Cathrine Montero Moen røper spontanabort:

- Var noe som ikke stemte

Cathrine Montero Moen og Gaute Grøtta Grav skulle blitt foreldre allerede i februar i år, men svangerskapet endte i spontanabort.

FIKK BARN: Gauta Grøtta Grav og Cathrine Montero Moen ble foreldre til Aron i oktober. Paret ventet barn allerede i 2019, men da endte svangerskapet i spontanabort. Foto: Espen Solli / Se og Hør
FIKK BARN: Gauta Grøtta Grav og Cathrine Montero Moen ble foreldre til Aron i oktober. Paret ventet barn allerede i 2019, men da endte svangerskapet i spontanabort. Foto: Espen Solli / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I oktober kunne tidligere «Farmen»-programleder Gaute Grøtta Grav (41) og forloveden Cathrine Montero Moen (30) ønske sønnen Aron velkommen til verden.

Dette er parets første felles barn. Grøtta Grav har to barn fra tidligere.

Det er ingen tvil om at sønnen var et etterlengtet tilskudd til familien. I podkasten «Bjuda på», som Montero Moen har sammen med «Farmen»-profilen Karianne Amlie Wahlstrøm, forteller 30-åringen om en tøff vei til familieforøkelsen.

Før svangerskapet med Aron gikk hun nemlig gjennom en spontanabort. Det skjedde sommeren 2019.

- Vi skulle hatt et barn i februar 2020. Jeg hadde da en spontanabort. «Missed abortion» som de kaller det, forteller Montero Moen i podkasten.

- Noe som ikke stemte

Cathrine Montero Moen synes det snakkes for lite om spontanaborter.

- Jeg synes det er rart at det ikke blir snakket om. Folk snakker ikke om spontanabort, akkurat som om det er en skam eller tabu over det. Det er ikke det, vi kan dessverre ikke styre det, sier hun til Se og Hør.

ABORT: Kristin Gjelsvik hadde egentlig ikke tenkt til å få barn. Derfor ombestemte hun seg. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Viafree, Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Selv opplevde hun ikke selve spontanaborten som spesielt traumatisk, fordi dette var første gang de prøvde å få barn.

- Jeg har jo gått uten prevensjon i ti år, og tenkte da at: «hvorfor ikke? Vi kan jo bare prøve, det kommer ikke til å sitte uansett», sier hun åpenhjertig i podkasten.

Det gikk imidlertid på første forsøk, noe Montero ble temmelig overrasket over. En ultralyd i uke seks viste imidlertid at det ikke var noe hjerteslag på fosteret.

LYKKELIGE FORELDRE: Paret fikk sønnen Aron i oktober. Foto: Cathrine Montero Moen / Instagram
LYKKELIGE FORELDRE: Paret fikk sønnen Aron i oktober. Foto: Cathrine Montero Moen / Instagram Vis mer

- Han som tok ultralyden ble helt stille og uttrykksløs. Gaute skjønte med en gang at det var noe som ikke stemte, og jeg skjønte da at det ikke var noe hjerteslag, sier Montero videre.

Hyller «Pilotfrue»

Hun ble bedt om å komme tilbake to uker senere. Da hadde ikke fosteret utviklet seg noe mer, og hun fikk piller for å utføre aborten hjemme. Til tross for at spontanaborten ikke var traumatisk for henne, har hun stor forståelse for at det er tøft for mange.

- For dem som har prøvd mange ganger, oppleves det veldig trist. Det å abortere da må være fryktelig vondt. Men for eksempel «Pilotfrue» (Julianne Nygård, journ.anm.) har vært veldig åpen om det, noe som hjelper mange andre der ute. For da er man ikke alene. Hun er et veldig godt forbilde, sier Montero Moen til Se og Hør.

Influenser Julianne Nygård og ektemannen Ulrik har vært åpne om sin tøffe kamp for å få barn. I ettertid har ulykken snudd, og i disse dager venter de sønn nummer to.

ÅPEN: Hertuginne Meghan avslører at hun mistet ufødt barn. Hoffekspertene hyller henne. Video: Caroline Vagle og Anders Johan Stavseng. Vis mer

Cathrine Montero Moen legger likevel ikke skjul på at spontanaborten var en trist og tøff opplevelse, og er svært glad for at hun i ettertid ikke har hatt problemer med å bli gravid.

Allerede i mai i år kunne hun og Grøtta Grav nemlig dele gladnyheten om at de ventet barn, og i oktober kom sønnen Aron til verden. Det kunngjorde de på Instagram, og etter fødselen var det en stolt Gaute Grøtta Grav som uttalte seg til Se og Hør.

- Vi er spente på om Aron blir en gårdsgutt når han blir eldre, sa han den gang.

Mer åpenhet

Montero forteller videre at hun ikke har turt å være åpen om spontanaborten før hun ble mor. Nå ønsker hun mer åpenhet om det å slite med å få barn.

- Man føler at man har gjort noe feil når det skjer med en selv, kanskje nettopp fordi man snakker for lite om spontanabort, sier 30-åringen til Se og Hør.

LIVREDDE: Elin Bergius og Christian Fredrik Trælnes venter sitt tredje barn sammen, men gikk nylig gjennom en veldig dramatisk hendelse. Vis mer

Hun ønsker også å få fram at det er langt mer vanlig å spontanabortere enn man skulle tro.

- Da jeg fortalte det til mamma, sa hun: «jeg hadde tre spontanaborter før deg, det er ikke noe galt. Det er bare å sette i gang og prøve på nytt». Det er mer vanlig enn man tror, forklarer Montero.

Ifølge Helse Norge ender mellom ti og 30 prosent av alle graviditeter i spontanabort.

- Hvorfor har du valgt å være åpen om dette nå?

- Jeg er veldig åpen av natur, og deler mye i podkasten. Jeg vet at når man har en tanke, følelse, eller opplevelse, er man aldri alene om den. Jeg står for mer åpenhet.

LES OGSÅ: I sorg etter nok en spontanabort

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer