Gullruten 2022

Vant Hedersprisen: - Hadde en mistanke

Anne-Kat. Hærland hentet hjem den hederlige Gullruten.

RØRT: Anne-Kat. Hærland vant den gjeve hedersprisen på Gullruten. Etter takketalen forlot hun salen for å hente seg inn. Video: Rød Løper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært noen utfordrende år for komiker Anne-Kat. Hærland (50), som har gjennomgått både corona og den mye omtalte øyesykdommen Retinitis Pigmentosa.

Hærland som kanskje er best kjent fra NRK-programmet «Nytt på nytt», var i starten av 20-årene da hun under en synsundersøkelse fikk den tunge beskjeden. I etterkant har hun vært svært ærlig om hvordan sykdommen har preget henne.

Og 50-åringens åpenhet og imponerende karriere ble hedret under kveldens prisutdeling. Under Gullruten fikk hun nemlig tildelt årets «Hederspris».

BLIR FLAU: Dette svarer Sophie Elise Isachsen på spørsmål om Isak Dreyer. Video: Maja Walberg Vis mer

-Tusen, tusen takk! sier Hærland fra scenen mens hun tørker bort en tåre til stående applaus og stor jubel fra salen.

- Jeg er veldig, veldig glad for denne her. Og samtidig er jeg litt sjenert i sånne situasjoner som det her, så jeg sier bare tusen takk.

GJEV PRIS: Anne-Kat. Hærland stakk av med årets Hederspris. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
GJEV PRIS: Anne-Kat. Hærland stakk av med årets Hederspris. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Stor jubel

Harald Rønneberg, som vant hedersprisen i 2018 sammen med tidligere «Senkveld»-makker Thomas Numme, delte ut kanskje kveldens gjeveste pris - hedersprisen.

Han var full av lovord om kveldens vinner, før blant andre vinnerens tidligere «Nytt på nytt»-kolleger Jon Almaas og Knut Nærum hyllet henne i et forhåndsinnspilt klipp.

SEKSER: Moteekspert og TV-personlighet Erlend Elias lot terningen trille da han vurderte kjendisenes antrekk idet de ankom Gullruten i Bergen Vis mer

- Ikke begynn å grin

- Det er veldig stort. Jeg blir jo glad, det hadde jeg ikke lyst til å tøyse bort. Man tøyser ofte når man er usikker, men jeg følte ikke det var tid og sted for det, for jeg ble jo bare glad og er det ikke bedre å si det da enn å bare tulle det vekk?, sier hun til Se og Hør etter seieren.

Hun forteller videre at hun hadde en mistanke om at hun kom til å vinne.

- Ja, jeg hadde en mistanke, hvis ikke hadde de fått meg her. Har brukt mye tid i forkant på å tenke på hva jeg skal si, og til slutt bare ga jeg opp og tenkte vi får ta det når det kommer. Det var litt krøkete, men det var i alle fall ekte

Om de fine hyllestene fra kollegaene, forteller Hærland til Dagbladet at tårene som rant nedover kinnet, bare var positive.

- Anne-Kat. ikke begynn å grin, ikke begynn å grin, også klarte jeg ikke det da - men det var tårer på en bra måte. Først skal jeg ute å røyke et par sigaretter fordi jeg er helt underernært på nikotin, og så skal jeg ta et glass vin og kanskje enda et.

FORNØYD: Komiker og skuespiller Herman Flesvig vant publikumsprisen under årets Gullruten Vis mer

Ny jobb

Hærland var sist å se på skjermen høsten 2020, for å varme opp til presidentvalget i USA for TV 2. Coronabremsen gjorde imidlertid at det hele måtte utføres i Norge.

For tiden har hun imidlertid hendene fulle med et nytt prosjekt. Overfor Se og Hør kunne hun tidligere i år avsløre at hun hadde startet i ny jobb hos Aller Media - som podkastutvikler i Aller Social Club. Om jobbtilbudet svarte hun:

- Jeg har innmari lyst til å utvikle podkaster for andre, så hvis jeg kan få jobbe med det, så kan jeg vurdere å lage en egen i tillegg.

Innholdet i podkastene er foreløpig hemmeligstemplet, men hun lover bredde og innsikt i ulike temaer og at lytterne vil kjenne igjen stilen hennes.

BLIR SATT UT: Odin Waage får spørsmål om kjærlighetsliv. Reporter: Thea Hope. Video: Celina Morken Vis mer

Åpen om synstap

I 2016 ble det kjent at Hærland lider av øyesykdommen Retinitis pigmentosa. Diagnosen hadde hun imidlertid holdt skjult fra offentligheten i over 20 år.

Sykdommen gjør at cellene på netthinnen dør i sakte tempo, noe som fører til innsnevret syn, og sjansen for å bli helt blind er reell, ifølge NHI.no.

- Retinitis pigmentosa er en uhelbredelig sykdom. Det er «tikk takk, tikk takk» – synet mitt forsvinner litt og litt hele tiden, fortalte hun i da hun gjestet radioprogrammet «Ari & Michael».

Sykdommen ble til slutt vanskelig å skjule fra omverdenen, og hun innrømmet under sendingen at det var tungt å avsløre synstapet.

BLIR STARSTRUCKED: Emma Ellingsen avslører hvilke norske kjendiser hun hadde blitt sjokkert over å møte, og hvordan det går med datinglivet. Reporter: Thale Kristensen. Video: Celina Morken. Klipp: Anna Celine Hanisch. Vis mer

- Det er blitt veldig vanskelig å skjule. Jeg har egentlig ikke lyst til å dele dette om sykdommen med andre enn nære venner og familie. Men det går ikke an å skjule det lenger, sier hun.

Hærland er ansatt i Aller Social Club, som i likhet med Se og Hør eies av Aller Media.

LES OGSÅ: - Kan ikke lenger skjule sykdommen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer