«Farmen»-Carla:

- Var drit å være meg

TV-profilen røper mystisk hårlidelse. - Helt jævlig, sier hun.

SNAKKER UT: Carla Maria Haringstad lider av PCOS, men har lært seg å leve med det. Foto: TV 2
SNAKKER UT: Carla Maria Haringstad lider av PCOS, men har lært seg å leve med det. Foto: TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Man har sett det i noen episoder på TV og, at jeg ser ut til å være skallet på hodet enkelte steder.

Det sier Carla Maria Haringstad (30), som har fått et kjent ansikt gjennom sin deltakelse i «Farmen» denne høsten. Søndag er hun én av tre som er å se i det avgjørende finaleprogrammet, og kvinnen fra Karmøy er dermed blant dem som kan ta seg helt til topps i TV 2-programmet.

På TV er det tilsynelatende lite som bekymrer 30-åringen. Som oftest smiler og ler hun, og virker å ta hver dag som den kommer.

Sånn har det ikke alltid vært.

Etter søndagens episode av «Farmen», kunne et spesielt strekk skape forvirring hos seerne. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

Uønsket hårvekst

Da hun var i starten av 20-årene fikk hun en beskjed som slo henne rett i bakken, en beskjed som skulle vise seg å forandre livet hennes.

- Det er en kjempeviktig tematikk. Derfor er jeg bare glad for å snakke om dette, sier «Farmen»-deltakeren til Se og Hør.

Haringstad lever nemlig med lidelsen Polycystisk ovariesyndrom, også kalt PCOS, som ifølge Helsenorge.no kjennetegnes av at hormonene i kroppen er i ubalanse.

Dette fører igjen til at eggcellene i eggstokkene ikke får modnet skikkelig, men blir til væskefylte cyster og at eggløsning uteblir.

- Det betyr at det kan være vanskelig å få barn uten hjelp. Det ender i en cyste, ikke et egg, forklarer TV-profilen.

GODE VENNER: Carla Maria Haringstad og Kathrine Jakobsen ble svært nære inne på Fredheim gård i Søgne. Foto: Anton Soggiu / TV 2
GODE VENNER: Carla Maria Haringstad og Kathrine Jakobsen ble svært nære inne på Fredheim gård i Søgne. Foto: Anton Soggiu / TV 2 Vis mer

Men - det fører med seg mer trøbbel enn som så. Problemer som den som oftest positive rogalendingen brukte flere år på å lære seg å leve med.

- Man får uønsket hårvekst, og noen får kviser. Selv mister jeg hår på hodet, men får hår på halsen. Og lårene. Masse hår. Men jeg er veldig glad for at jeg er blitt komfortabel med det, for det er snakk om såpass mye at de blafrer i vinden om sommeren, liksom.

«FARMEN»: Det kan se ut som det har oppstått søt musikk mellom Björk Valnes Atladóttir og Mattis Veine Karterud inne på Farmen-gården. Video: TV 2 Vis mer

- Kjempeheldig

Hun forteller om den dagen for cirka ti år siden da hun bestemte seg for å dra til lege for å sjekke om lidelsen, som også medfører at menstruasjonen uteblir, var nettopp PCOS.

Hun hadde googlet seg sliten, og følte seg sikker på at det var lite annet det kunne være.

- Legen sa at det ikke var det - bare ved å se på meg. Jeg skjønte ikke at han kunne vite det uten videre. Da bar det til gynekolog, som fant ut at det var akkurat det jeg fryktet og egentlig skjønte at det var.

Hun fortsetter:

- Det innebærer så fryktelig mye - også at man går opp i vekt og ikke har nubbesjanse til gå ned i vekt. Man kan prøve så mye man orker, men det er bare umulig.

Ifølge Haringstad, finnes det lite forskning rundt temaet, samtidig som hele 15 prosent av alle kvinner i landet lider av det.

- Selv er jeg kjempeheldig, for jeg har en gynekolog som sier at jeg ikke trenger bekymre meg om jeg vil ha barn, at man «alltids skal ordne det». Men for mange i samme situasjon innebærer det en kjempekostnad, som ikke gjør barn mulig for alle.

ALVORLIG: Bård Kristiansen trekker seg fra «Farmen» etter å ha fått beskjed hjemmefra om at sønnen har blitt alvorlig syk. Slik går det nå. Video: Bjørn Ekker/ Rød Løpe Vis mer

- Helt jævlig

- Hva var det verste for deg i starten, vil du si?

- Håret på halsen. Jeg gikk og vokset det, og fikk beskjed om at det ikke vokser ut igjen som «tjukke» hår. Men jeg hadde «tjukke» hår allerede, nesten som skjegg på halsen.

Og:

- Det var fryktelig sjenerende, jeg gikk ofte med skjerf. Det var og ille for meg at jeg kunne trene like mye og spise like lite som andre, men at jeg uansett bare gikk opp i vekt.

KAN VINNE: Kun tre deltakere er med i søndagens finaleprogram, én av dem er denne 30-åringen fra Karmøy. Foto: Anton Soggiu / TV 2
KAN VINNE: Kun tre deltakere er med i søndagens finaleprogram, én av dem er denne 30-åringen fra Karmøy. Foto: Anton Soggiu / TV 2 Vis mer

TV-profilen legger ikke skjul på at hun var helt i kjelleren en lang periode av livet sitt.

- Det var helt jævlig. Jeg gråt over at jeg var den eneste som hadde hår der jeg ikke skulle ha hår. Og fordi andre gikk ned i vekt, mens jeg ikke klarte det. Jeg følte at alle andre var finere enn meg og var sykelig opptatt av å passe inn i størrelsen medium. Det var helt forferdelig, rett og slett drit å være Carla - drit å være meg, medgir hun åpenhjertig.

INTENSE SMERTER: Det blir dramatikk inne på «Farmen» idet Sebastian Eides blindtarm sprekker. Reporter: Klaus Fjellro. Video: Thea Hope/ Rød Løper/ TV 2 Vis mer

Vurderer å barbere alt

Men så: Gradvis klarte hun å snu sin egen psyke, som gjør at 30-åringen i dag nærmest er takknemlig for det hun har vært igjennom og det hun lever med.

- Jeg tror det handler om at jeg har valgt å være åpen om det. Vise at man er god nok og fin nok som man er, hår på halsen, lårene eller hva. Jeg er så glad for at folk sender meg meldinger og takker meg for at jeg er så åpen om det. Jeg velger heller å være glad for god helse utenom. Det kunne alltid vært verre.

Det er spesielt i dusjen at «Farmen»-Carla merker at hun mister hår på hodet i et rasende tempo.

TÅREVÅTT: Deltakere på «Farmen» fortviler etter at et dødsfall fant sted på gården. Video: Rød Løper / TV 2. Vis mer

- Det er snakk om sinnssyke mengder. Jeg må liksom tuppere det bak for at det ikke skal bli et kjempeskille. Og håret for meg har vært et kjempestatement gjennom hele livet mitt, så klart det kan påvirke meg. Heldigvis har jeg begynt å drite i det, for jeg har de jeg er glad i uansett.

- Kommer du til å miste håret helt?

- Det vet jeg ikke, jeg tror det er veldig individuelt. Men om det blir verre, vurderer jeg bare å skrelle av alt, forteller Carla Maria Haringstad, som anbefaler andre i samme situasjon å gjøre som henne for å få psyken på rett plass igjen:

- Jeg begynte å si til meg selv, mens jeg så meg i speilet, at jeg ser bra ut. Og så sluttet jeg å følge supermodeller på sosiale medier. Jeg valgte også å spille på det selv på Instagram, og å vise fram kroppen min selv om jeg ikke er Victoria Secret akkurat, sier hun med et smil til Se og Hør.

LES OGSÅ: Svarer på sex-ryktene