ELLI-STRANDEN: Terningkast 5 Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
ELLI-STRANDEN: Terningkast 5 Foto: Erik Valebrokk/Se og HørVis mer

Velg din sand med omhu

Stor øy, mange strender. Det er Rhodos i et nøtteskall, og her er øyas beste strender...

Det er tre ting du trenger å vite når du skal bestemme deg for hvilken strand du skal besøke på Rhodos.

1) Sandstrand eller rullesteinstrand? Ikke så godt å vite på forhånd, hvis det ikke var for Se og Hør. Her viser vi deg underlaget på ni Rhodos-strender.

SE SANDPRØVENE HER: BILDESPESIAL

2) Hvis du bare går litt lenger når det ser ut som veien stopper, skal det være mulig å finne din egen "private" bit av stranden.

3) Vestkysten er forblåst, så overlat den til surferne. Østkysten er rolig, og det er der du skal være.

Elli-stranden, Rhodos by
Terning 5

Denne finner alle som bor i Rhodos by, rett og slett fordi det er der den ligger. Elli-stranden, som strekker seg rundt nordspissen på øya, er med andre ord ingen hemmelig perle, men den er veldig fin. Den er stor, og med en beliggenhet som gjør det veldig greit å kombinere by og strand. Hvis du ikke vil spise lunsj på en strandbar, tar det deg få minutter å gå til en ordentlig restaurant. Stranden er også barnevennlig i den forstand at alt av fasiliteter finnes i nærheten.

Ladiko-stranden, Anthony Quinn-bukta
Terning 5

Her ligger to strender, den lille Ladiko-stranden der Anthony Quinn danset i filmen "Zorba the Greek", og den noe større Limanaki-stranden rett bortenfor. Der ligger det en veldig god restaurant. Det er imidlertid Ladiko som er den idylliske lille perlen, med sin beliggenhet inne i en bukt med krystallklart, turkis vann. Her er også en koselig taverna/strandbar. Faktisk minner dette stedet litt om en norsk sørlandsidyll!

Afandou-stranden, Afandou-bukta
Terning 5

Denne er laaaang, slik mange strender på Rhodos er det. Her er det kilometervis med strand der underlaget består av knøttsmå rullesteiner. I nordenden av stranden finnes en skjermet liten "privat" avdeling, men i høysesongen fylles den fort opp. Reiser du derimot litt utenfor sesong, er dette et fint sted å gjemme seg bort. Like ved stranden finner du også Rhodos’ eneste golfbane (18 hull).

Tsambika-stranden, Archangelos-bukta
Terning 6

Dette er Rhodos’ aller flotteste sandstrand med deilig, finkornet sand, flott beliggende under fjellet der Jomfru Maria-klosteret ligger. Sannsynligvis er dette også Rhodos’ varmeste strand, så her er det helt nødvendig å bade mye. Nå er ikke det så ille, så det er veldig lett å anbefale Tsambika-stranden. Den ligger ikke stort mer enn 30-40 minutters kjøring fra Rhodos by, og er til de grader verdt turen.

Stegna-stranden, Archangelos-bukta
Terning 4

Denne er litt trist. Men Stegna er ikke bare en strand, det er en bystrand. Det betyr at det er litt mer å ta seg til her, om man trenger en liten pause fra strandlivet. Det er noen flere tavernaer og strandbarer her, i tillegg til en del butikker i umiddelbar nærhet. Stranden i seg selv er kanskje litt kjedelig, men beliggenheten gjør likevel at dette er et sted vi kan anbefale.

Kalathos-stranden, Vlyha-bukta
Terning 4

Rett etter avkjøringen til Haraki finner du den deilige Kalathos-stranden, langstrakt og fin. Som så mange andre strender på Rhodos er det slik at denne varer og rekker, og du finner nok av serveringssteder i nærheten. Underlaget består av halvstore rullesteiner, men selve beliggenheten og stranden er såpass bra at vi trygt anbefaler Kalathos.

Lindos-stranden, Lindos-bukta
Terning 6

Dette er også en bystrand, og den ligger veldig fint til inne i en idyllisk liten bukt. Byen i seg selv er veldig hyggelig med mange gode serveringssteder, og 125 meter over byen rager et akropolis, et fort der du blant annet finner ruinene etter et tempel bygget i det fjerde århundre før Kristus! Selve stranden er nydelig, en av de fineste sandstrendene på Rhodos, men vær advart: Den er også en av de aller varmeste!

Pefki-stranden, Lardos-bukta
Terning 5

Pefki-stranden er bitte liten og veldig koselig. Denne har også finkornet sand, for dem som foretrekker det, og den er litt hemmeligere enn den mer populære Lindos-stranden som ligger rett i nærheten. Pefki-stranden er dermed et godt alternativ. Den har to hyggelige tavernaer å skilte med, og flere serveringssteder i den lille landsbyen som har gitt den navn.

Lardos-stranden, Lardos-bukta
Terning 4

Her er det rullesteiner, til dels store, og stranden er representativ for alt du finner videre sørover på øya. Selv om sanden mangler, er Lardos-stranden flott, langstrakt og et mekka for barn som er fascinert av å samle steiner. Det er flere tavernaer i nærheten, og muligheten for litt privatliv er så avgjort til stede. Jo lenger sørover du beveger deg, jo færre mennesker møter du.