Linn Skåber:

Vant ærespris

Er én av årets mottakere av Wenche Foss' ærespris.

ÆRESPRIS: Linn Skåber ble onsdag tildelt Wenche Foss' ærespris 2022. Reporter: Jenny Aas. Video: Celina Morken / Rød Løper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den folkekjære komikeren og skuespilleren Linn Skåber (52) har i en årrekke vært et kjent ansikt for det norske folk. I 1993 startet hun karrieren med Lompelandslaget, og siden debuterte hun ved Oslo Nye Teater i 1997.

Skåber har i hovedsak befattet seg med humoristiske roller, både på TV og på scenen. Hun har også skrevet tekster for andre skuespillere, i tillegg til å ha vært redaktør for en samling av erotiske dikt.

I 2007 ble hun tildelt en Gullruten-pris for NRK-serien «Hjerte til hjerte», der hun spilte en ufyselig utgave av seg selv. Samtidig var hun å se som fast paneldeltaker i «Nytt på nytt» på samme kanal.

Onsdag denne uken mottar hun også Wenche Foss' Ærespris.

EKSKLUSIVT: Linn Skåber stakk av med Wenche Foss' ærespris 2022. På scenen hadde hun med en sang. Video: Celina Morken. Vis mer

Tildeles ærespris

Hvert år går æresprisen til en person, organisasjon eller institusjon som i sterk grad kan forbindes med Wenches livsglede, formidlingsevne og engasjement - både på og utenfor den kunstneriske arenaen.

I år går den altså til Linn Skåber, samt organisasjonen Skeiv Ungdom.

Av juryen beskrives 52-åringen som «et multitalent av de helt sjeldne». Ungdomsboken «Til ungdommen», illustrert av Lisa Aisato, trekkes spesielt frem for å vise bredden i vinnerens arbeid, og beskrives som «glimrende».

PRIS: Linn Skåber ble tildelt Wenche Foss' ærespris. Foto: Espen Solli / Se og Hør
PRIS: Linn Skåber ble tildelt Wenche Foss' ærespris. Foto: Espen Solli / Se og Hør Vis mer

Overfor Se og Hør forteller Skåber at hun er skikkelig stolt, og beskriver det som «veldig, veldig hyggelig» å få tildelt æresprisen.

- Jeg ble veldig overrasket, jeg har ikke sett den for meg egentlig, sier hun og fortsetter:

- Det er jo ikke priser som får verden til å gå fremover, men samtidig får man mulighet til å stoppe opp litt og reflektere og se litt tilbake på hva man har gjort. En pause i hverdagen i arbeidet til å reflektere over hva som har skjedd, og det er veldig hyggelig.

ÆRESPRIS: Linn Skåber ble onsdag tildelt Wenche Foss' ærespris 2022. Reporter: Jenny Aas. Video: Celina Morken / Rød Løper Vis mer

- Veldig privat

Den folkekjære skuespilleren kan fortelle at hun har møtt Wenche Foss én gang.

- Jeg møtte henne på Theatercaféen, så hun var i sitt rette element og det ble selvfølgelig en strålende aften med rundt bord, og jeg fikk se på henne og ta inn energien hennes, forteller Skåber.

Prisvinneren forteller at det bare er varme historier og gode ting å si om Wenche Foss, men hun vil imidlertid ikke gå i detaljer på hva hun snakket med Foss om den gangen.

- Jeg husker at jeg var litt satt ut av å kunne være i hennes nærhet på den måten, at jeg bestemte at dette skulle bli veldig privat og det ble det, sier hun, og forteller at de hadde gode samtaler om «teater og livet og det som er gøy».

RØPER DETALJER: Ulrikke Brandstorp har hatt et aktivt år, og mer skal det bli, for drømmebryllupet er ikke gratis. Nå avslører hun hvor bryllupet skal stå. Reporter: Thea Hope. Video: Celina Morken /Rød Løper Vis mer

Grenseoverskridende

Skåber har selv en strålende karriere å se tilbake på. Til Se og Hør forteller hun at hun er mest stolt av de gangene hun har turt å være grenseoverskridende.

- Jeg er nok mest stolt av de øyeblikkene hvor jeg har turt å få litt angst av meg selv, fordi jeg har gjort det litt drøyt og sett i ettertid at man har kommet ned på bena - for det er ikke gitt idet du lager det.

Hun trekker blant annet frem NRK-serien «Hjerte til Hjerte».

- Da husker jeg at den natten før premieren våknet jeg av at jeg svettet for da tenkte jeg: «nå har jeg antakeligvis ødelagt karrieren min», sier hun.

FIKK PRIS: Leder i Skeiv Ungdom Jane Victorius Bonaksen tok i mot Wenche Foss' ærespris. Foto: Espen Solli / Se og Hør
FIKK PRIS: Leder i Skeiv Ungdom Jane Victorius Bonaksen tok i mot Wenche Foss' ærespris. Foto: Espen Solli / Se og Hør Vis mer

Den siste tiden har også Skåbers sønn, Niels Halstensen Skåber (20) tilsynelatende gått inn for å følge sin mammas fotspor. I høst har han blant annet vært å se i NRK-serien «Etterglød».

Prisvinneren forteller at hun er veldig stolt av sønnen sin.

- Han gjør det for seg selv, og jeg prøver å ikke blande meg så mye i det, sier hun og legger til at det er viktig å skape sin egen karriere.

Også organisasjonen Skeiv Ungdom mottok æresprisen onsdag.

- Med denne prisen så anerkjennes skeive ungdommer i hele Norge, sier leder Jane Victorius Bonaksen i takketalen og uttaler at de er svært takknemlige for å få tildelt prisen.

LES OGSÅ: Kjendissønnen følger i mammas fotspor

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer