Zuzana Čaputová:

Vekker oppsikt med corona-mote

Den slovakiske presidenten vekker oppmerksomhet med ny motetrend.

MATCHER: Den slovakiske presidenten Zuzana Čaputová vakte oppsikt under en innsettelsesseremoni i Bratislava. Foto: NTB Scanpix
MATCHER: Den slovakiske presidenten Zuzana Čaputová vakte oppsikt under en innsettelsesseremoni i Bratislava. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I mars i fjor vekket den liberale juristen Zuzana Čaputová (46) oppsikt da hun ble stemt fram som Slovakias første kvinnelige president. Hun hadde tidligere ingen erfaring fra politiske verv, og stilte under slagordet «Stå imot ondskap».

Nå vekker hun imidlertid oppsikt igjen, etter at hun i helga dukket opp i Grassalkovich Palace, presidentens residens i Bratislava, iført et noe sjokkerende antrekk.

Sammen med en rekke andre ministere samlet hun seg for å markere innsettelsen av den nye koalisjonsregjeringen.

MARKERING: 46-åringen samlet seg med flere ministre for å markere innsettelsen av den nye koalisjonsregjeringen i Slovakia. Foto: NTB Scanpix
MARKERING: 46-åringen samlet seg med flere ministre for å markere innsettelsen av den nye koalisjonsregjeringen i Slovakia. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mens de andre på stedet hadde kledd seg i klassiske antrekk, i tillegg til medisinske munnbind og hansker for å forhindre smitte av coronaviruset, dukket Čaputová opp i et fargekoordinert antrekk i burgunderrødt - munnbind inkludert.

MATCHER: Antrekket hun gikk for har vekket oppsikt på sosiale medier. Foto: NTB Scanpix
MATCHER: Antrekket hun gikk for har vekket oppsikt på sosiale medier. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På Twitter har en rekke mennesker reagert på antrekket, der de aller fleste virker positive til det hele, ifølge The Huffington Post. Per nå har nemlig over 160 000 mennesker likt en Twitter-melding som omtaler det hele som «plettfritt», i tillegg til at flere andre har publisert sine tanker og meninger om antrekket.

Ikke anbefalt

Det mye omtalte coronaviruset har preget nyhetene verden over, og mange har gått til innkjøp av munnbind. Det til tross for at Folkehelseinstituttet (FHI) har advart om at feil bruk av munnbind kan føre til økt risiko for smitte.

«Munnbind er primært konstruert for å hindre smitte fra helsepersonell til sårbare pasienter. De er altså konstruert for å hindre smitteoverføring fra den som bærer munnbindet. De har imidlertid også en beskyttende effekt for dem som har det på ved at de hindrer større dråper å trenge inn til luftveiene fra omgivelsene», ifølge FHI.

FHI anbefaler dermed ikke bruk av munnbind utenfor helsetjenesten, med unntak av ved nær kontakt med syke personer, eller som pleie av syke familiemedlemmer.

En studie publisert i Cambridge-universitetets tidsskrift, Disaster Medicine and Public Health Preparedness, konkluderer med at kirurgiske munnbind vil være tre ganger mer effektivt enn hjemmelagde, og at de bare skal brukes i beskyttelse mot dråpesmitte dersom ingen andre alternativ er tilgjengelige.

PROVOSERER: Folk lar seg provosere av Madonnas siste bidrag til kampen mot koronaviruset. Video: instagram/madonna/Rød Løper Vis mer

Donerer utstyr

Tross at det er blitt advart mot bruken, har flere av verdens apoteker og sykehus den siste tida blitt tomme - fordi pågangen har vært så enorm. Sykehus og legesentre over hele verden sliter med å få tak i nok munnbind, hansker og kjortler, ifølge CNN.

Det har blant annet ført til at en rekke tv-produksjoner nå har valgt å donere medisinsk utstyr de vanligvis bruker under innspilling til sykehus, helsearbeidere og nødetater over hele USA. Det skrev en rekke medier, deriblant Independent.

CORONA CHALLENGE: Influenser Ava Louise har lagt ut en video på TikTok der hun prøver å skape en ny trend hvor folk skal slikke på toalettsete. Vis mer

TV-serier som brannstasjonsserien «Station 19», «Grey's Anatomy» og «The Resident» har donert utstyr de har hatt liggende til de som trenger det.

- På settet til «Station 19» har vi vært så heldige å ha rundt 300 av de ettertraktede N95-maskene, som vi har donert til den lokale brannstasjonen vår. Hos «Grey's Anatomy» har vi både hansker og operasjonskjortler som vi donerer bort, sa Krista Vernoff, produsent av begge seriene, til CBS News.

LES OGSÅ: Kims lille sønn vekker oppsikt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer