Eurovision:

Vekker oppsikt med musikkvideo

Eurovision-vinnerne «Kalush Orchestra» viser frem dramatiske bilder i ny musikkvideo.

VINNERE: Ukrainske «Kalush Orchestra» gikk av med seieren i årets Eurovision Song Contest. Nå har de gitt ut musikkvideoen, som er spilt inn i noen av de hardest krigsrammede områdene i landet. Vis mer
Publisert

Lørdag kveld ble det endelig klart at det var ukrainske «Kalusch Orchestra» som gikk av med seieren i årets Eurovision Song Contest - etter å ha vært storfavoritter.

Under opptredenen benyttet de muligheten til å komme med et politisk budskap mens de hadde «alles» øyne rettet mot seg.

- Hjelp Ukraina, hjelp Mariupol, hjelp Azovstal, nå! sa Oleg Psyuk til stormende applaus fra publikumet i Torino.

Søndag slapp de musikkvideoen til vinnerlåten «Stefania», og også her setter de fokus på det som utspiller seg i hjemlandet for tiden.

Flere internasjonale medier har omtalt saken, deriblant svenske Expressen.

VANT EUROVISION: Her får de vite at de vant Eurovision 2022. Video: NRK Vis mer

Krigsruiner

I videoen vises flere bilder av det som virker å være fra krigens herjinger i Ukraina. Ifølge en hviterussisk journalist skal det være bilder fra Bucha, Irpin, Hostomel og Borodjanka.

Journalisten skrev også på Twitter at bandet ikke ønsket å publisere videoen før Eurovision, for å unngå og bli anklaget for å gjøre konkurransen politisk.

Ifølge Eurovisions regler er det ikke tillatt med politiske budskap og Ukraina kunne derfor risikert å bli disket da de ba om hjelp etter sin opptreden.

Morten Thomassen, leder av MGP-klubben, mente imidlertid det var svært tvilsomt med noen drastiske følger.

- Jeg tror vel de er såpass heite i knollen på det tidspunktet at de glemmer at de sier noe som kan tolkes til å være politisk. Jeg tror det er høy grad av tilgivelse for det i kveld, sa han til Dagbladet lørdag.

PROBLEMER: konkurransesjef for Eurovision Song Contest, Erik Martin Österdahl, dukker plutselig opp under utdeling av poeng. Vis mer

Vertskap

Tradisjonen tro er det vinnerlandet som skal være vertskap for neste års Eurovision. I fjor var det for eksempel italienske «Måneskin» som gikk til topps, og dermed ble finalen i år avholdt i Torino.

Flere har lurt på hvordan det blir neste år, da det egentlig er Ukraina som skal arrangere. «Kalush Orchestra»- vokalist Oleg Psyuk hadde tydeligvis fått med seg bekymringene, og hadde følgende å si om det lørdag:

- Jeg er trygg på og håper at Ukraina vil være i stand til å arrangere Eurovision i et lykkelig og integrert Ukraina neste år.

HJELP: Dette sier de etter sin finaleopptreden i Eurovision 2022. Vis mer

LES OGSÅ: Røper årsaken til gjenforeningen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer