Emma Ellingsen:

- Veldig fint og viktig

Modell og transaktivist Emma Ellingsen jubler over nyhet.

JUBLER: Modell Emma Ellingsen er glad Instagram har gjort det mulig for sine brukere å endre kjønn på sine profiler. Foto: Espen Solli / TV 2
JUBLER: Modell Emma Ellingsen er glad Instagram har gjort det mulig for sine brukere å endre kjønn på sine profiler. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer
Publisert

Instagram er en av de sosiale mediene der du nå kan fortelle på profilen din om du vil bli kalt hun, han, hen eller de/dem.

Det var allerede i mai det sosiale mediet gjorde det mulig for brukere i enkelte land å legge ved sitt foretrukne pronomen, skrev blant annet CBS. Nå skal denne funksjonen være tilgjengelig i Norge og resten av verden.

Det gleder modell og transaktivist Emma Ellingsen (20).

- Det synes jeg er veldig fint og viktig. Vi lever i et samfunn hvor ikke alle føler at de tilhører «han» eller «hun» og da synes jeg det er flott at Instagram gir folk muligheten til å definere seg slik de vil. Det viser at man har blitt hørt, sier Ellingsen til Dagbladet.

DELER: Emma Ellingsen er aktuell med ny sesong av «Bloggerne», der seerne får følge henne tett i prosessen med den kjønnskorrigerende operasjonen hun var gjennom i høst. Video: Rød Løper / Celina Morken Vis mer

- Supertrist

Ellingsen er åpen transkvinne og og var 12 år da hun sto frem på TV som transkjønnet. I forbindelse med høstens stortingsvalg har hun fått sin egen serie om valg og politikk for unge på TV 2.

I serien «Emmas stemme» møter 19-åringen, som også er førstegangsvelger, andre unge som engasjerer seg politisk.

Hun reagerer på at det fortsatt finnes politiske partier i Norge som kun mener det finnes to kjønn.

ÅPENHJERTIG: Influencer Emma Ellingsen forteller om livet på Tinder, hva hun tiltrekkes av i gutter og når hun sist var på date. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

- Alle har sine egne meninger rundt det, og jeg synes det er supertrist og rart at man ikke klarer å ha forståelse for andres følelser. Forhåpentligvis kan Instagrams beslutning bidra til mer aksept, sier Ellingsen.

I både Danmark og Sverige har man innført en tredje kjønnskategori. I Norge har det samme blitt forslått innført av blant annet Venstre i 2016, men har ikke fått flertall på Stortinget.

Ikke-binære kjendiser

Den siste tiden har flere av verdens største stjerner kommet ut som ikke-binære. Ikke-binær er en kjønnsoppfatning som innebærer at en person opplever seg selv verken som kvinne eller mann.

I mai kom artist Demi Lovato ut som ikke-binær og bruker pronomene de/dem om seg selv.

ETTERTRAKTET: TV-profil Emma Ellingsen har over en halv million følgere på Instagram, og det er ikke bare nordmenn som har fått øynene opp for skjønnheten. Video: Steffen Pettersen / Reporter og edit: Kine Falch Vis mer

«I dag er så glad over å dele mer fra livet mitt med dere alle. Jeg er stolt over å la dere få vite at jeg identifiserer meg selv som ikke-binær og offisielt vil endre pronomenet til de/dem fremover», skrev Lovato, ifølge BBC.

Andre kjendiser som Elliot Page, tidligere Ellen Page og Sam Smith identifiserer seg også som ikke-binære.

LES OGSÅ: - Jeg har blitt litt mer bevisst på hva jeg gjør

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer