Martin Freeman:

Vekker harme etter avsløring om barneoppdragelse

«Sherlock»-stjernen er svært frittalende når han innrømmer at det ikke alltid er lett å holde seg i skinnet når det kommer til barneoppdragelse.

ÅPEN OM UTFORDRINGER: Martin Freeman (t.v.) legger ikke skjul på at livet som forelder kan være tøft. Her med ekskona Amanda Abbington, som han har to barn med, og Benedict Cumberbatch i en scene fra suksesserien «Sherlock». Foto: Hartswood Films/ REX/ NTB scanpix
ÅPEN OM UTFORDRINGER: Martin Freeman (t.v.) legger ikke skjul på at livet som forelder kan være tøft. Her med ekskona Amanda Abbington, som han har to barn med, og Benedict Cumberbatch i en scene fra suksesserien «Sherlock». Foto: Hartswood Films/ REX/ NTB scanpix Vis mer
Publisert

At barneoppdragelse ikke er verdens letteste oppgave er nok de fleste enige om. De aller færreste vil nok imidlertid vegre seg for å innrømme at de har mistet besinnelsen overfor barna, ettersom det ofte blir ramaskrik dersom det viser seg at man har glippet i foreldrerollen.

Skuespiller Martin Freeman (48) har to barn på 11 og 14 år med ekskona Amanda Abbington, som også spiller kona hans i tv-serien «Sherlock».

Har slått barna

Han mener det er for stort press på foreldre til å være perfekte, og innrømmer at han selv lar det boble over til tider.

- En av reglene er at du ikke skal fike til barna dine eller å kalle dem små jævler. Men, du vet. Jeg har gjort begge deler, forteller skuespilleren til The Times, ifølge Independent.

ÅPNER OPP: Skuespilleren er svært åpen om barneoppdragelsen. Foto: NTB Scanpix
ÅPNER OPP: Skuespilleren er svært åpen om barneoppdragelsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har sannsynligvis klappet til to ganger, men jeg har kalt dem små jævler flere ganger enn det. Jeg vet at det ikke er meningen at jeg skal gjøre det, men det er så mange forventninger om hvor fantastiske foreldre må være at det får folk til å føle seg dårlige, forteller han videre.

Han understreker imidlertid at han ikke er stolt over å ha slått barna, og at han mener det ikke er en god idé. Han ser imidlertid ikke bort fra at det kan skje igjen.

- Men på et eller annet tidspunkt kommer du til å gjøre noe galt, og om 20 år kommer barna dine til å spørre deg hvorfor du gjorde det. Det er uunngåelig, sier han.

- Ikke ditt beste øyeblikk

Videre forteller Freeman at det å være forelder er en svært vanskelig jobb, til tross for at det er det beste han vet.

- Tanken om at du kan rasjonalisere med en unge? Helt ærlig, lykke til. Hvis du får til det er gud med deg. Utrolig, sier han.

Uttalelsene, som i forbindelse med filmen «Breeders», hvor Freeman spiller en sint far, har ikke gått upåaktet hen. I Storbritannia er det ulovlig å slå barn med mindre det er «rimelig straff».

Gründer av veldedighetsorganisasjonen ChildLine, Dame Esther Rantzen, reagerer på Freemans utspill i The Times.

- Jeg vil si til Martin: «Dette er jeg lei meg for å høre, fordi jeg vet du bryr deg om barna dine, men jeg tror ikke dette er ditt beste øyeblikk», sier hun.

Fyr på Twitter

Intervjuet har fått flere til å ta til tastaturet, og en rekke brukere på Twitter har gått hardt ut mot skuespilleren.

- Jeg håper virkelig det kommer en debatt om dette, takket være Martin Freeman, og jeg håper han ombestemmer seg. Jeg gjør virkelig det. Noen ting er ikke greit for meg, skriver en bruker

UVENTET: Kristin Gjelsvik og Dennis Poppe Thorsen får hakeslepp når de åpner et brev i den nye TV3-serien «Kjendismødre». Video: TV3 / Thea Hope. Reporter: Kine Falch Vis mer

Andre har på en annen side takket 48-åringen for at han vil bidra til et mer realistisk bilde av foreldrerollen. Flere reagerer også på at Freemans utspill har skapt overskrifter.

- Takk til Martin som er ærlig. Jeg tror ikke ett sekund at han mishandler barna sine, og dem som tror det bør skamme seg, skriver en Twitter-bruker.

LES OGSÅ: Slik bekrefter hun forholdet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer