- Veldig trist og vemodig

Kjendis-Norge hedrer Gunnar Sønsteby. Se Seoghør.nos intervju med motstandshelten fra innspillingen av «Max Manus».

SPILTE SØNSTEBY: Knut Joner spilte Gunnar Sønsteby i Max Manus. Han reagerer på Sønstebys bortgang med vemod. Foto: NTB scanpix
SPILTE SØNSTEBY: Knut Joner spilte Gunnar Sønsteby i Max Manus. Han reagerer på Sønstebys bortgang med vemod. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: Landets høyest dekorerte borger er gått bort. Gunnar Sønsteby var leder av motstandsgruppa «Oslogjengen» under andre verdenskrig sammen med blant andre. Her var han kjent under kallenavnet Kjakan og Nr. 24.

Den folkekjære motstandsmannen døde på et sykehjem i Oslo torsdag ettermiddag, melder Dagbladet. Han ble 94 år gammel.

- Trist og vemodig
Knut Joner, som spilte Gunnar Sønsteby i «Max Manus», reagerer med vemod på Sønstebys bortgang.

- Vi har mistet en person som fortalte historier som bare han kunne - ingen andre kunne fortelle historier som ham. Dødsfallet kommer ikke uventet, men det er veldig trist og vemodig, sier Joner til Seoghør.no.

Han er klar på at Sønstebys minne og historier vil bestå.

- Gunnar Sønsteby var så tydelig helt til det siste, og han vil aldri forsvinne. Historiene vil alltid være der, de er så veldokumenterte, sier Joner.

- Ung til sinns
John M. Jacobsen, som leder i Filmkameratene som stod bak «Max Manus» hvor Sønsteby var uformell rådgiver under produksjonen, møtte ham sist ved Akershus festning for rundt et år siden.
 
- Det jeg kommer til å huske best med ham, var at han var veldig ung til sinn. Han syntes det var viktig at vi lagde «Max Manus» fordi han trodde den ville nå ungdommen, og det var noe han var veldig opptatt av. Han reiste selv rundt på skoler for å fortelle om krigen, og både han og hans kone gjorde en enorm innsats for filmen både i Norge og utlandet. Når vi reiste rundt, var det ingen nykker fra noen av dem, sier Jacobsen til Seoghør.no.
 
- Hva slags preg satte han på «Max Manus»?

- Han gjorde at den ble mer ekte. Den beste kritikken jeg har fått, var da Sønsteby og en annen tidligere offiser fikk se filmen på forhånd, og sa «det var akkurat som å være der», forteller John M. Jacobsen.

- Bøyer hodet i takknemlighet
Gunnar «Kjakan» Sønsteby var en av landets mest respekterte borgere, og beundring og takknemlighet er kanskje uttrykkene som kommer sterkest til uttrykk i reaksjonene fra norske kjendiser.

«Vårt største medmenneske er borte. Kvil i fred, Gunnar Sønsteby», skriver pressekvinnen Anne Gregiusdotter Rotevatn på Twitter.

«Gunnar "Kjakan" Sønsteby er død. Vi er mange som bøyer hodet i takknemlighet overfor den ekte helten. Hvil i fred», skriver fotballprofilen Lars Tjernås

Alle generasjoner hadde et forhold til krigshelten.

«Hvil i fred Gunnar «Kjakan» Sønsteby. Norges høyest dekorerte borger», skriver rapperen Kristoffer Tømmerbakke fra Erik og Kris.

- En bauta har falt
Også i det politiske Norge er det takknemligheten som sterkest kommer til uttrykk.

«En bauta har falt. Takk for innsatsen for fred i frihet #Kjakan», skriver Høyre-bloggeren Heidi Nordby Lunde, alias Vampus.

TV 2-profil Kristian Oma ‏ refererer til et personlig møte med «Kjakan».

«Fikk intervjuvet "Kjakan" en gang, før landskamp, i losjen til @JanAageFjortoft Merkbar aura rundt krigshelten! Hvil i fred», skriver han.

Jan Aage Fjortoft har også selv postet sin reaksjon på meldingen om Sønstebys bortgang.

«Min største helt, Gunnar Sønsteby, døde idag. Takk for alt jeg fikk lære av deg. Mine tanker går til hans fantastisk familie», skriver han.

«Trist at Gunnar "Kjakan" Sønsteby er gått ut av tiden. 94-åringen var i sannhet en av Norges kjemper og en oppofrende helt! Hvil i fred», skriver NRKs Jon Gelius.

Bli fan av Seoghør.no på Facebook her

Sjekk ut våre mobilsider. Send sms med kodeord: SHMOBIL til 2255

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: Se bilder fra Gunnar Sønstebys liv  

[obj:media:6356]

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer