Kristen Stewart på Cannes filmfestival:

Vekker oppsikt etter rød løper-protest

Filmstjernens feministiske protest hylles.

REBELSK: Kvinner som ikke ankommer Cannes-festivalen i høye hæler, risikerer å ikke komme inn. Skuespiller Kristen Stewart tok hælene av seg på løperen, som et statement. Foto: NTB scanpix
REBELSK: Kvinner som ikke ankommer Cannes-festivalen i høye hæler, risikerer å ikke komme inn. Skuespiller Kristen Stewart tok hælene av seg på løperen, som et statement. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den glamorøse filmfestivalen i Cannes er allerede i full sving, og nye produksjoner av blant andre Spike Lee og Lars von Trier er til stor entusiasme vist fram for filmfiffen i den franske byen.

Store, etterlengtede produksjoner drar naturligvis eksklusive gjester til den røde løperen, som i over 100 år har vært tradisjon i forkant av filmpremierer.

Skuespiller Kristen Stewart (28), kjent fra blant annet «Twilight»-filmene og «Personal Shopper», var blant dem som kastet glans over premieren til filmen «BlacKkKlansman» mandag kveld.

Hun valgte imidlertid ikke å gå diskret nedover det røde teppet. For å vise avsky overfor filmfestivalens rigide kleskode, kastet hun sine Christian Louboutin-pumps og spaserte ned løperen barbeint.

FØRST: Kristen Stewart tok seg tid til å posere med hele antrekket - mens de eksklusive skoene fortsatt var på. Det varte imidlertid ikke lenge. Foto: NTB scanpix
FØRST: Kristen Stewart tok seg tid til å posere med hele antrekket - mens de eksklusive skoene fortsatt var på. Det varte imidlertid ikke lenge. Foto: NTB scanpix Vis mer
HELOMVENDING: Fotografene sørget for å sikre seg bildene av 28-åringens svært synlige protest. Foto: AFP/ NTB scanpix
HELOMVENDING: Fotografene sørget for å sikre seg bildene av 28-åringens svært synlige protest. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer

- Må endres sporenstreks

Medier som Time, Elle og USA Today har omtalt den noe spesielle saken. I Cannes får nemlig inviterte kvinner streng beskjed om at de ikke får gå i noe annet enn høye hæler - en regel Stewart selv og andre skuespillere har tatt til orde for å endre flere ganger tidligere.

Likevel har ikke regelen latt seg påvirke av tidens tann, og Stewart - som ennå ikke har kommentert stuntet - valgte derfor å demonstrere akkurat hva hun mente.

Etter å ha kommet et stykke nedover løperen stoppet hun plutselig opp foran den oppmøtte horden av fotografer, før hun på få sekunder tok av seg de karakteristiske Louboutin-hælene med rød såle.

BARBEINT: Kristen Stewart spaserte opp trappen barbeint, med skoene i håndene. Foto: NTB scanpix
BARBEINT: Kristen Stewart spaserte opp trappen barbeint, med skoene i håndene. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ifølge flere medier, kan en bli nektet å komme på den røde løperen dersom man ikke følger kleskoden. For å unngå at det skjedde, var det derfor enklere å kaste skoene når hun allerede hadde kommet et stykke ned løperen.

Under en debatt i 2016, sitert av Vanity Fair, var 28-åringen tydelig på hva hun mente om at kvinner er påkrevd å bruke høye hæler på løperen.

- Ting må endres sporenstreks, fortalte, hun og fortsatte:

- Det har blitt veldig tydelig at om en mann og jeg går ned den røde løperen sammen, og noen sa til meg: «Unnskyld unge dame, men du har ikke på deg høye hæler. Du kommer ikke inn». Da burde jeg kunne si: «Ikke vennen min heller. Har han på seg høye hæler?», uttalte hun.

Byttet til joggesko

Stewart gjorde noe liknende på den røde løperen i 2016. Etter å ha latt seg fotografere på den røde løperen i et par høye sølvhæler, byttet hun raskt tilbake til komfortable joggesko.

Hun har uttalt at hun ikke synes høye hæler er stygt eller grusomt. Flere ganger er hun blitt hyllet for sin glamorøse stil, men hun ønsker rett og slett ikke at det skal være en del av kleskoden. At det er noe som er påkrevd.

Begge de skorelaterte opprørene ble hyllet i sosiale medier i etterkant. På Twitter får Stewart nå skryt fra flere hold, og enkelte kaller regelen med høye hæler absurd.

MED HÆLER: På Cannes-løperen i 2017, under «120 Beats Per Minute»-premieren, beholdt Kristen Stewart hælene på. Foto: AP/ NTB scanpix
MED HÆLER: På Cannes-løperen i 2017, under «120 Beats Per Minute»-premieren, beholdt Kristen Stewart hælene på. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

- Svært skuffende

Dette er langt fra første gang problemet blir tatt opp. I 2015 hevdet skuespiller Asif Kapadia at hans kone Victoria først ble nektet å komme på den røde løperen, som følge av manglende høye hæler.

Samme år hevdet nettstedet Screen Daily at flere eldre kvinner ble nektet å delta på visningen av filmen «Carol», fordi de ikke hadde på seg høye sko - til tross for at det kan være vondt eller skadelig for dem å bruke.

Skuespiller Emily Blunt var også tydelig i sin tale, da hun besøkte festivalen i 2016 for å promotere filmen «Sicario».

- Det er veldig skuffende. Jeg synes alle burde komme med flate sko, for å være helt ærlig. Vi burde ikke måtte gå med høye hæler mer. Det er mitt synspunkt. Jeg hadde foretrukket å gå med joggesko fra Converse, sa hun den gang, ifølge Elle.

Julia Roberts har også brutt kleskoden. I 2016 troppet hun opp barbeint på den røde løperen, en statement som skapte overskrifter flere steder.

GIKK BARBEINT: Julia Roberts (t.h.) droppet skoene på vei opp trappene til «Money Monster»-premieren i Cannes i 2016.. Her med Amal og George Clooney. Foto: NTB scanpix
GIKK BARBEINT: Julia Roberts (t.h.) droppet skoene på vei opp trappene til «Money Monster»-premieren i Cannes i 2016.. Her med Amal og George Clooney. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Mannssjåvinistisk

Moteekspert og redaktør for nettstedet Melk og Honning, Ida Elise Eide Einarsdottir, skjønner godt at stjernene reagerer.

Til Se og Hør forteller hun at flere hadde håpet på en ny vår for festivalen i år, men det har tydeligvis latt vente på seg.

- Denne filmfestivalen er veldig tradisjonsrik, og det virker som om ledelsen er opptatt av å holde det gamle i live. Jeg tror de kunne ha hatt godt av en «realitycheck», sier hun, og fortsetter:

DROPPET HÆLER: Skuespiller Susan Sarandon dristet seg til å iføre seg flate sko under åpningen av filmfestivalen i Cannes i 2016. Foto: AP/ NTB scanpix
DROPPET HÆLER: Skuespiller Susan Sarandon dristet seg til å iføre seg flate sko under åpningen av filmfestivalen i Cannes i 2016. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

- Jeg skjønner kjempegodt at stjernene protesterer mot dette, det er en passé og mannssjåvinistisk greie som retningslinjene ikke burde inneholdt. Når det er sagt, betyr det ikke at man skal komme i joggebukse, men kleskoden har et tydelig behov for en oppdatering, forklarer hun.

Nytt av året er også at det ble forbudt å ta selfier på den røde løperen, for å bevare en viss eksklusivitet. Flere har valgt å ikke bry seg om denne regelen.

- Det er viktig at stjernene viser motstand, det er den eneste måten å rette fokus mot problemet på. Nå må Cannes-ledelsen revurdere de teite reglene sine, avslutter Einarsdottir.

LES OGSÅ: - Dette ser helt latterlig ut

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer