Britney Spears

Varsler Britney-demonstrasjon i Oslo

Britney Spears skal møte i retten og har fansen i ryggen.

I RETTEN: Britney Spears møter onsdag i retten for å vitne om vergemålet faren, Jamie Spears (t.v.), har over henne. Foto: AP Photo
I RETTEN: Britney Spears møter onsdag i retten for å vitne om vergemålet faren, Jamie Spears (t.v.), har over henne. Foto: AP Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kommer det frem at «Free Britney»-bevegelsen i Norge varsler på Instagram at de skal demonstrere utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo klokka halv seks, skriver VG.

Også i andre storbyer er det varslet at tilhengere av Britney Spears skal gå i demonstrasjoner. Dette i forbindelse med at stjerna skal i retten onsdag.

I 2008 mistet Spears (39) uavhengigheten sin og en domstol oppnevnte faren, Jamie Spears til verge.

I årevis har popstjernen uttrykt en sterk motstand mot denne ordningen privat, som innebærer at faren både har kontroll over økonomien hennes og privatlivet, ifølge dokumenter New York Times har fått tilgang til.

Offentlig har hun nesten aldri kommentert situasjonen, men onsdag skal hun etter planen vitne i en åpen høring om vergemålet i en domstol i Los Angeles.

- Kontrollerende

- Hun uttrykte at hun synes vergemålet har blitt et undertrykkende og kontrollerende verktøy mot henne, skriver en etterforsker i et av dokumentene.

Ifølge Britney Spears var ordningen så streng at faren hadde makt over hvem hun kunne date, bli venn med og hvordan hun innredet hjemmet sitt, ifølge dokumentene.

BRYTER: Kjæresten til Britney Spears bryter tausheten etter den nye dokumentaren «Framing Britney Spears». Vis mer

Tidligere i år ga New York Times ut dokumentaren «Framing Britney Spears».

Den viste fram motsetningen mellom hvordan popstjernen kan holde svære konserter og tjene millioner, men samtidig ikke ha anledning til å ta helt grunnleggende beslutninger om sin egen helse eller finanser.

Det er Britney Spears formue som går med til å betale for farens advokater og andre som er en del av apparatet som kontrollerer livet hennes.

Dokumentaren viser også #FreeBritney-bevegelsen, som er fans som møter opp for å demonstrere mot vergemålet. De planlegger en demonstrasjon i Los Angeles onsdag.

BRITNEY: Britney Spears har hatt faren som verge siden 2008. Men har det vært frivillig? Den nye dokumentaren til The New York Times håper å finne svar. Video: The New York Times Vis mer

Offentlig sammenbrudd

Vanligvis er det eldre og andre, som ikke kan ta vare på seg selv, som får oppnevnt verger, og kritikere mener ordningen blir misbrukt i Britney Spears' tilfelle. Faren ble oppnevnt som verge etter at hun hadde et offentlig sammenbrudd i blitzregnet fra ekstremt aggressive paparazzier.

Dokumentene fra den rettsoppnevnte etterforskeren viser at sangeren følte seg fanget. I 2016 sa hun til etterforskeren at hun ønsket at vergemålet skulle bli avsluttet så snart som mulig.

- Hun er lei av å bli utnyttet, og hun sier at hun er den som jobber og tjener penger, mens alle rundt henne er på lønningslista, skriver New York Times.

Britney Spears beskriver også hvordan hun er omringet av sikkerhetsfolk hele tida, og at kredittkortet hennes blir oppbevart hos sikkerhetsteamet og en assistent. Hun sier også til etterforskeren at hun ikke en gang får gjøre endringer på hjemmet sitt, som å forandre fargen på kjøkkenskapene.

I 2019 fortalte Britney Spears til en dommer at vergen hadde tvunget henne til å tilbringe tid på et mentalsykehus og å opptre mot sin vilje, ifølge storavisa.

REDD: Igjen er fansen til Britney Spears bekymret for stjerna etter ny video på Instagram. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

Fikk ukelønn

Fra 2013 til 2018 opptrådte hun fast i Las Vegas og tjente enorme summer. Samtidig fikk hun bare en ukelønn på 2000 dollar (om lag 17200 kroner).

Jamie Spears deler for tida vergemålet med finansselskapet Bessemer Trust. Tidligere fungerte han også som personlig verge og hadde dermed kontroll over hennes medisinske og mentale helsebehandling. Nå har en profesjonell verge tatt over denne oppgaven, skriver The Guardian.

Ingen av partene har så langt kommentert de nye opplysningene.

- Jamie Spears har utført sine plikter grundig og profesjonelt, som én av Britneys verger, og hans kjærlighet for datteren og hans ønske om å beskytte henne, er helt tydelig for retten, sa farens advokat i februar.

LES OGSÅ: Overrasker med uttalelse om eksmannen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer