Brad Pitt:

Var nær døden i scientologikirken

Ble plassert i en «svetteboks» fem timer om dagen.

NÆR DØDEN: Den populære skuespilleren Brad Pitt skal under et kort medlemskap i scientologikirken hatt en nær døden-opplevelse, etter at han måtte sitte i en svetteboks fem timer om dagen. Foto: NTB Scanpix
NÆR DØDEN: Den populære skuespilleren Brad Pitt skal under et kort medlemskap i scientologikirken hatt en nær døden-opplevelse, etter at han måtte sitte i en svetteboks fem timer om dagen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den berømte skuespilleren Tom Cruise (57) har i en årrekke vært en stor tilhenger av den mye omtalte, og svært kontroversielle, scientologikirken, og er trolig bevegelsens mest kjente ansikt. Han har vært medlem helt siden 1990, og er bare en av mange kjendiser som har sverget sitt troskap til bevegelsen.

Listen over kirkens tidligere og nåværende medlemmer er lang, der man finner navn som John Travolta (65), Leah Remini (49) og Priscilla Presley (74).

Derfor kommer det kanskje ikke som noen stor overraskelse at også skuespillerkollegaen Brad Pitt (55) har vært innom kirken i løpet av sin lange karriere.

Nå har det nemlig kommet opplysninger om at hans fortid som scientolog.

Måtte renses

Den tidligere scientologen Sam Domingo (51) forteller nemlig i et intervju med RadarOnline om hvordan Brad var nær døden i den omstridte kirken, noe som skal ha vært grunnen til at han meldte seg ut etter kort tid.

TILHENGER: Tom Cruise har vært medlem av scientologikirken siden 1990, og fikk rekruttert Brad Pitt for en kort periode. Her er de avbildet i 1994. Foto: NTB Scanpix
TILHENGER: Tom Cruise har vært medlem av scientologikirken siden 1990, og fikk rekruttert Brad Pitt for en kort periode. Her er de avbildet i 1994. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bakgrunnen for hendelsen skal ha vært et renselsesprogram, en populær metode som bevegelsen angivelig ofte bruker på rusmisbrukere. Ifølge Sam gjennomgikk skuespilleren det skumle programmet på tidlig 1990-tallet, i noe kirken kaller en «svetteboks».

- Brad ble rekruttert på 1990-tallet, i perioden der han og Juliette Lewis (skuespiller og medlem av scientologikirken, journ.anm.) spilte inn en film sammen. Det var da han måtte gjennom renselsesprogrammet, sier Sam.

- Svette i fem timer om dagen

Selv var Sam med i kirken i over 20 år. Hun var tidligere gift med den kjente operasangeren Placido Domingos sønn, Placido Domingo Jr.

Gjennom ekteskapet fikk hun mulighet til å omgås lederne for scientologikirken og de mest innflytelsesrike medlemmene.

- Renselsesprogrammet er en gjennomgang der de rett og slett propper deg full av vitaminer og plasserer deg i en badstue, der du skal svette i fem timer om dagen, sier hun til nettstedet.

Også scientologikirkens egen nettside opplyser at renselsesprogrammet eksisterer.

Vis mer

Angivelig fire døde

Det tidligere medlemmet hevder at metoden er svært farlig, og at det angivelig har krevd flere menneskeliv.

- Minst fire barn har dødd i disse programmene. Brad gjorde akkurat det samme! Han var i svetteboksen, sier Sam.

Hun er også overbevist om at det skal være grunnen til at den kjekke skuespilleren meldte seg ut etter kort tid.

- Han dro! De var ikke i stand til å beholde Brad, sier hun.

Også Jenna Miscavige Hill, niesen til kirkens leder David Miscavige, har også tidligere fortalt om lignende opplevelser. David omtaltes som «frelseren av den frie verden», mens Jenna rømte fra bevegelsen etter 21 år som medlem.

Trakasserer

Som tidligere nevnt er Tom Cruise trolig bevegelsens mest kjente ansikt, etter å ha vært medlem i flere tiår, og det er heller ikke til å stikke under en stol at den omdiskuterte kirken stadig får spalteplass i aviser i hele verden.

MISTER CRUISE: Tom blir regnet som en nestleder i samfunnet, og er med på stort sett alle arrangementer. Her under en åpning av en kirke i Madrid i 2004. Foto: NTB Scanpix
MISTER CRUISE: Tom blir regnet som en nestleder i samfunnet, og er med på stort sett alle arrangementer. Her under en åpning av en kirke i Madrid i 2004. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den relativt nye trosretningen, som ble grunnlagt i 1954 av den amerikanske science fiction-forfatteren L. Ron Hubbard, har fått mye kritikk gjennom årene for sin virksomhet, sine metoder og behandlingen medlemmene får.

Offisielle myndigheter har karakterisert bevegelsen som en kult «som trakasserer kritikere og misbruker medlemmer».

Skuespilleren Leah Remini, best kjent for sin rolle i komiserien «Kongen av Queens», kom for noen år siden ut med en bok om trossamfunnet, som hun selv tidligere har vært en del av. Der hevdet hun blant annet at metoder som vold og trusler stadig blir brukt.

MELDTE SEG UT: I 2013 meldte skuespilleren Leah Remini seg ut av kirken, og har siden den gang vært en stor motstander til bevegelsen. Foto: NTB Scanpix
MELDTE SEG UT: I 2013 meldte skuespilleren Leah Remini seg ut av kirken, og har siden den gang vært en stor motstander til bevegelsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Cruise redder verden

I fjor gikk 49-åringen hardt ut mot troossamfunnet igjen, og anklaget Cruise for at han skal ha vært fullt klar over all volden som er blitt utført de siste årene.

Ifølge Remini har Tom Cruise en mye mer sentral rolle i trossamfunnet enn det folk flest tror. Hun påstår nemlig scientologer blir fortalt at Cruise redder verden, og blir regnet som guddommelig innenfor trossamfunnet.

- Han står ved siden av David Miscavige, som regnes som redderen av den frie verden blant scientologer. Tom blir blant annet kalt «mister Cruise» av medlemmene, sa hun i et intervju med The Daily Beast.

Klar over volden

Det var i 2013 at Remini forlot den omdiskuterte kirken. Til magasinet fortalte skuespillerstjernen at kirken gjør alt de kan for at Cruise ikke skal få med seg innhold som setter trosretningen i en negativ forstand.

- De går så langt at de gjemmer unna magasiner fra butikkene hvis de er ute og går sammen, sa hun den gang.

Remini fortalte videre at det er nettopp derfor mange tror at Cruise er et uskyldig offer for kirken, mens han, ifølge henne, egentlig er fullt klar over kirkens mye omdiskuterte virkemidler.

- Han er fullt klar over volden som er blitt utført. Han har vært en del av det, mente skuespilleren.

LES OGSÅ: - Åpner seg om barnas valg om å være scientologer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer