange stadier på vei til ferdig produkt. Her "bader" den. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
GAMMEL STORHET: Byggingen av katedralen i Parma ble påbegynt i 1059. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
HIMMEL PÅ JORD: Parma og de nærliggende områdene er hjem til den verdensberømte parmaskinken (Prosciutto di Parma) og den like verdensberømte parmesanosten (Parmigiano-Regiano). Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
MØTEPLASS NUMMER EN: Piazza Giuseppe Garibaldi ligger midt i Parma og er en naturlig møteplass. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør

SEHER.NO: Måltidene er for mange noe av det viktigste på ferien. Hvorfor ikke da reise til et område der maten – og vinen – virkelig står i høysetet, og det dessuten er et hyggelig bymiljø og vakker natur?

Parma og de nærliggende områdene er hjem til den verdensberømte parmaskinken (Prosciutto di Parma) og den like verdensberømte parmesanosten (Parmigiano-Regiano). For mange vil dette derfor være ensbetydende med paradis på jord. Det er ikke langt unna sannheten.

Selve Parma er en vakker, middels stor italiensk by (ca. 180 000 innbyggere) i regionen Emilia-Romagna. Det er virkelig trivelig å slenge rundt her i noen dager, og utforske de trange små smugene, nyte en kaffekopp på en av de mange piazzaene, ligge under et lønnetre i parken foran Palazzo della Pilotta, og spise på byens mange fortreffelige restauranter. Er du interessert kan du også besøke byens operahus, beryktet og fryktet av utøvere fra hele verden for sitt kresne og til dels høylytte publikum.

Fredelig by
Med tanke på Parmas kaotiske historie, der blodige slag er utkjempet, fremmede armeer har plyndret og herjet og voldtatt, og stadig nye nasjoner og familier har regjert, er det utrolig at byen i dag er så stille og fredelig. Den ytterste ro preger de brostenslagte gatene og torgene, og innbyggerne lever tilsynelatende livet i bedagelig tempo.

Slik er det vel når så mye handler om mat og livsnytelse som det gjør mange steder i dagens Italia. Det viktigste i Parma er å servere god mat og drikke, og produsere ost og skinke av ypperste kvalitet.

Angivelig blåser en helt spesiell vind over Posletta som bærer med seg en duft bestående av middelhavske aromaer fra den nærliggende Liguriakysten og kastanjer fra skogene i Gisa-fjellene. Alle fabrikkanlegg som produserer parmaskinke og parmesan åpner vinduene til lagringsrommene når vinden blåser riktig vei. Forskriftene sier nemlig at disse skal vende ut mot Liguriakysten. Det må til for at man skal få ekte parmaskinke og ekte parmesan.

Mange bruksområder
Ved alle Parmas restauranter er skinken og osten ingredienser i mange av rettene – i større eller mindre grad. Det er en stolthet knyttet til disse varemerkebeskyttede produktene som preger hele befolkningen i Parma.

Osten brukes i sauser og jevninger, som skum eller naturell, som forrett eller dessert, som ingrediens i salater, pastaretter og på pizzaer, høvlet eller revet. Bestevennen parmaskinke har ikke færre bruksområder, men brukes heller sjelden i desserter. Derimot tør vi våge påstanden at du egentlig ikke har smakt skinke før du sitter ved et restaurantbord i Parma og får nyskåret parmaskinke av beste kvalitet. Alle verdens skinkeentusiaster bør legge pilegrimsferden hit.






Landlige omgivelser
Også utenfor byen venter fantastiske matopplevelser. Rundt i regionen finnes mange spisesteder som kan være verdt å oppsøke. Da trenger du leiebil, men det åskledde, bugnende og frodige landskapet er både hyggelig og enkelt å utforske, gjerne litt på måfå. Overraskelsene kan ligge hvor som helst. Små familiedrevne restauranter i landlige omgivelser kan vise seg å skjule de mest bemerkelsesverdige måltider. Dette er en del av verden der mat er viktigere enn det meste. Da legges det også stor prestisje og ære i å servere godsakene.

Et reisemål som dette er neppe å anbefale barnefamilier eller ungdom med fest i blikket. Derimot er turen perfekt for par i sin beste alder (25-90?) som er glad i god mat og drikke og synes få ting er hyggeligere enn å samles rundt bordet.

For dere vil et besøk i Parma og omegn være som å komme hjem!