TikTok og «kjevetrening»:

Vekker reaksjoner

- Jeg har mange hatere, forteller «kjeve»-modellen til Se og Hør. Nå advarer norsk ekspert mot stuntet.

VEKKER OPPSIKT: Den italienske modellen Luca Marchesi vekker oppsikt med kjevetrening på TikTok. Det får folk til å reagere. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den italienske modellen Luca Marchesi (24) vekker oppsikt etter flere videoer han har lagt ut på videodelingstjenesten TikTok.

På plattformen har han 1,1 millioner følgere, og det går stort sett i korte snutter av ham selv. Der omtaler han seg som «CEO av kjevelinje».

Blant annet viser han seg selv som tygger på en gummiliknende gjenstand, som visstnok har gitt ham bredere kjeveparti. Videoen har gått viralt på plattformen og er omtalt i flere internasjonale aviser.

Produktet han bruker fåes kjøpt i flere butikker, og lover mer markant kjeveparti.

Følgerne hans har imidlertid kommet med sterke reaksjoner. Noen mener at det ikke kan være ekte, andre mener at modellen har dratt det hele for langt. Flere kommer med ufine karakteristikker som går på utseendet hans.

- Mange hatere

Hetsen har også gått inn på Marchesi, som i en video forteller at han kommer til å slette TikTok.

- Jeg beklager til alle som følger meg, men til nå er fire av fem kommentarer jeg får fornærmelser eller kritikk. Vi hadde det gøy sammen, men det gir ikke mening å fortsette, sier han ifølge LadBible, som har oversatt til engelsk.

SKUMMEL TREND: Utfordringen #SilhouetteChallenge har gått viralt på TikTok, men nå går flere kvinner ut og advarer andre mot trenden. Video: Rød Løper Vis mer

Til Se og Hør sier han at kjevetreningen startet da han var 18 år som følge av at han ble avvist av modellbyråer.

- De fortalte meg at jeg ikke hadde trekkene og kroppen til å kunne jobbe i den verdenen, og fra det øyeblikket tok jeg det som en personlig utfordring. Jeg trente fysisk, gikk på diett og begynte å løpe hver dag. Jeg begynte også å definere ansiktet, men jeg hadde en veldig definert kjeve i utgangspunktet, det har alltid vært min særegenhet, sier han.

- Jeg vet jeg har mange hatere, og at det er mange som ikke liker ansiktet mitt, men jeg tillater ikke at noen tar bort smilet mitt eller lykken min ved å fornærme meg mens jeg følger drømmen min. Jeg gjør det jeg elsker, og det kan skape misunnelse for mange, sier han.

Ekspert advarer

Tannlege ved The Dental Studio, Martina Hodgson, har gått ut i Metro og advart mot kjevetrening. Hun mener at overutviklede kjevemuskler, enten med vilje gjennom trening, eller ved å gnisse tenner eller stramme kjevemuskulaturen, kan føre til problemer som migrene eller kjeveleddsdysfunksjon.

- Dette er muskler som forbinder kjevebeinet med kinnbeinet og hjelper oss med å tygge, så en overutvikling i denne regionen er ikke anbefalt, sier hun.

Kiropraktor Mats Klemsdal ved NEMUS Bryn, som har kjeve- og nakkeplager som ekspertise, sier til Se og Hør at han ikke har sett plager som følge av kjevetrening.

- Det kan kanskje forklares med at ved fornuftig, og ikke overdrevet bruk, får man heller ikke plager av å bruke produktet. Eller at trenden er såpass ny at plager ikke har begynt å dukke opp ennå, sier han.

STORM: TikTok har tatt verden med storm. Så vi har gått gjennom hva som preget TikTok i 2020. Vis mer

Usikker effekt

Klemsdal sier at man kan øke volumet i kjevemusklene på samme måte som med andre muskler, og at man ser dette hos personer som gnisser eller biter mye tenner om natta.

Han peker imidlertid på at forskningen er vag når det kommer til den visuelle effekten av kjevetrening.

- Det er gjort noen studier på dette og to systematiske gjennomganger av forskningen har konkludert med at det ikke er belegg for å si at denne type trening har effekt på ansiktets utseende. Det skal bemerkes at to kliniske studier har vist økning i muskelvolumet, men at man ikke kan si om dette endret utseende i særlig grad.

IKKE SETT PLAGER: Mats Klemsdal sier han ikke har hatt pasienter med plager som følge av kjevetrening, men anbefaler ikke å belaste kjeven mer enn vanlig. Foto: Nemus
IKKE SETT PLAGER: Mats Klemsdal sier han ikke har hatt pasienter med plager som følge av kjevetrening, men anbefaler ikke å belaste kjeven mer enn vanlig. Foto: Nemus Vis mer

Videre forklarer han at kjevemuskler og -ledd allerede utsettes for mer enn nok belastning gjennom vanlig bruk i løpet av dagen.

- Det å belaste ytterligere ved å tygge slik som dette tror jeg kan føre til plager på sikt. Kjeveleddene er mer ustabile når man gaper høyt enn når munnen er lukket. Jeg tror at det å tygge hardt med fortennene når kjeven er såpass åpen belaster kjeveleddene mer enn når man tygger normalt.

Han forklarer at kjeven er mer utsatt for plager når man gaper høyt og tygger - som for eksempel ved å ta en stor bit av et eple.

En TikTok-bruker imiterte Tom Cruise ved hjelp av deepfake. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

Tidligere trend

I 2019 gikk førsteamanuensis innen oral kirurgi og oral medisin ved universitet i Oslo, Heming Olsen-Bergem, ut i TV 2 og advarte mot trenden, som da også skjøt fart via sosiale medier.

Han fortalte da at han hadde en rekke unge pasienter som fikk store problemer grunnet bruk av en såkalt «tyggeball».

- De som kommer til oss har problemer med store smerter på grunn av denne aktiviteten. En del har så store smerter at de ikke klarer å gå på skolen, uttalte han da.

Marchesi sier til Se og Hør at han ikke kan argumentere mot ekspertenes uttalelser, men vedgår at alt som overdrives kan skape problemer.

LES OGSÅ: Latterliggjøres etter dette

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer