Eurovision i Torino:

Vant Eurovision

Vinneren er kåret.

VANT EUROVISION: Her får de vite at de vant Eurovision 2022. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Poengene deles nå ut for fullt under kveldens finale, men Norge har fortsatt til gode å sanke inn de store poengsummene.

Ukraina hadde en poengsum på 192 fra jurystemmene, men fikk en helt enorm sum fra folket - 439 poeng - og endte på 631 poeng. Dette ga dem også seieren.

Norge sanket inn 36 poeng fra juryen, og havnet blant de nederste ti bidragene. Subwoolfer fikk så 146 poeng fra folket og ender totalt på 182 poeng.

Etter at alle 25 lagene hadde fremført sine bidrag, og kom den lange, neglebitende poeng-utdelingen. Først ut var jurystemmene, og etter at de 32 landene delte ut sine poeng klatret Storbritannia til toppen av lista.

Laber jury-gevinst

Da jurystemmene skulle telles opp, kapret Spanias «SloMo» raskt flere tolv-poengere på rad, til ellevill jubel fra den spanske pressestaben.

Mens Storbritannia, Spania, Sverige og Italia lenge knivet i toppen, var det langt mellom jurypoengene til Norges Subwoolfer. Da gikk det bedre for norsk-greske Amanda Tenfjord og Hellas, som karret til seg flere tolvpoengere.

VISER STØTTE: det er i utgangspunktet ikke lov med politiske ytringer i Eurovision. Vis mer

Ba om hjelp

Storfavoritten Ukraina og «Stefania» var nummer tolv i rekken lørdag kveld, og den enorme kjærligheten publikum viste i form av jubel og applaus, både fra salen og i publikum, var til å ta og føle på.

Kalush Orchestras vokalist benyttet samtidig anledningen til å spre et politisk budskap fra scenen.

- Hjelp Ukraina, hjelp Mariupol, hjelp Azovstal, nå!, sa Oleh Psiuk.

Heller ikke Islandske Systur klarte å dy seg da de sto på scenen:

Eurovision Song Contest er i utgangspunktet et ikke-politisk arrangement, men ekspert Morten Thomassen sa til Dagbladet at han trodde Ukraina-støttende budskap likevel ikke ville få altfor store konsekvenser.

TROR PÅ TILGIVELSE: Morten Thomassen, lederen i den norske Grand Prix-klubben, trodde det er grei takhøyde for Ukraina-støtte lørdag kveld.. Foto: Heiko Junge / NTB
TROR PÅ TILGIVELSE: Morten Thomassen, lederen i den norske Grand Prix-klubben, trodde det er grei takhøyde for Ukraina-støtte lørdag kveld.. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Jeg tror vel de er såpass heite i knollen på det tidspunktet at de glemmer at de sier noe som kan tolkes til å være politisk, og jeg tror det er høy grad av tilgivelse for det i kveld, sa Thomassen til Dagbladet.

Etter at de hadde vært på scenen gikk vinnersjansen deres fra 59 til hele 62 overlegne prosent.

HJELP: Dette sier de etter sin finaleopptreden i Eurovision 2022. Vis mer

Holdt på å sprekke av glede

Etter å ha framført «Give That Wolf A Banana for n-te gang denne uka, var dette en helt spesiell opptreden for ulvene, astronauten og den norske delegasjonen.

FULL FRES: Subwoolfer leverte varene, både ifølge seg selv og ekspertene, under finalen lørdag kvelde. Foto: Heiko Junge / NTB
FULL FRES: Subwoolfer leverte varene, både ifølge seg selv og ekspertene, under finalen lørdag kvelde. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Dette var deilig! En stor sal med superflinke jordboere som kunne hele sangen vår! Jim ble skikkelig overrasket og Keith holdt på å sprekke av glede! Torino har vært helt fantastisk så langt. Dj Astronaut er litt varm og ønsker seg vifte, sa ulvene selv etter sin framføring.

FINALE: Slik ble Subwoolfer sin opptreden i Eurovision i Torino 2022. Vis mer

Hyllet av Harry Potter-forfatter

Også Norges MGP-sjef Stig Karlsen var over seg av glede etter å ha sett showet.

- Utenomjordisk heftig opptreden! I kveld kan alt skje! Subwoolfer og team Norge har levert varene, så får vi se om et samlet Europa er med på notene, sier Karlsen i en felles melding til presse-Norge.

Til og med den verdensberømte Harry Potter-forfatteren J.K Rowling lot seg rive med.

- Dette er fullstendig brilliant, hold kjeft, skrev hun på Twitter.

- Europa er i Banan-humør

Banan-ulvene skuffet ikke publikum i dag heller. «Jim» og «Keith» gikk på som nummer sju i rekken, og lederen i den norske Grand Prix-klubben tror Europa likte festen Norge serverte.

- Det kokte i salen og de fikk best applaus til nå. Europa er i banan-humør, sa han til Dagbladet like etter at Subwoolfer hadde opptrådt.

Dagbladets anmelder ga Norges bidrag terningkast fire.

FINALE: Det norske bidraget får salen til å koke. Vis mer

- Duoen holder både pitch og fotarbeid under kontroll, og sammen med sitt kobbel av dansere sørger de for at det lyser veldig gult i TV-ruta i sine tre tilmålte minutter, skrev Torgrim Øyre.

Også redaktør av Eurovision-nettstedet Wiwibloggs er imponert over måne-ulvenes innsats på scenen.

- Reaksjonen var eksplosiv her i presserommet - om du er ung eller gammel, så må du elske det! Eurovision 2022 har altfor mange sentimentale damer som synger om triste ting, så vi trenger litt moro. Helt etter min smak! De er til å spise opp, sa Adams til Dagbladet.

Slaktet av dansk anmelder

Norges «intergalaktiske» bidrag Subwoolfer lå på en niendeplass på bettinglistene like før kveldens finale - én plass ned sammenlignet med åttendeplassen de har holdt ganske stabilt gjennom uka. I løpet av kvelden steg «Give That Wolf A Banana til en sjetteplass.

Danskene var imidlertid ikke like imponerte. Extrabladets anmelder Pernille Christensen slaktet nemlig Subwoolfers opptreden.

- For latterlig. Daft Punk for fjols. Hva blir det neste? Fjellaper som synger om rør? 2 stjerner, skriver hun i den danske avisa.

- Kommer an på Europas humør

Da ulvene «Jim» og «Keith» kom på overraskelsesbesøk i presserommet på arenan Pala Olimpico fredag kveld, sa de følgende om vinnersjansene.

OVERRASKENDE BESØK: Subwoolfer kom på en uventet visitt innom pressesenteret på Eurovision-arenaen Pala Olimpico. Foto: Birgitte T. Kristiansen / Dagbladet
OVERRASKENDE BESØK: Subwoolfer kom på en uventet visitt innom pressesenteret på Eurovision-arenaen Pala Olimpico. Foto: Birgitte T. Kristiansen / Dagbladet Vis mer

- Det kommer an på hvilket humør Europa er i, men vi håper selvfølgelig at alle er klare for fest. Vi skal være veldig glade for at vi har «Keith» og «Jim» fra månen her. Du kan jo tenke deg hvordan det ville vært for vanlige mennesker å stå med masker og synge og danse med den intensiteten som de gjør, sa ulvenes talsmann Carl-Henrik Wahl til Dagbladet.

Wahl understreket samtidig at verst tenkelige scenario for «Give That Wolf A Banana» var at Europa var i et ballade-humør.

Overlegne forhåndsfavoritter

Ukrainas bidrag, Kalush Orchestra, gikk inn i innspurten av Eurovision med skyhøye vinnersjanser. Før finalen var i gang, spådde bookmakerne at «Stefania» hadde hele 60 prosent sjanse for å ta seieren i den store finalen lørdag kveld.

I forbindelse med de høye vinnersjansene ble Ukrainas vokalist, rapperen Oleh Psiuk, spurt om hva som ville skje med Eurovision til neste år om de vant.

- I så fall vil Ukraina være vertskap for Eurovision Song Contest neste år. Det vil være et nytt land. Et integrert, utviklet og lykkelig Ukraina, sa Psiuk til NTB.

ØNSKER Å ARRANGERE: Kalush Orchestra sa tidligere denne uken at Ukraina vil arrangere neste års Eurovision. Foto: Heiko Junge / NTB
ØNSKER Å ARRANGERE: Kalush Orchestra sa tidligere denne uken at Ukraina vil arrangere neste års Eurovision. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Eurovision-arrangør Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) var imidlertid ikke like klare i sin tale.

- Det er for tidlig å spekulere i vertskapet for neste års Eurovision Song Contest. Nå er vi fokusert på å produsere den store finalen fra Torino lørdag kveld, forklarte EBUs kommunikasjonssjef for Eurovision Song Contest, Dave Goodman, til Dagbladet.

- Har vært helt katastrofe

Sveriges Cornelia Jacobs og «Hold Me Closer» var nummer to på bettinglista, med elleve prosent sjanse for seier. Jakobs snek seg forbi Storbritannias Sam Ryder etter generalprøvene fredag.

Dette til tross for at Sveriges prøver ikke gikk helt smertefritt for seg. Det var blant annet et mikrofonstativ som manglet under juryprøvene og litt pyro i halsen, ifølge to reportere fra svenske Expressen.

SPÅDD ANDREPLASS: Bookmakerne spådde at Sveriges Cornelia Jakobs skulle ta en andreplass under årets Eurovision. Foto: EBU
SPÅDD ANDREPLASS: Bookmakerne spådde at Sveriges Cornelia Jakobs skulle ta en andreplass under årets Eurovision. Foto: EBU Vis mer

- Det har vært katastrofe! Jeg forstår ikke hvordan hun kan få det til å se så bra ut når ting går så galt, sa Ellinor Svensson fra Expressen til Dagbladet.

De tror likevel at Jakobs kommer til å ta alle utfordringer som måtte komme på strak arm.

Ved godt mot

Den svenske fansen var også ved godt mot før finalen.

- Vi elsker teksten! Den treffer rett i hjertet og hun har en fantastisk stemme, sa svenske Ittan til Dagbladet torsdag kveld.

Dagbladets anmelder ga Jakobs' semifinale-opptreden terningkast fire.

- Cornelia har en kul, rusten kvalitet i stemmen sin, som kler den lett rocka popen Sverige har sendt til Italia. Det er fint levert og ellers kompetent i alle ledd, men hvor blir det av x-faktoren som virkelig får låten til å løfte taket?, skrev Torgrim Øyre.

Tre «norske» bidrag

I år kunne Norge smykke seg med hele tre norske håp i Eurovision-finalen. I tillegg til de gule måne-ulvene «Jim» og «Keith», kvalifiserte også norsk-greske Amanda Georgaldis Tenfjord seg for Hellas og norsk-tsjekkiske We Are Domi seg til finalen.

I FINALEN: Norsk-tsjekkiske We Are Domi er i finalen. Nordmennene Casper Hatlestad (t.v) og Benjamin Rekstad, på henholdsvis gitar og keyboard, akkompagnerer tsjekkiske Dominika Hašková på vokal. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet
I FINALEN: Norsk-tsjekkiske We Are Domi er i finalen. Nordmennene Casper Hatlestad (t.v) og Benjamin Rekstad, på henholdsvis gitar og keyboard, akkompagnerer tsjekkiske Dominika Hašková på vokal. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Gitarist Casper Hatlestad fra Stavanger og keyboardist Benjamin Rekstad i We Are Domi innrømmet at det var litt spesielt å veive med det tsjekkiske flagget, og ikke det norske, når Subwoolfer sto på scenen.

- Det er ikke veldig rart, men litt rart likevel. Vi har egentlig aldri tenkt på å skulle representere Norge i Eurovision heller, så bare det å være her er surrealistisk, sa Rekstad til Dagbladet.

Før finalen lå Hellas' bidrag på en åttende plass, mens Tsjekkia lå på en 14. plass.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer