VAR REDD: Skuespiller Bjørn Sundquist var redd for at sexlysten skulle forsvinne etter at han hadde et hjerteinfarkt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VAR REDD: Skuespiller Bjørn Sundquist var redd for at sexlysten skulle forsvinne etter at han hadde et hjerteinfarkt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Bjørn Sundquist:

Var redd for å miste sexlysten etter hjerteinfarktet

Den anerkjente skuespilleren Bjørn Sundquist tenker på døden om dagen. 

SEOGHØR.NO: Den anerkjente, norske skuespilleren Bjørn Sundquist (68) har levd et godt og innholdsrikt liv som få kan skryte på seg.

Han har spilt i godt over 50 filmer, og har mottatt en rekke store priser for sin innsats. I 1987 fikk han Teaterkritikerprisen, og i 2000 fikk han både en æres-Amanda og Gullruten for sin innsats i «Sejer - se deg ikke tilbake».

Bjørn har dessuten også briljert som musiker, og har spilt gitar siden det glade 60-tallet. Det vellevde livet har derimot ikke gått helt ukomplisert for seg. Han har drukket mye alkohol, og sa til MANN i 2014 at han på et tidspunkt var redd for å dø.

Tenker på døden

I et nytt intervju med Dagbladet forteller den rutinerte skuespilleren om en annen frykt. For ti år siden hadde han et hjerteinfarkt, men det var alt annet enn helsa han fryktet for.

68-åringen var nemlig redd for å miste sexlysten.

- Infarktet gjorde ingen skade på hjertet, men jeg fikk operert inn en stent og må gå på blodfortynnende og blodtrykksmedisin, sier han til avisen og fortsetter:

LANG FARTSTID: Sundquist har vært skuespiller i mange lange år. Her er han fotografert i 1987. Foto: NTB Scanpix
LANG FARTSTID: Sundquist har vært skuespiller i mange lange år. Her er han fotografert i 1987. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- «Går det ut over sex-livet», var det første jeg spurte legen om. Jeg er fremdeles seksuelt aktiv, den dagen jeg ikke lenger har livslyst, blir en trist dag, sier Sundquist.

På tross av alderen har han ingen planer om å legge opp. Skuespilleren, som originalt er fra Hammerfest, skal ut på turné sammen med blant annet Mari Boine framover. Han slipper likevel ikke unna en tanke som skremmer han - tanker om døden.

- Men jeg tenker på døden, stadig mer.

- Man skal tenke på døden, da blir livet viktigere. Jeg har ham ved venstre side, døden, altså - hele tida. Det handler ikke om hvis jeg dør, men om når.

Legger ikke opp

- Det går ikke. Nei, det går ikke, sa han i et intervju med bladet Her og Nå i 2015 på spørsmål om det å pensjonere seg.

Til tross for at Sundquist ofte er å se i TV-produksjoner, samt på teaterscenen, har ikke skuespilleren vært fast ansatt noe sted på nesten 20 år.Han har livnært seg som frilanser siden 1996.

- Man kan velge mer - og velge bort. Og det kan også være et godt valg. Heller leve litt på sparebluss og ta seg litt fri.

Sundquist har mottatt fire Amandapriser, og i 2005 ble han kåret til århundrets mannlige skuespiller.I starte hadde skuespilleren imidlertid ingen tro på seg selv.

I 1979 var det premiere på Bjørns debutfilm «Kronprinsen» i hovedstaden.

- Da jeg hadde sett den, tenkte jeg: «Nå er jeg avslørt. Jeg kan ingenting. Jeg har prøvd så godt jeg kan, men det gikk ikke. Nå må jeg reise nordover og starte pølsebod eller noe sånt». Jeg var virkelig deprimert etter den premieren, sa han i NRK-programmet «I Larsens leilighet».

LES OGSÅ: Skaffet seg skjegg for å kidnappe IKEA-gründer