Jorun Stiansen:

- Var svarte, skitne, brune og stygge

Tv-profilen forteller åpenhjertig om rasismen hun opplevde i barndommen.

DELER SINE OPPLEVELSER: Jorun Stiansen forteller at hun opplevde rasisme allerede som seksåring. Foto: Tor Lindseth
DELER SINE OPPLEVELSER: Jorun Stiansen forteller at hun opplevde rasisme allerede som seksåring. Foto: Tor Lindseth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den tidligere «Idol»-vinneren Jorun Stiansen (36) har hele veien vært åpen om barndommen sin. Hennes egentlige navn var Marina Zalazar Franco da hun ble adoptert 20 uker gammel fra Colombia i 1984, men navnet ble byttet da hun ankom Fornebu på midten av 1980-tallet.

Hun har tidligere uttalt at foreldrene hennes hele veien har vært flinke til å fortelle henne hvor hun kommer fra. Stiansen har likevel aldri vært i tvil om hvor røttene hennes ligger.

- De sa ofte til meg at jeg var født i et land med masse fine dyr, og malte et godt bilde av Colombia for meg. Men Else er mammaen min, den ekte mammaen min, det var meningen at jeg skulle komme til henne. Når jeg tenker tilbake på det nå så har jeg aldri følt meg utenfor. Aldri, har hun tidligere uttalt til Se og Hør.

BARNDOM: Jorun vokste opp i Vennesla i Vest-Agder. Her koser hun seg med moren en gang på 1980-tallet. Foto: Privat
BARNDOM: Jorun vokste opp i Vennesla i Vest-Agder. Her koser hun seg med moren en gang på 1980-tallet. Foto: Privat Vis mer

Dukket opp på døren

Nå, i et intervju med «God Kveld Norge» innrømmer Stiansen at oppveksten i Vennesla ikke bare var fryd og gammen.

Overfor tv-programmet forteller Stiansen at det ikke var mange adopterte barn med hennes og brorens hudfarge i Vennesla på 80-tallet, og dette fikk de begge kjenne konsekvensen av.

UTSATT FOR RASISME: Jorun Stiansen og broren opplevde at folk dukket opp utenfor døren til familien. Foto: Tore Skaar
UTSATT FOR RASISME: Jorun Stiansen og broren opplevde at folk dukket opp utenfor døren til familien. Foto: Tore Skaar Vis mer

- Mamma har fortalt at det har vært ulike tilfeller der folk var både skeptiske og hadde en negativ holdning til at hun skulle til Colombia og hente sønnen sin, min bror. Så kom jeg også til Vennesla, forteller hun til «God Kveld Norge».

Hun legger til at de også har opplevd at folk dukket opp utenfor døren hjemme hos familien, hvor de var ute etter å «ta» dem.

- Vi var svarte, skitne, brune og stygge, sier hun til tv-programmet.

RUNDLURT: Wanda Mashadi blir helt satt ut når Jorun Stiansen lurer henne til å tro hvem som er Joruns biologiske far... Lyd/video: P4. Vis mer

Opplevde rasisme som 6-åring

Overfor Se og Hør forteller Stiansen at hun allerede som seksåring opplevde rasisme.

- Da jeg var seks år og ble kalt for «jævla svarte neger, se å kom deg tilbake til der du kom fra», ble jeg først utrolig redd og jeg skjønte ikke hvorfor han sa det. Når mamma forklarte det til meg husker jeg at jeg syntes synd på ham. Han visste bare ikke bedre, sa mamma og det trodde jeg oppriktig på, forteller Stiansen til Se og Hør.

Stiansen legger til at hun heldigvis hadde en mamma som var flink til å fortelle hun og broren om verden og alle de forskjellige menneskene som bodde i ulike land.

- Så derfor følte jeg meg aldri «annerledes», legger Jorun til.

Stiansen påpeker at hun er veldig opptatt av rettferdighet og at alle skal bli behandlet likt, uansett hvem de velger å elske eller uansett hudfarge.

- Jeg har følt på hvordan det er når andre mener at hudfargen min ikke er bra nok, og det er vår jobb som voksne å forklare, fortelle og utdanne de som ikke vet bedre slik at det ikke skjer andre. For rasisme skal ikke skje, forteller hun.

EMOSJONELL: Talkshow-verten James Corden bryter i tårer etter en samtale med sin kollega Reggie Watts, i kjølevannet av George Floyds dødsfall. Video: Rød Løper/The Late Late Show With James Corden Vis mer

Ønsker å hjelpe

Videre forklarer 36-åringen at rasisme er virkelig og at det også skjer her i Norge.

- Vi er utrolig gode på mange ting, men har fortsatt en del å lære når det kommer til måten vi snakker om andre mennesker på. Vi blir jo aldri utlærte når det gjelder menneskelige relasjoner og følelser, heldigvis, fortsetter hun.

Tv-profilen håper at hennes erfaringer, tanker og følelser kan få andre seksåringer til å ikke føle seg annerledes, eller bli lei seg på grunn av hudfargen sin.

- Kampen mot rasisme starter ved middagsbordet. Snakk med ungene dine, familien din og vennene dine. Stå opp hvis noen sier noe det ikke er greit å si om andre mennesker. Hvis vi vet bedre gjør vi bedre, oppfordrer hun avslutningsvis.

Som de fleste nok har fått med seg rystet George Floyd-saken fra Minneapolis i USA en hel verden. Dødsfallet sørget for en rekke demonstrasjoner mot politivold og rasisme, og også her til lands var reaksjonene mange.

Som følge av George Floyd-saken har flere av landets kjendiser delt sin opplevelse med rasisme, blant dem Tinashe Williamson (35).

RØRT: Hertuginne Meghan snakket om George Floyds død da hun talte til avgangselever på sin tidligere skole. Vis mer

Mottatt meldinger med N-ordet

Etter å ha fått tilsendt en melding med rasistisk innhold på Instagram delte hun meldingen med følgerne sine. Dette for å vise hvor ille og eksplisitt rasisme faktisk er i 2020. Hun ønsket også å vise at vi alle uansett hudfarge og bakgrunn må stå sammen for å bekjempe rasisme.

På spørsmål fra Dagbladet om hun tidligere har mottatt slike meldinger, svarte hun bekreftende.

- Jeg har fått meldinger på Instagram der det står N-ordet, og at jeg skal pelle meg tilbake dit jeg kommer fra. At det er en skam at jeg har barn av foreldre med ulik hudfarge, fortalte hun til avisen, og la til at hun vanligvis blokkerer disse brukerne, men at det akkurat nå føltes viktig å dele slik at folk får se at rasisme fortsatt er et problem.

FIKK RASISTISK MELDING: På en dag hvor nærmest hele verden sto samlet mot rasisme, opplevde Tinashe Williamson å få tilsendt en rasistisk melding. Her avbildet med ektemannen Odd-Magnus Williamson. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
FIKK RASISTISK MELDING: På en dag hvor nærmest hele verden sto samlet mot rasisme, opplevde Tinashe Williamson å få tilsendt en rasistisk melding. Her avbildet med ektemannen Odd-Magnus Williamson. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

Williamson fortalte også at hun har opplevd mobbing på barneskolen på grunn av hudfargen sin samt å bli trakassert på byen.

LES OGSÅ: I hardt vær: - Hvite privilegier

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer