Hans-Erik Dyvik Husby bisettelse:

- Veldig sterkt og trist

Tok et siste farvel med Hank von Helvete.

BISETTES: Artist Hans-Erik Dyvik Husby ble bisatt fra Lillestrøm kirke i dag torsdag 9. desember. Video: Jølstad begravelsesbyrå. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LILLESTRØM KIRKE (Se og Hør): Losjen sto æresvakt ved kisten. Båren var vakkert dekorert med blomster, og levende lys kastet varmt lys og myke skygger over en kald vinterdag i Lillestrøm.

Hank von Helvete skal dit han ofte snakket om og reflekterte over, til himmelen.

FARVEL: Seks menn fra losjen sto ved båren til Hans-Erik Dyvik Husby. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FARVEL: Seks menn fra losjen sto ved båren til Hans-Erik Dyvik Husby. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Fredag 19. november kom nyheten om at Hans-Erik Dyvik Husby, best kjent for offentligheten som Hank von Helvete fra Turbonegro, var død.

Hans brå bortgang etterlot både kjente og kjære, fans og familie i sorg.

Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

- 49 år er altfor tidlig

Torsdag formiddag tok Husbys nærmeste et siste farvel med ham i Lillestrøm kirke. Blant dem som hadde møtt opp var en tydelig preget Stephen Ackles (55). Han fortalte Se og Hør at det er en trist dag.

- Det er mange planer vi hadde sammen, og mange som skulle vært satt ut i livet før dette skjedde. 49 år er altfor tidlig. Han kommer til å bli savnet av veldig mange, sa artisten på vei inn i kirken.

Også WigWam-vokalist Åge Sten Nilsen (52) var til stede for å hedre artistkollegaen.

STORT HJERTE: Åge Steen Nilsen vil minnes Hank som en fin fyr med et stort hjerte. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STORT HJERTE: Åge Steen Nilsen vil minnes Hank som en fin fyr med et stort hjerte. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er rart. Jeg vil minnes Hans-Erik som en fin fyr med et stort hjerte, sa han.

- Hva ville du sagt til ham i dag?

- Jeg er med deg. Rett og slett.

Strenge coronarestriksjoner gjorde at bare registrerte personer kom inn, pluss en håndfull pressefolk. Familien satt tett sammen, resten holdt både én og to meter.

SISTE FARVEL: Turbonegro-gitarist knut Schreiner var til stede under bisettelsen av sin gamle bandkollega Hans-Erik Dyvik Husby. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Sterkt å være her

Knut Schreiner, gitarist i Turbonegro, kjente Dyvik Husby godt fra da de spilte sammen i bandet.

- Det er sterkt å være her. Trist, men jeg er på en måte glad for å kunne være her i dag og ta en verdig avskjed med Hans-Erik, sa han.

Han fortalte at han har opplevd et veldig fint fellesskap fra fansen etter den tidligere frontfigurens bortgang.

TAR FARVEL MED BANDKOLLEGAEN: Knut Schreiner spilte i mange år på samme scene som Dyvik Husby i bandet Turboneger. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TAR FARVEL MED BANDKOLLEGAEN: Knut Schreiner spilte i mange år på samme scene som Dyvik Husby i bandet Turboneger. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Illusjonist Alexx Alexxander (37) fortalte at han sist pratet med Dyvik Husby i oktober, da rockeren skulle vært i bursdagen hans.

- Han kom ikke i den, og det var det siste jeg hørte fra ham. Jeg kommer til å minnes ham med glede, rett og slett. Han var en skikkelig fin fyr. Jeg vil savne det fantastiske vesenet hans, og den han var, sa han.

FIN FYR: Alexx Alexxander forteller at han vil savne Hans-Erik Dyvik Husbys fantastiske vesen. Nina Hansen / Dagbladet
FIN FYR: Alexx Alexxander forteller at han vil savne Hans-Erik Dyvik Husbys fantastiske vesen. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Datterens musikalske farvel

Forrettende prest Anne Dalen hilste på de nærmeste pårørende. Kirkeklokkene ga fra seg en trist og malmtung lyd.

Bisettelsen åpnet med vakre og oppløftende toner av piano og fiolin: «Berceuse» av Armas Järnefelt - fremført av bror Kaare Dyvik Husby på piano og Sigyn Fossnes på fiolin.

Etter fellessang fikk Hans Erik Dyvik Husby et musikalsk farvel av datteren Else, oppkalt etter hans avdøde mor. Sangen fra datteren var «My Funny Valentine», som han ofte spilte for sin lille jente før hun sovnet.

Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

Livet til Dyvik Husby ble også belyst av presten.

- Han ville bli hvalfanger og håndballspiller. Men det ble musikken, for han var så musikalsk, sa hun.

Gitarist Philip Obuskovic, som omtaler Hans-Erik som en storebror, takker han og sier at alt han spiller og gjør i framtida er til ære for ham.

TRIST: Matt Mauser mistet kona Christina Mauser i helikopterulykken som også tok basketstjerna Kobe Bryants liv. Halvannet år etter står han på scenen i «America's got talent». Reporter/Video: Thea Hope. Vis mer

Losjen tar farvel

Hans Erik var mangefasettert. Han var rockeren med rakett i ræva, medlem av losjen, i Odd Fellow-ordenen. Han var den halvnakne nakne rockeren og den reflekterte filosofen.

- Han ga mye av seg selv, han reiste seg ofte og fortalte hva losjen betydde for ham, sa en av hans losjebrødre i kirken.

Han ble beskrevet som intelligent, språkmektig og omsorgsfull - alltid en interessant samtalepartner. Det kom frem av det som ble sagt i og utenfor kirken.

BISETTELSE: Hans-Erik Dyvik Husby bisettes fra Lillestrøm kirke torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BISETTELSE: Hans-Erik Dyvik Husby bisettes fra Lillestrøm kirke torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Før presten leste fra hilsenene på blomstene, fortalte hun om Dyvik Husbys bortgang.

- Fredag 19. november orket ikke kroppen hans mer. Den sa rett og slett stopp, og han døde fra dere, 49 år gammel. Stemmen hans har stilnet, men vil alltid være med oss. Hjertet som banket for andre, har sluttet å slå. Men døden kan aldri ta bort minnene om dem vi er glade i. De vil leve videre, i og mellom dere, i dagene som kommer, sa Dalen.

SANG SALME: LSimen Munthe-Kaas Rem fremførte «Fredrik Åkares morgonpsalm» av Cornelis Vreeswijk under Hans-Erik Dyvik Husbys bisettelse.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SANG SALME: LSimen Munthe-Kaas Rem fremførte «Fredrik Åkares morgonpsalm» av Cornelis Vreeswijk under Hans-Erik Dyvik Husbys bisettelse.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Hans-Erik hadde et nært forhold til Cornelis Vreeswijks viseunivers. Sangen «Fredrik Åkares morgonpsalm» sang Hans-Erik i en bisettelse for en venn. Torsdag var det Simen Munthe-Kaas Rem som sang Vreeswijik-salmen for ham.

VARM PERSON: Hans-Erik Dyvik Husby også kjent som Hank von Helvete gikk bort fredag 19.november. Venner minnes artisten. Video: Dagbladet TV. Programleder: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

- Vakker seremoni

- Jeg synes det var en veldig vakker seremoni, med utrolig fine sanger. Det var veldig sterkt og veldig trist. Dette er jo utrolig trist. Jeg synes det var ordentlig flott, og det var veldig gripende da hans losjebrødre sto æresvakt ved kisten, sa kunstner og mangeårige venn Per Heimly til Se og Hør etter bisettelsen.

VAKKERT: Per Heimly beskriver seremonien som veldig sterk og trist. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VAKKERT: Per Heimly beskriver seremonien som veldig sterk og trist. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

De ble kjent da Dyvik Husby var vokalist i Turboneger.

- Hans-Erik var en virkelig fantastisk fyr. Utrolig smart, vittig, morsom og en veldig god venn. Han så jo så mange mennesker som de var. Og har han betydd utrolig mye for så mange folk, sa han videre.

TOK FARVEL: Flere tok et siste farvel med Hans-Erik Dyvik Husby torsdag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TOK FARVEL: Flere tok et siste farvel med Hans-Erik Dyvik Husby torsdag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Profilert artist

Hank von Helvete var i en årrekke en av Norges mest profilerte artister. Etter tiden i Turboneger, hvor han var frontvokalist fra 1993 til 2010, gjorde han stor suksess som soloartist på en rekke arenaer. Blant annet deltok han i Melodi Grand Prix to ganger, under navnet Hank, i 2013 og 2019.

Husby var i en årrekke en av Norges mest profilerte artister. Foto: Morten Eik / Se og Hør
Husby var i en årrekke en av Norges mest profilerte artister. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

Han gjorde seg også bemerket i rollen som Jesus Kristus i musikalsuksessen «Jesus Christ Superstar» på Det Norske Teatret.

Men det virkelig store gjennombruddet uten band, hadde han i den svenske filmen «Cornelis», der han spilte hovedrollen som trubaduren Cornelis Vreeswijk. Likheten med den legendariske svenske artisten var slående.

Senere spilte han også inn albumet «I ljuset» sammen med Cornelis' sønn, Jack Vreeswijk. De turnerte sammen i Skandinavia.

Dyvik Husby har vært å se i en rekke tv-programmet etter tiden med Turboneger. Blant annet har han deltatt i «Stjernekamp», der han var den tredje personen som røk ut, vært dommer i «Idol», deltatt i «Camp Kulinaris» og «MasterChef».

Hank von Helvete er død, han puster ikke lenger. Men han er ikke borte, ikke glemt. Det er mange som vil minnes hans omsorg, og heller huske ham som Hank von Himmelen.

LES OGSÅ: - Tok ikke sitt eget liv

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer