TRØSTET AV FAMILIEN: Paris Katherine måtte trøstes av resten av Jackson-klanen etter å ha snakket på vegne av barna i Michael Jacksons minnestund. Foto: Stella Pictures
TRØSTET AV FAMILIEN: Paris Katherine måtte trøstes av resten av Jackson-klanen etter å ha snakket på vegne av barna i Michael Jacksons minnestund. Foto: Stella PicturesVis mer

Var dette forsvarlig?

Norsk barnepsykolog kritisk til den gripende avslutningen.

SEHER.NO: Tirsdag kveld norsk tid gikk Michael Jacksons minnestund av stabelen i Staples Center i Los Angeles. Og seansen ble en svært gripende begivenhet for de fremmøtte i den stappfulle salen, samt TV-seere verden over.

På første rad i basketarenaen satt Jackson-familien, inkludert Michael Jacksons tre barn Paris (11), Michael (12) og Prince (7), samt Jacksons foreldre og søsken. Det folk flest kanskje har friskest i minne fra seremonien, er avslutningen, der Jacksons familie, inkludert barna, entret scenen og sang med på allsang til "We Are The World".

- En spesiell situasjon
Helt til slutt overrasket Michael Jacksons datter, 11 år gamle Paris, alle med å ta et svært rørende farvel med sin avdøde far fra scenen.

Mange måtte nok felle en tåre da ordene sank inn i millioner av hjem verden over.

- Helt siden jeg ble født, har pappa vært den beste faren du kan forestille deg. Jeg ville bare si at jeg elsker ham så mye, sa Paris, før hun brast i gråt i armene til Janet Jackson.

En spesiell situasjon, medgir barnepsykolog Willy-Tore Mørch.

- Det er klart det er spesielt for ei lita jente å fronte noe slikt, og å bli eksponert på denne måten for så mange mennesker, sier Mørch til Seher.no.

Ekstra spesielt blir det når Paris, sammen med brødrene, har levd et liv nærmest i skjul. På grunn av frykt for kidnapping, har barna oftest måttet ha på seg maske når de har beveget seg ute i offentligheten. Aldri har de vist seg på en scene eller uttalt seg offentlig.

Vil få konsekvenser
Barnepsykolog Mørch har vanskeligheter med å svare på hvor forsvarlig det er av Jackson-familien å utsette jenta for det gigantiske presset det er for en 11 år gammel jente å vise så sterke følelser foran millioner av TV-seere.

Spesielt når livet hun har levd har vært såpass skjult fra offentligheten.

- Det finnes ingen forskning som kan gi svar på en så spesiell situasjon som dette. Men man kan jo ikke si noe annet enn at det må være vanvittig vanskelig for henne med så mange mennesker til stede. Det er veldig, veldig spesielt, mener Mørch.

- Hvilke konsekvenser eller reaksjoner kan dette føre til for Paris sett i ettertid?

- Etter å ha levd et såpass skjult liv kan det få konsekvenser for jentas psyke, men det er et vanskelig spørsmål å svare på. Men en eller annen konsekvens vil det få. Etter en slik voldsom, plutselig eksponering, kan hun bli sky eller innadvendt.

- Problematisk
Men det motsatte kan også skje, mener Willy-Tore Mørch.

- Hun kan også oppleve det motsatte, ja - at hun får et mer normalisert liv. Men at det får betydning for framtiden hennes, det er det neppe noen tvil om, sier han.

- Burde Jackson-familien utsatt henne for et slikt press?

- Det er klart at ved bare å være til stede, da er også presset på henne mindre. Men hvis det er slik at de har satt krav om at hun også skal prestere, blir det straks tøft for en 11-åring. Nå har hun levd et liv med maske foran ansiktet i offentligheten, og er med det sikkert vant til litt av hvert. Personlig vil jeg derimot si at det er problematisk hvis de satte krav til henne i slik situasjonen var, mener han.

Har du et kjendistips? Tips oss på seher@seher.no eller ring vår tipstelefon 93076767!

LES OGSÅ: - Jeg er ikke Michaels sønn