Robert Irwin:

Var to år gammel da faren døde brått

- Det er veldig spesielt for meg.

SNAKKER UT: I 2006 mistet tv-profilen Steve Irwin livet under innspillingen av en undervannsdokumentar. Irwin ble 44 år gammel og etterlot seg kona Terri samt barna Bindi og Robert. Sistnevnte var bare to år da hendelsen inntraff. Han snakker ut hos «Skavlan». Video: TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

4. september 2006 mistet den legendariske tv-profilen Steve Irwin livet under innspillingen av en undervannsdokumentar, etter å ha blitt stukket i hjertet av en piggrokke.

Irwin ble 44 år gammel og etterlot seg kona Terri (54), samt barna Bindi (20) og Robert (14). Sistnevnte var bare to år da den fatale hendelsen inntraff.

MINNESEREMONI: Terri Irwin sammen med datteren Bindi og sønnen Robert 20. september 2006 - 16 dager etter at tv-profilen døde. Foto: NTB Scanpix
MINNESEREMONI: Terri Irwin sammen med datteren Bindi og sønnen Robert 20. september 2006 - 16 dager etter at tv-profilen døde. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I kveldens episode av «Skavlan» er 14-åringen blant gjestene. Til tross for at Robert aldri fikk muligheten til å lære sin far å kjenne, mener han at mye har satt seg i hukommelsen på den korte tiden de fikk sammen.

- Jeg har noen tidlige minner om pappa. Jeg føler meg veldig velsignet, ettersom mye av mitt liv er fanget på film. Jeg har bokstavelig talt blitt filmet fra fødselen av. Jeg kikker på disse gamle opptakene, fra dokumentarer som jeg og min far var med i, og de er med på å vekke minner i meg, sier Robert Irwin til Fredrik Skavlan.

- Dette husker jeg

Den overveldende entusiasmen til Irwin var best kjent for norske tv-seere gjennom Discovery Channel, der hans tilsynelatende livsfarlige omgang med blant annet krokodiller, slanger og andre farlige vesener sto sentralt.

Mannen, stort sett alltid kledd i kakishorts og fjellstøvler, ble av hjemlige medier beskrevet som et australsk ikon.

Da «Crocodile Hunter» gikk på tv for første gang oppnådde den svært høye seertall over hele verden. Steves kone, Terri, var hele tiden en sentral figur, men også barna figurerte i tv-bildet.

- Du kjenner sikkert følelsen av at når man ser, hører eller lukter noe, så kan det være med å vekke et minne i deg? Akkurat slik er det. Jeg ser på dokumentarene og tenker: «Dette husker jeg. Jeg kan huske at jeg var til stede akkurat der». Det er veldig spesielt for meg. Dersom minnene begynner å blekne, kan jeg gå tilbake i arkivene, sier Robert, som med resten av sin familie er aktuell i det nye realityprogrammet «Crikey! It’s the Irwins».

NYTT TV-KONSEPT: Sammen med mor og søster blir Robert Irwin å se i det nye realityprogrammet «Crikey! It’s the Irwins» på Animal Planet, som har premiere i slutten av oktober. Foto: NTB Scanpix
NYTT TV-KONSEPT: Sammen med mor og søster blir Robert Irwin å se i det nye realityprogrammet «Crikey! It’s the Irwins» på Animal Planet, som har premiere i slutten av oktober. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Min lidenskap

Steve Irwin, kjent for sine utrolige eventyr i villmarken, var ikke fremmed for å løfte krokodiller og å leke med livsfarlige giftslanger.

Tv-profilen skapte imidlertid ramaskrik da han matet en krokodille mens han hadde nettopp sin én måned gamle sønn på armen. Bildene av den spesielle dyrepark-seansen gikk verden rundt.

OMSTRIDT SEANSE: Mange reagerte med sjokk og vantro da Steve Irwin tok med seg sin én måned gammel sønn, Robert, på dette stuntet i 2004. Foto: NTB Scanpix
OMSTRIDT SEANSE: Mange reagerte med sjokk og vantro da Steve Irwin tok med seg sin én måned gammel sønn, Robert, på dette stuntet i 2004. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dette til tross: Eplet faller ikke langt fra stammen, sies det. For Robert har det vært viktig å føre sin fars arv videre.

- Jeg er veldig takknemlig for den tiden vi fikk sammen. Lidenskapen, entusiasmen … Den energien han hadde, var fantastisk. Det var det som inspirerte til min lidenskap for dyreliv.

Den unge naturkjenneren er blant annet ofte innom Jimmy Fallons talkshow, og viser fram eksotiske dyr for tv-seere og gjester. I studio har de hatt besøk av alt fra giftige edderkopper til nyfødte strutser, og mange har berømmet hvor naturlig 14-åringen oppfører seg rundt de livsfarlige dyra.

- Solen vil aldri skinne igjen

Roberts søster Bindi var selv bare åtte år gammel da faren gikk bort. Hun har tidligere snakket ut om sorgen etter farens bortgang, og forklart at hun ønsker å gå i hans fotspor, spesielt når det gjelder arbeid med dyrevelferd.

- Når man mister en person på den måten, så føles det som om solen aldri vil skinne igjen. Men den vil det. Kanskje ikke så sterkt, men du må finne lyset i alt du foretar deg, sa hun i 2016.

Hun er i dag 20 år, og er rikskjendis i Australia. Bindi har blant annet vært med i den amerikanske utgaven av «Skal vi danse», der hun dedikerte deltakelsen til sin avdøde far.

- For meg vil pappa alltid være min superhelt. Alt jeg gjør i livet gjør jeg for at han skal bli stolt over meg, har hun uttalt.

LES OGSÅ: - Han har valgt bort datteren sin

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer