Kourtney Kardashian:

Vekker harme med munnbind-påstand

Realitystjernen Kourtney Kardashian påstår at man kan få kreft av å bruke blå munnbind. Dette får både fansen og helsepersonell til å se rødt.

HUDFLETTES: Etter at Kourtney Kardashian spredte konspirasjoner om munnbind til sine over 100 millioner følgere, har hun fått høre det fra flere hold. Her avbildet med lillesøster Kim Kardashian i fjor. Foto: Jackson Lee / Splash News / NTB
HUDFLETTES: Etter at Kourtney Kardashian spredte konspirasjoner om munnbind til sine over 100 millioner følgere, har hun fått høre det fra flere hold. Her avbildet med lillesøster Kim Kardashian i fjor. Foto: Jackson Lee / Splash News / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bruken av munnbind er et hyppig omdiskutert tema under coronapandemien. Flere av verdens største stjerner har blant annet blitt slaktet for å ikke bruke munnbind og ikke minst for feil bruk av det.

Nylig ble sangstjernen Lana Del Rey (35) hudflettet for sitt munnbind som så ut til å være netting med flere små hull i seg. Dette var ikke populært blant fansen, som mente 35-åringen ikke tok pandemien og smittevernet på alvor.

Drøy påstand

Nå er det imidlertid realitystjernen Kourtney Kardashian (41) som vekker oppsikt hva gjelder munnbind.

På sin Instagram-story delte hun nylig en konspirasjonsteori om munnbind, hvor hun hevder at munnbind kan øke risikoen for å få forskjellige typer kreft.

«De blå munnbindene som er påbudt i matbutikker og på flyplasser er laget av PTFE (polytetrafluoreten, journ.anm.), et kreftframkallende stoff laget av syntetisk fluor. Ifølge Cancer.org (amerikanske kreftinformasjonen, journ.anm.) øker det risikoen for svulst i lever, testikler, bukspyttkjertel, nyrer og bryster pluss blødende tykktarmsbetennelse, sykdommer i skjoldbruskkjertelen, svangerskapsforgiftning og forhøyet kolesterol. Høy dose kan forårsake influensalignende symptomer og blødning i lungene, som fører til kvelning», står det til et bilde av et blått munnbind.

VEKKER OPPSIKT: Med dette Instagram-innlegget har Kourtney Kardashian havnet i hardt vær. Foto: Skjerdump fra Instagram
VEKKER OPPSIKT: Med dette Instagram-innlegget har Kourtney Kardashian havnet i hardt vær. Foto: Skjerdump fra Instagram Vis mer

- Ingen bevis

America Cancer Society har i etterkant av Kardashians Instagram-innlegg kommet med en uttalelse hvor det fastslås at det ikke finnes noen bevis for dette.

- Det er ingen bevis som støtter påstanden om at PTFE i et munnbind forårsaker kreft. Som kirurgisk onkolog har jeg, sammen med tusenvis av kolleger i helsevesenet, hatt på munnbind i årevis for å beskytte pasientene mot spredning av infeksjoner, forteller professor William Cance i American Cancer Society til New York Post.

Den norske legen, Harald Meling Dobloug, sier at stoffet det er snakk om kan være helseskadelig hvis man varmer det opp til høye temperaturer og puster det inn.

- Men det er ikke helseskadelig når det brukes i munnbind. Påstanden er en konspirasjonsteori, og potensielt ekstremt farlig å videreformidle, sier han.

«DRITTKJERRING»: Kourtney og Kim Kardashian flyr på hverandre i sesongens første episode av «Keeping Up with the Kardashians». Video: Hayu, sendes på TV 2 Sumo Vis mer

Reaksjonene i sosiale medier lar heller ikke vente på seg, og flere påpeker at det er svært uansvarlig av realitystjernen å dele en slik påstand. Dette med tanke på hvor stor plattformen hennes er.

«Det er svært uansvarlig av deg å dele denne type innhold når du vet størrelsen på plattformen din, spesielt i denne tiden hvor feilinformasjon sprer seg som ild i tørt gress og det allerede er et problem at folk ikke bruker munnbind og det er en stor tvil rundt faktisk vitenskap».

«Det skumleste som skjedde på Halloween i år var at Kourtney Kardashian delte dette helt latterlige innlegget om blå masker uten medisinsk bevis eller bevis, det er bare en tilfeldig skjermdump. Helsepersonell verden rundt bruker dem, men denne skjermdumpen mener at dette er sant …», skriver en annen ironisk.

«Det er en ting å være en tilfeldig person i sosiale medier som hevder at masker kan forårsake kreft, men det er en annen ting at Kourtney Kardashian gjør dette på Instagram-story til sine 100 millioner følgere. Dette er faen meg uakseptabelt», slår kjendiskirurg Joshua Wolrich fast.

The Independent opplyser at de har forsøkt å kontakte Kardashians talsperson, men at de foreløpig ikke har lyktes.

En verdenskjent stjerne som rett og slett bare velger å droppe munnbind, er tidligere Oasis-vokalist Noel Gallagher (53).

- Hele greia er tull

Det er ulikt fra land til land hvor strenge tiltakene for munnbind er. Men i Storbritannia er det imidlertid påbudt. I England er det også påbudt med munnbind inne i butikker.

- Hele greia er tull. Det er meningen at du skal bruke dem på varehuset Selfridges, likevel kan du gå på puben og være omringet av alle jævla f*ttene. Skjønner du hva jeg mener? Det er som om det ikke er virus på pubene, men på Selfridges, uttalte Gallagher i podkasten «The Matt Morgan», ifølge NME.

PROVOSERTE: Flere lot seg fyre opp av coronakommentarene til Oasis-sangeren Noel Gallagher. Foto: NTB scanpix
PROVOSERTE: Flere lot seg fyre opp av coronakommentarene til Oasis-sangeren Noel Gallagher. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han fortalte også at han selv nylig tok kollektivtransport uten munnbind, og at han fikk tilsnakk av en medpassasjer. Gallagher mente også feilaktig at det ikke var munnbindpåbud på toget.

- Hør på meg, det er ikke loven. Det er for jævlig mange friheter som blir tatt fra oss nå, hevdet han.

CORONA-TEST: Marna Haugen også kjent som «komikerfrue» har vært i hardt vær etter at hun publiserte denne videoen. Video: Instagram / @Komikerfrue. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Jeg gir faen. Jeg velger å ikke bruke et, og hvis jeg får viruset, så er det ingen andres skyld. Hvis hver f*tte som bruker munnbind ikke kommer til å få det, og hvis jeg får det, så kommer de ikke til å få det fra meg. Jeg synes det er drittprat, sa han videre.

Her lot heller ikke reaksjonene vente på seg, og flere gikk hardt ut mot sangeren på Twitter.

LES OGSÅ: - Advarer hun oss?

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer