­

- Var hos Ari da han døde

I et stort intervju med Se og Hør forteller Ari Behns foreldre om sønnens bortgang for første gang.

I DYP SORG: I tirsdagens utgave av Se og Hør forteller Marianne Behn og Olav Bjørshol om sønnens bortgang for første gang. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
I DYP SORG: I tirsdagens utgave av Se og Hør forteller Marianne Behn og Olav Bjørshol om sønnens bortgang for første gang. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nyheten om at kunstner og forfatter Ari Behn hadde tatt sitt eget liv, slo ned som en bombe i norsk offentlighet første juledag. Dødsfallet etterlot landets befolkning i sjokk, og de etterlatte og pårørende i en ubeskrivelig sorg.

3. januar ble Ari bisatt for en fullsatt Oslo domkirke, der 47-åringens eldstedatter, Maud Angelica Behn (16), holdt en svært åpenhjertig og rørende tale.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

Ville unngå spekulasjoner

Behns familie har hele veien valgt å være åpne om Aris dødsårsak, noe de har høstet mye ros for - ikke minst for å ha satt ekstra fokus på mental helse.

EKSKLUSIVT: Det er i tirsdagens utgave av Se og Hør at Marianne Behn og Olav Bjørshol åpner seg om Aris bortgang. Foto: Faksimile
EKSKLUSIVT: Det er i tirsdagens utgave av Se og Hør at Marianne Behn og Olav Bjørshol åpner seg om Aris bortgang. Foto: Faksimile Vis mer

I et eksklusivt intervju med Se og Hør, i tirsdagens utgave, forteller Aris foreldre, Marianne Behn (66) og Olav Bjørshol (67), om sønnens bortgang for første gang. Marianne Behn forteller blant annet om bakgrunnen for hvorfor familien gikk tidlig ut med sønnens valg om å avslutte livet.

- Ari var er en kjent person. Vi valgte å si det som det var for ikke å skape spekulasjoner - og med håp om å kunne være til hjelp for andre, forteller Marianne Behn i det eksklusive intervjuet.

I etterkant av dødsfallet takket familien Behn for all støtten de hadde mottatt, før mamma Marianne delte et rørende Facebook-innlegg om sønnen.

«Kjære elskede Mikis min. Det var ikke mørket som tok deg ... Det var lyset som kom deg i møte. Dear beloved Mikis. The darkness never took you..IT was the bright shining LIGHT merging with you», skrev hun, sammen med et bilde av seg selv og Ari.

MOR OG SØNN: Her er Marianne Behn avbildet sammen med sønnen i 2017. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
MOR OG SØNN: Her er Marianne Behn avbildet sammen med sønnen i 2017. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Tilbrakte det siste døgnet med sønnen

I tirsdagens intervju med Se og Hør går Aris far nærmere inn på sønnens siste døgn. Selv var han på besøk hjemme hos Ari i Lommedalen, både julaften og 1. juledag.

- Det var jeg som fant ham. I dag er jeg svært takknemlig for at jeg fikk være hos ham, forteller Olav til Se og Hør.

Opprinnelig skulle Behn ha feiret julaften som kongeparets gjest sammen med sine tre døtre på Kongsseteren, men dette ble avlyst.

Ari følte seg for dårlig til å delta, og planene ble derfor endret til at han skulle reise til Larkollen for å feire jul sammen med foreldrene sine. Denne planen ble heller aldri noe av, og dermed besluttet Olav å reise til sønnen tidlig på julaften.

- Ari var ikke alene da han valgte å avslutte livet. Det virket som om Ari hadde funnet en slags ro den siste dagen, fortsetter Olav.

DØD: Caroline Vagle, kongehusekspert i Se og Hør, hyller Ari Behn, som tok sitt eget liv første juledag. Vis mer

Rørende tale

Foreldrene holdt også en hjerteskjærende tale til minne om sin kjære sønn, i bisettelsen.

- Når vi beskriver følelser kan vi også bruke farger. Alle fargene kan relatere seg til forskjellige følelser og nyanser. Kjære Ari, du hadde det store spennet. Larger than life. Du rommet så mye, var noe av det Marianne Behn sa.

- Kjære Ari, min førstefødte sønn. Øyeblikket da jeg holdt deg i armene for første gang var ubeskrivelig. Jeg var stolt og glad. Du var inderlig ønsket, før unnfangelsen. Aldri hadde jeg drømt om et slikt brutalt rollebytte. Jeg står her og minnes deg, uttalte Aris far.

Eldstedatter Maud Angelica (16) holdt en tale for historiebøkene, der hun blant annet kom med en klokkeklar oppfordring til alle som sliter:

- Jeg vil si til alle som har gått gjennom dette - det finnes alltid en utvei. Selv om det ikke føles sånn. Det er folk der ute som kan hjelpe. Du kan få hjelp. Jeg ber deg med hele mitt hjerte, sjel og kropp - spør om hjelp. Det er aldri en skam. Det er en styrke, ikke en svakhet. Du kan også gå til en profesjonell, de er der for å hjelpe, fortalte 16-åringen.

TAR FARVEL: Harald Rønneberg vil minnes Ari Behn som en herlig fargeklatt. Vis mer

I prinsesse Märtha Louises (48) minneord om sin avdøde eksmann, kom det frem at Ari hadde slitt over lengre tid.

- En usynlig sykdom tok mer og mer overhånd i deg, for sånn er det når den psykiske helsen svikter. Over lang tid så vi deg gradvis bli borte, men vi holdt fast i troen på at dette skulle gå bra. Familien din kjempet for deg. De har stått der for deg dag og natt, var noe av det prinsessen sa i uttalelsen.

RØRENDE TALE: Ari Behns mor og far, Marianne Behn og Olav Bjørshol, under bisettelsen i Oslo domkirke. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
RØRENDE TALE: Ari Behns mor og far, Marianne Behn og Olav Bjørshol, under bisettelsen i Oslo domkirke. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
DEN GANG DA: Her er prinsesse Märtha Louise avbildet sammen med Ari Behn og hans foreldre Marianne Behn og Olav Bjørshol i 2011. Foto: NTB Scanpix
DEN GANG DA: Her er prinsesse Märtha Louise avbildet sammen med Ari Behn og hans foreldre Marianne Behn og Olav Bjørshol i 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I tirsdagens utgave av Se og Hør forteller Marianne at sønnen de siste årene hadde kjent på både «sorg, smerte, lidelse - og alle de andre store og sterke følelsene.»

- Han måtte aldri være alene med det han har slitt med. Utfordringene hans har ikke kommet helt ut av det blå, forteller hun, og legger til at Ari fikk profesjonell hjelp av både terapeuter og mennesker som kom ham i møte - når lidelsen var som verst.

LES OGSÅ: Knust over tapet av Ari

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer