«Hver gang vi møtes»:

Var livredd dommen

Før sin første opptreden i «Hver gang vi møtes» sov ikke «Staysman» på en uke. Nå føler han seg endelig hjemme i norsk musikkliv.

NERVØS: Stian Thorbjørnsen sov ikke på en uke før første opptreden i «Hver gang vi møtes». Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
NERVØS: Stian Thorbjørnsen sov ikke på en uke før første opptreden i «Hver gang vi møtes». Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er veldig klisjé, men det føles som en drøm. Det høres jo helt bisart ut at Trygve Skaug skal tolke «En godt stekt pizza», sier Stian «Staysman» Thorbjørnsen (38) til Se og Hør.

Lørdag skal Thorbjørnsens noe uortodokse musikkarriere hedres i «Hver gang vi møtes». «Rølpeartstien» er glad for at det norske folk nå får bli kjent med musikk gjennom andre artisters uttrykk.

- Det var den beste opplevelsen for meg. Mine låter handler jo tilsynelatende alltid om pupper og fyll, men når man setter seg rundt et bord og snakker om dem, ser man at tekstene kan handle om så mye mer. Det syntes jeg var veldig fint, sier han.

ÅPNER SEG: Hos «Lindmo» på NRK forteller Maria Mena om hvordan det var å leve som den andre kvinnen. Video: NRK Vis mer

Sov ikke på en uke

Thorbjørnsen innrømmer derimot at oppholdet på Vestre Kjærnes gård ikke har vært nervefritt. Da han skulle tolke Maria Menas låt «Fragile» sov han ikke på en uke i forkant.

- Jeg fryktet at jeg skulle få terningkast én. Jeg synes jo egentlig at det er gøy med én når grunnen er at anmeldere hater musikkstilen, men denne gangen var det sangstemmen og tolkningen min som skulle anmeldes. Det har alltid vært min akilleshæl at jeg ikke er en kjempevokalist. Jeg skulle ønske jeg hadde sangtalentet i bånn, for da hadde ikke tolkningen spilt så stor rolle, sier Thorbjørnsen.

Under opptreden for Maria Mena måtte Thorbjørnsen stoppe opp og starte på nytt.

- Jeg har jo gitt inntrykk av at jeg er en fyr som bare gir F, men det stemmer jo ikke. Jeg var redd for at folk skulle skrive «han er ræva og sangen er ræva», og jeg sov ikke på en uke i forkant. Men tolkningen ble naken og sårbar, og jeg fikk faktisk terningkast fire av Dagbladet. Det har jeg aldri fått før, sier han og humrer.

UNGDOMSOPPRØR: I «Hver gang vi møtes» fortalte Sol Heilo om oppveksten i et kristent hjem, og behovet for å gjøre opprør. Video: TV 2 Vis mer

Takker paradise

Thorbjørnsen har en allsidig bakgrunn. Han har blant annet vært soldat i forsvaret og tjenestegjort i både Kosovo og Afghanistan.

Etter tiden i Forsvaret flyttet Thorbjørnsen til Halden, og prøvde, sammen med barndomsvennen Lasse Jensen, å slå gjennom som artistduoen «Staysman og Lazz». I «Hver gang vi møtes» forteller han om konserter hvor betalingen var pils og sprit, og en inkassogjeld som bygde seg opp.

«Paradise Hotel» ble redningen.

- Jeg fikk ikke lønn og ble bare blakkere og blakkere. Jeg var langt nede i kjelleren og hadde møtt veggen. Da muligheten for å være med i «Paradise Hotel» kom, reddet det livet mitt. Jeg kommer aldri til å være flau over det. Programmet kickstartet karrieren min og mamma har lært meg at jeg alltid skal være stolt over bakgrunnen min, sier han.

NY SESONG: Den folkekjære artisten Maria Mena er å se i «Hver gang vi møtes. Video: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer

Åpner opp om stefaren

For første gang forteller Thorbjørnsen om stefaren sin, en mann som har hatt stor innflytelse på hans artistkarriere.

- Det er ikke mange som er så heldige som får en ny mann inn i livet som er så fantastisk. Jeg har aldri følt at jeg ikke har vært sønnen hans. Det var også han som dro gitar inn i huset, og var katalysator for musikkinteressen min, sier han.

Stefaren sang i danseband og var gammel punkrocker. Fra sistnevnte hentet han inspirasjon til sitt eget musikalske uttrykk.

STOLT: Pål «Onkl P» Tøyen ville ikke ha barn før «ting var på stell». Nå har han en datter på tre år. Video: «Hver gang vi møtes - jubileum», TV 2 Vis mer

- Punk er så enkelt i uttrykket, og det er jeg driver med er på en måte «moderne punk». Enkelt og uglesett av musikkjournalister. Men det har vært veldig fint å endelig kunne snakke om stefaren min. Han har betydd mye, sier Thorbjørnsen.

Føler seg hjemme

Etter «Hver gang vi møtes» føler Thorbjørnsen seg endelig hjemme i norsk musikkliv.

-Jeg har aldri, før nå, følt meg hjemme i et artistmiljø. Jeg har alltid vært litt malplassert og hatt min egen lille partygjeng, og har aldri utvidet horisonten før. Etter at en så respektert gjeng, som artistene i «Hver gang vi møtes» har tolket mine låter, på en så flott måte, føler jeg at jeg har fått en ny plass, sier Thorbjørnsen.

TÅREVÅTT: Det ble for mye for Tshawe Baqwa da Silya Nymoen og Felipe «Fela» Orellana fremførte sin hyllest i «Hver gang vi møtes». Vis mer

Han sier at han har blitt tøffere etter å ha vært med i programmet.

- Jeg kommer fortsatt til å synes sånne ting er skummelt, men jeg har prøvd å fortelle meg selv at det her går bra og folk der ute ikke har noen urealistiske forventninger til meg. Folk har innsett at jeg ikke er Kurt Nilsen. Jeg gjør min egen greie, sier han.

Stian «Staysman» Thorbjørnsens episode kan du se på TV 2 lørdag klokken 20:00.

LES OGSÅ: Avslører kjæresten: - Fin mann

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer