UTSTILLINGEN STOD I FARE: Vebjørn Sand er for tiden aktuell med utstillingen «Guernica», men et stygt fall på et svaberg truet med å sette en stopper for planene. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix
UTSTILLINGEN STOD I FARE: Vebjørn Sand er for tiden aktuell med utstillingen «Guernica», men et stygt fall på et svaberg truet med å sette en stopper for planene. Foto: Lise Åserud/NTB ScanpixVis mer

Vebjørn Sand:

Vebjørn Sand ble skadet i svabergulykke

Kunsterens utstilling stod i fare etter det dramatiske fallet.

(Seoghør.no): Hele 2000 ivrige kunstelskere strømmet til da Vebjørn Sand (51) hadde åpning på sin største utstilling noensinne – «Guernica», inspirert av tragiske krigsforbrytelser utført av nazistene i forkant av andre verdenskrig.

Det store oppmøtet varmet den kjente kunstnerens hjerte.

– Det var den største og flotteste åpningen jeg har hatt, forteller Sand til Se og Hør.

I SALG NÅ: I nyeste nummer av Se og Hør kan du lese mer om Vebjørn Sand. Faksimile: Se og Hør
I SALG NÅ: I nyeste nummer av Se og Hør kan du lese mer om Vebjørn Sand. Faksimile: Se og Hør Vis mer

Selv om det er en dyster og sterk historie som formidles i maleriene, var stemningen lun og god under åpningen på Aker Brygge.

Krise

Det var med nød og neppe at Vebjørn rakk å bli ferdig med sitt mesterstykke – og det kan han takke sin kjære mor og far Kari (81) og Øivind (82) Sand. På julaften i fjor ramlet han nemlig på et svaberg og brakk foten – noe som truet hele utstillingen.

– Jeg er helt avhengig av å kunne bevege meg raskt frem og tilbake foran lerretet. Det er veldig store bilder, noen er godt over tre meter høye. Det var helt avgjørende for meg at beinet raskt kunne bli leget, forklarer kunstneren.

Frisk med mors rødbeter. Da var det godt å ha en mor og far til å hjelpe seg hjemme på Hvaler.

– Da fikk jeg en langsom, stille og god tid med mine foreldre på Hvaler. Min mor laget rødbetsuppe for å balansere ut alle disse kjemikaliene og giftene i de smertestillende medisinene jeg tok. Da kom jeg meg raskere i form og var sterk nok til å kaste krykkene i mars.

Det reddet utstillingen, smiler Vebjørn.

KJENTE BRØDRE: Vebjørn sammen med sin bror, forfatter og filmskaper Aune Sand (t.v.): Foto: Espen Solli, Se og Hør.
KJENTE BRØDRE: Vebjørn sammen med sin bror, forfatter og filmskaper Aune Sand (t.v.): Foto: Espen Solli, Se og Hør. Vis mer

Utstillingen på Fineart varer fram til 21. mai.

I mars 2016 opplevde kunstneren å bli frastjålet et maler til en verdi av 300 000 kroner.

– Flere vitner så det de beskrev som en litt rufsete mann med en Harley Davidson-skinnjakke gå ut av toget med kofferten min, fortalte kunstneren til God kveld Norge, ifølge TV 2.

Kort tid senere ble en person arrestert for tyveriet, skrev politiet i Østfold på Twitter.

«Mann i 40-årene pågrepet for tyveri av maleriet Vebjørn Sand ble frastjålet på toget i Moss i går. Det var etter en meget god vitneobservasjon som førte til at Politiet i Moss kunne gå til pågripelse av en kjenning på en adresse i Moss. Maleriet er kommet til rette og vil bli tilbakelevert eier. Tyven sitter i arrest og vil bli avhørt om forholdet».

Tyveriet skjedde mens Sand var på en lang reise, og hadde hele livet sitt i kofferten. I tillegg til portrettmaleriet av en kjent norsk person, også innholdt svært verdifulle personlige eiendeler.

– Dette er jo et bilde som ikke er lett omsettelig så jeg vil på det sterkeste oppfordre den som tok dette til å returnere det til meg, sa han til TV 2.

LES OGSÅ: Betalte 3,4 millioner for Vebjørn Sand-bilder