Steinar Sagen og «Alltid beredt»:

- Veldig lei meg

Vekker oppsikt blant seere.

TIDLIGERE SPEIDER: Steinar Sagen synes det er viktig at speideruniformene fremstilles korrekt. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
TIDLIGERE SPEIDER: Steinar Sagen synes det er viktig at speideruniformene fremstilles korrekt. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer
Publisert

I september ble TV-seere introdusert for et nytt konsept, med komiker og skuespiller Steinar Sagen (47) i spissen.

Programmet «Alltid beredt» har som mål å gjøre seks norske kjendiser om til ekte speidere, og seerne får se Siri Kristiansen (44), Jenny Skavlan (36), Henrik Mestad (58), Ahmed Mamow (30), Harald Eia (56) og Henrik Fladseth (33) prøve seg på blant annet å spikke sitt eget bestikk og lage bløtkake på primus.

- Jeg fikk en flashback-følelse da skjorten var på, forteller Sagen til Se og Hør. Han har selv vært en ivrig speider, og gleder seg over å kunne introdusere både deltakere og TV-tittere for det universet speiding er.

Ikke autentisk

Nå er det imidlertid én ting noen seere som allerede kjenner til speideruniverset har bitt seg merke i. Flere elementer i serien er nemlig ikke slik speideren faktisk er, blant annet selve uniformen.

NYTT REALITYKONSEPT: Steinar Sagen inviterer seks kjente nordmenn til å dra ut i naturen for å leve som ekte speideraspiranter i «Alltid beredt». Video: Discovery+ Vis mer

Det har programlederen selv også erfart, og forteller at han har sett feilene har skapt engasjement i sosiale medier - et engasjement han i utgangspunktet synes er positivt.

- Jeg fikk bare skjorten første dagen og tenkte «yes, da regner jeg med at dette er det nye og at dette er riktig», så jeg tenkte ikke så mye på det, må jeg ærlig innrømme. Jeg syntes det så ut som en speiderskjorte, og det synes jeg fortsatt det gjør, sier han.

47-åringen understreker likevel at han skulle ønske at speideruniformen var helt riktig, også i programmet.

MAGISK: Programleder Tuva Fellman «begynner å gråte» når hun tenker på det magiske øyeblikket da «Love IRL»-deltakerne Malin og Stinius delte sine følelser for hverandre. Video: Rød Løper/Discovery+ Vis mer

- Det er sånne ting som er litt viktig for meg, egentlig, sier han og legger til at det kanskje ikke ble gjennomkontrollert for at det skulle bli helt korrekt.

- Det viktigste har vært looken, hvordan det ser ut og hva man gjør i programmet. Men som sagt så er jeg en perfeksjonist på sånne ting, og synes det er gøyere jo mer reelt det er.

Ikke lenger jente-merke

Sagen forteller at dersom han alene hadde tatt avgjørelser hadde alt i programmet som ikke er helt «speidersk» vært nettopp det.

- Jeg må si at jeg er jo veldig lei meg for at ikke det er helt korrekt, sier han.

Den største «feilen» som er pekt på av ivrige tv-seere er imidlertid ikke en feil lenger. Det informerer Norges speiderforbund.

Speidermerket som sitter på programlederens skulder er et såkalt WAGGS-merke, som har representert speideres verdensorganisasjon for jenter.

«71 GRADER NORD»: Cristian Brennhovd og Vegard Ylvisåker går bak ryggen på lag Nordkapp. Video: Discovery + Vis mer

- Inntil i år hadde norske jenter verdensmerket til jentene på speiderskjorten, mens guttene hadde det tilsvarende for guttespeidere, forklarer Line Aas Mjøster i Norges speiderforbund i en e-post.

Det var innspill fra speidere som mente at bruken av verdensmerkene kunne oppleves ekskluderende som satte speiderforbundet på andre tanker:

- Vi besluttet i vår at fra da av skulle alle medlemmene våre bruke begge merkene, uansett kjønnsidentitet.

Kunstneriske friheter

Mjøster forteller at de fleste merkene i serien er basert på ekte merker, eller aktiviteter som man finner i speideren. Hun sier også at programmet er underholdning med speideren som utgangspunkt.

«71 GRADER NORD KJENDIS»: Cristian Brennhovd er uenig med de andre deltakerne da de skal handle inn til middag. Video: Discovery + Vis mer

- Så det gjør ikke noe at serieskaperne har tatt seg noen kunstneriske friheter når det gjelder speidermerkene og speiderskjerfene. Heller ikke lederteltet til Steinar Sagen har så mye med virkeligheten å gjøre, men det er veldig morsomt!

Presseansvarlig i Discovery, Marianne Aambø, sier at det stemmer at de har tatt seg noen kunstneriske friheter når det kommer til både uniform og beliggenhet, og er klar over at ikke alle detaljer stemmer «hundre prosent».

- Men så er dette tross alt Steinar Sagens helt eget speiderunivers. Planlegging og utforming av både camp, merker og uniformer er gjort i dialog med Norsk speiderforbund, ispedd en dose kunstnerisk frihet.

Hun legger til at de opplever at programmet er tatt godt i mot av både speidere og ikke-speidere.

- Om det gjøres noen justeringer av merker eller uniform til en eventuell ny sesong, får vi se på, men vi tar til oss tilbakemeldingene.

LES OGSÅ: Røper gladnyhet - etter 20 år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer