<strong>VERDENSSTJERNE:</strong> Jayne Mansfield var godt kjent for sine roller på scenen og på lerretet, men ble mer kjent for sitt turbulente privatliv. Hun er blitt omtalt som verdens første realitystjerne. Da hun var 34 år gammel skulle derimot alt ende brått. Foto: NTB scanpix
VERDENSSTJERNE: Jayne Mansfield var godt kjent for sine roller på scenen og på lerretet, men ble mer kjent for sitt turbulente privatliv. Hun er blitt omtalt som verdens første realitystjerne. Da hun var 34 år gammel skulle derimot alt ende brått. Foto: NTB scanpix Vis mer

Jayne Mansfield:

Var 60-tallets Kim Kardashian før den brutale tragedien

Jayne Mansfield blir omtalt som den første realitystjernen i USA.

Publisert

Hun var verdenskjent for sin eksentriske personlighet, opptredener i Playboy og ville stunt på 1950- og 60-tallet. Jayne Mansfield, født Vera Jane Palmer, blir av Hollywood Reporter beskrevet som den første realitystjernen USA fikk møte.

Livet hennes var ukentlig slått opp i samtlige tabloider, noe hun også holdt liv i selv - med samtlige ville stunt og skandaler på røde løpere og ellers rundt om i Hollywood. Tre ekteskap og angivelige romanser med blant andre flere Kennedy-menn sørget også for nok av blest.

En skal derimot ikke kimse av skuespillerferdighetene hennes. I løpet av karrieren vant hun blant annet en Golden Globe, og flere av filmene hun spilte i solgte rekordmange billetter.

Hun skulle derimot ikke ble mer enn 34 år gammel. I 1967 mistet hun brått livet i en ulykke som sørget for viktige endringer på veiene i USA.

<strong>IKON:</strong> Jayne Mansfield tok Hollywood med storm før sin brutale død. Her er hun og hennes andre ektemann, Mr. Universe-vinner Mickey Hargitay, fotografert i 1957. Foto: NTB scanpix
IKON: Jayne Mansfield tok Hollywood med storm før sin brutale død. Her er hun og hennes andre ektemann, Mr. Universe-vinner Mickey Hargitay, fotografert i 1957. Foto: NTB scanpix Vis mer

Skyhøy IQ

Selv om mange kanskje husker skandalene best, er det ikke til å stikke under stol at den Pennsylvania-fødte stjernen var svært smart. Hun lærte å spille piano og fiolin fra tidlig alder, og gjorde det såpass bra at lærerne hennes var overbevist om at hun senere i livet skulle leve av musikken.

Hun hadde også en IQ på hele 163, som er bemerkelsesverdig høyt. I løpet av livet lærte hun også å snakke fem forskjellige språk, har The Guardian skrevet. Hun studerte kjemi, psykologi og drama, noe som viste seg å være litt av en suksessoppskrift.

Livet var derimot ikke bare enkelt. Allerede som treåring mista hun faren, som døde av et hjerteinfarkt mens han kjørte med familien. Moren jobbet derfor hardt som lærer for å ta vare på familien. I 1939 giftet hun seg derimot igjen, og familien flytta til Dallas.

<strong>PÅ BESØK:</strong> I 1959 besøkte Mansfield England. Her er hun fotografert i Blackpool, elegant som alltid. Foto: AP, NTB scanpix
PÅ BESØK: I 1959 besøkte Mansfield England. Her er hun fotografert i Blackpool, elegant som alltid. Foto: AP, NTB scanpix Vis mer

Giftet seg tre ganger

Det var i området hun skulle møte sin første av totalt tre ektemenn. Under et juleselskap traff hun 20 år gamle Paul Mansfield da hun selv bare var 16. Bryllupet sto i 1950, like før hun gikk ut av videregående. Samme år fikk de også sitt første barn, dattera Jayne Marie.

Sakte, men sikkert begynte hun også å få en fot i underholdningsbransjen, som på kort tid skulle sørge for at hun ble en av USAs største stjerner. Som modell på midten av 50-tallet ble hun omtalt som «for sexy» for en reklamekampanje, har fotograf Gene Lester tidligere uttalt. Playboy elsket naturligvis dette, og lot henne være med i flerfoldige utgaver.

I 1955 fikk hun derimot være med i sine første filmer, men det skulle også ta livet av hennes første ekteskap.

Hun beholdt derimot etternavnet hans. Navnet preget rulleteksten til totalt 27 filmer som sørget for enorm oppmerksomhet rundt henne. Hollywood Reporter skriver at Mansfield klarte å danke ut Marilyn Monroe på meningsmålinger om hvem som var mest populære, blant annet.

Berømmelsen sørget også for at hun fikk en formue på elleville 350 millioner dollar i nåtidens valuta, som tilsvarer 2,8 milliarder kroner.

<strong>DRONNINGMØTE:</strong> At Jayne Mansfield møtte dronning Elizabeth i 1957, sier mye om statusen hennes i Hollywood på den tiden. I magasinene på den tiden sto det at Mansfield hadde valgt en mer anstendig kjole enn normalt, slik at dronningen ikke skulle bli fornærmet. Foto: AP, NTB scanpix
DRONNINGMØTE: At Jayne Mansfield møtte dronning Elizabeth i 1957, sier mye om statusen hennes i Hollywood på den tiden. I magasinene på den tiden sto det at Mansfield hadde valgt en mer anstendig kjole enn normalt, slik at dronningen ikke skulle bli fornærmet. Foto: AP, NTB scanpix Vis mer

Ble realitystjerne

En av grunnene til den enorme populariteten skyldtes at hun hadde pressen rundt lillefingeren. Hun var den første store stjernen som viste seg naken i en stor filmproduksjon, da «Promises! Promises!» utkom i 1963. Den ble aldri noe kassesuksess, men hun forsøkte seg på en rekke andre filmroller i de kommende årene.

Parallelt fortsatte hennes privatliv å interessere. I 1958, bare dager etter at hennes forrige skilsmisse gikk gjennom i retten, giftet hun seg med Mickey Hargitay, som tidligere hadde vunnet prisen Mr. Universe. Han hadde tidligere vært å se i flere filmer, sammen med blant andre Hollywood-ikonet Mae West. Han var også med i ovennevnte «nakenfilm» fra 1963.

<strong>FILMSTJERNE:</strong> i 1963 spilte hun i musikalen «Homesick for St. Pauli», som ble filmet i Hamburg. Her ankommer hun Tyskland, sammen med skuespiller Freddy Quinn. Foto: NTB scanpix
FILMSTJERNE: i 1963 spilte hun i musikalen «Homesick for St. Pauli», som ble filmet i Hamburg. Her ankommer hun Tyskland, sammen med skuespiller Freddy Quinn. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ekteskapet fostret hele tre barn, hvor deres datter Mariska kom til verden etter at foreldrene hadde gått hver til sitt. Hun er i dag, i likhet med moren, også en verdenskjent skuespiller.

Tilværelsen som småbarnsforeldre tok på, og ekteskapet skal ha blitt turbulent. Mansfield hadde en svært offentlig affære med den italienske produsenten Enrico Bomba i 1962, og bestemte seg samme år for å søke om skilsmisse. I 1964 kom hennes tredje ekteskap, da hun i Mexico giftet seg med regissør Matt Cimber. De gikk fra hverandre et halvt år senere, og ble offisielt skilt i 1966. De fikk ett barn sammen.

<strong>SKANDALE:</strong> Etter tre ekteskap, begynte Mansfield å date advokaten sin - Samuel Brody. Her er de to fotografert i 1967. Brody hadde blant annet vært ansvarlig for flere av skilsmissene hennes, noe som pressen spiste opp. Foto: NTB scanpix
SKANDALE: Etter tre ekteskap, begynte Mansfield å date advokaten sin - Samuel Brody. Her er de to fotografert i 1967. Brody hadde blant annet vært ansvarlig for flere av skilsmissene hennes, noe som pressen spiste opp. Foto: NTB scanpix Vis mer

Skandaleforholdet som fulgte, men som aldri resulterte i noe ekteskap, var mellom hun og Sam Brody, ifølge The Guardian. Han var advokaten hennes i mange år, og hadde blant annet hjulpet henne med samtlige av skilsmissene hun hadde gjennomgått.

Midt oppi skulle «The Jayne Mansfield Show» lanseres. Her skulle hun spille seg selv, som i et slags realityprogram. Programmet ble imidlertid skrinlagt av NBC i 1965, og hun rakk derfor aldri å bli «verdens første realitystjerne» - slik The Hollywood Reporter beskriver henne som.

Tragisk dødsfall

Det var sommeren 1967 at alt skulle endre seg for stjernen. Året før hadde hun blitt stemplet som satanist av pressen, etter at hun besøkte Church of Satan i San Francisco.

Her møtte hun Anton LaVey, som i sin tid grunnla kirken. Det ble spekulert på om hun hadde et romantisk forhold med den omstridte religiøse figuren, noe LaVeys datter Karla «bekreftet» i et intervju i 1992.

Som følge av ryktene, var det en prest fra metodistkirken som hadde ansvar for Mansfields begravelse. Den 28. juni hadde Hollywood-ikonet nemlig vært på en restaurant i Mississippi. Rundt midnatt forlot de stedet i en 1966 Buick Electra.

I bilen satt Mansfield selv, hennes daværende kjæreste Sam Brody, sjåføren Ronnie Harrison og tre av hennes barn - Miklós, Zoltán og Mariska. Planen var å ta seg til New Orleans, der hun hadde en planlagt opptreden dagen etter. Hun ankom aldri.

<strong>TOTALVRAK:</strong> Bilen Jayne Mansfield satt i var ikke til å kjenne igjen etter ulykken. Hun og to andre mistet livet momentant under krasjet, mens de tre barna i baksetet overlevde. Foto: NTB scanpix
TOTALVRAK: Bilen Jayne Mansfield satt i var ikke til å kjenne igjen etter ulykken. Hun og to andre mistet livet momentant under krasjet, mens de tre barna i baksetet overlevde. Foto: NTB scanpix Vis mer

Rundt halv tre på natten krasjet bilen inn i bakenden av en trailer, som uventet hadde sakket senket farten. Det skal angivelig ha vært på grunn av tåke, dannet av pestmiddel som bilen foran traileren sprayet ut. Alle de tre voksne i Buicken døde momentant, mens barna, som sov, overlevde med små skader. Jayne Mansfield ble bare 34 år gammel.

Myteomspunnet dødsfall

Pressen slukte dødsfallet rått. Det ble tatt flere bilder av vraket, og det begynte å gå rykter om at hun hadde mistet hodet i krasjet.

Dette ble ifølge Fox senere motbevist, og enkelte tror det skyldes at parykken hun hadde på seg fløy av og kunne se ut som et avkappet hode på enkelte av bildene.

Om man skal si at den tragiske ulykken førte til noe godt, er vanskelig å si. Det ble i hvert fall bestemt at alle lastebiler skulle ha støtfangere, slik at slike ulykker ikke skulle skje igjen. Disse blir tidvis omtalt som «Mansfield bars», ifølge Life.

<strong>ENDRET REGLENE:</strong> Det er umulig å anslå hvor mange liv som ble reddet etter at disse støtfangerne ble lovpålagt i USA etter Mansfield-tragedien. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix
ENDRET REGLENE: Det er umulig å anslå hvor mange liv som ble reddet etter at disse støtfangerne ble lovpålagt i USA etter Mansfield-tragedien. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Et annet element ved ulykken som interesserte mange, var sjåføren Ronnie Harrison. Han mistet også livet da bilen krasjet. Han skulle gifte seg et par dager etter, og hadde et lite barn på vei med kjæresten sin.

- Han var min første kjærlighet. Min sjelevenn, har Elaine Stevens tidligere uttalt, ifølge Fox. Det var hun som skulle gifte seg med sjåføren. Faren hennes eide for øvrig restauranten som Mansfield hadde vært på samme dag som hun døde.

<strong>LITEN GRAV:</strong> Flere skal angivelig ha blitt sure for at Mansfield ble gravlagt i Pennsylvania, og ikke i California. Foto: NTB scanpix
LITEN GRAV: Flere skal angivelig ha blitt sure for at Mansfield ble gravlagt i Pennsylvania, og ikke i California. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hollywood-ikonet ble gravlagt i Pennsylvania, med påskriften «We Live to Love You More Each Day» på gravstenen. Hennes datter Mariska Hargitay har i senere år gjort karriere som «Law & Order»-skuespiller, og har beskrevet sin avdøde mor i følgende ordelag:

- Mamma var et fantastisk, vakkert og glamorøst sexsymbol, men folk vet ikke at hun spilte fiolin, hadde en IQ på rundt 160, hadde fem barn og elsket hunder. Hun var forut for sin tid. Hun var en inspirasjon, hun hadde en appetitt på livet, som jeg tror jeg deler med henne, sa hun til People tidligere i år.

<strong>KJENT:</strong> Mansfields datter, skuespilleren Mariska Hargitay, har ved flere anledninger pratet om tapet. Hun satt bak i bilen den fatale kvelden i 1967. Foto: Reuters / NTB scanpix
KJENT: Mansfields datter, skuespilleren Mariska Hargitay, har ved flere anledninger pratet om tapet. Hun satt bak i bilen den fatale kvelden i 1967. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Derfor holdt Lindsay Lohan seg unna rampelyset

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer