VÅKNET LAM: Robinson-Andrea fikk for fem år siden sitt livs sjokk da hun våknet opp lam fra livet og ned. Men 18-åringen trosset legenes spådommer og kjempet seg opp av rullestolen. Her er hun med faren Rune. Foto: PRIVAT
VÅKNET LAM: Robinson-Andrea fikk for fem år siden sitt livs sjokk da hun våknet opp lam fra livet og ned. Men 18-åringen trosset legenes spådommer og kjempet seg opp av rullestolen. Her er hun med faren Rune. Foto: PRIVATVis mer

- Våknet lam fra livet og ned

Robinson-Andrea fikk beskjed om at hun aldri kunne gå igjen.

MALAYSIA/OSLO (SEHER.NO:) De som har sett Andrea Huseby (23) i aksjon i konkurransene under årets utgave av Robinson-ekspedisjonen vil ha vanskelig for å tro at hun for bare fem år siden var lenket til en rullestol.

Men selv glemmer ikke den positive Sandefjordsjenta mareritt-dagen da hun våknet opp i senga lam fra livet og ned.

- Jeg hadde hatt smerter i ryggen en god stund, som legene ikke hadde funnet noen forklaring på. En dag våknet jeg og merket at jeg ikke kunne bevege meg, sier hun åpenhjertig til Seher.no.

14 dager senere ga legene - som fortsatt ikke hadde noen forklaring på sykdommen - henne sjokkbeskjeden om at hun ikke kunne regne med å gå igjen.

- Min første tanke var "dette er seriøst", men så bestemte jeg meg for at jeg skulle opp av rullestolen, bevege meg og spille fotball igjen.

Hard trening

Med god støtte fra foreldrene Gro og Rune og storesøster Regine begynte Andrea et møysommelig treningsprogram hjemme i Sandefjord.

Fremgangen ble flere ganger avbrutt av dager med store smerter i rygg og ben. Men Andrea nektet å gi opp.

Hun satte seg som mål at hun litt over tre måneder etter at hun våknet opp lam, skulle delta med hunden Sindy i en konkurranse i hundesporten agility på Hamar.

Kastet krykkene

Og med legenes dystre spådommer friskt i minne var det med  skrekkblandet fryd hun kastet krykkene da dagen kom.

- Jeg var kjempeglad, men samtidig redd for hvordan kroppen ville reagere etterpå. Men det gikk bra, og i dag både går og løper jeg uten problemer, sier Andrea- som er i ferd med å avslutte utdannelsen som gymlærer på Notodden.

Fem år etter at hun begynte å gå igjen, sliter hun fortsatt med smerter, men nekter å la plagene legge en demper på hverdagen.

- Dette skal jeg greie

- Jeg var jo selvfølgelig spent da jeg meldte meg på Robinson om hvordan det skulle gå med smertene. Det var et stort steg for meg. Men jeg merket ikke noe særlig til dem, selv ikke under gjørmekampen. Jeg tror det skyldes blant annet av at jeg slappet av veldig i kroppen, og at jeg på forhånd hadde bestemt meg for at "dette skal jeg greie", sier Andrea til Seher.no

Hun håper at hennes kamp mot lammelsen kan virke inspirerende på andre unge som har havnet i samme situasjon.

- Å havne i rullestol gjorde meg mye tøffere og jeg føler at jeg nå setter mye større pris på hverdagen. Når jeg har ømme muskler føler jeg at jeg lever, siden jeg ble forberedt på at jeg aldri kunne gå igjen, sier Andrea - som fortsatt bruker mesteparten av frititiden om sommeren på konkurranser med fire av sine seks hunder.

- Utrolig tøft på øya

Andrea tror hennes tøffe historie var en av grunnene til at hun aldri vurderte å trekke seg fra årets "Robinson-ekspedisjon". Men hun vil ikke kritisere de deltakerne som så langt har valgt å forlate ekspedisjonen av fri vilje.

- De som ikke har vært der vet ikke hvor tøft det er, og hadde jeg fått store smerter ville jeg nok vurdert det selv også. Men jeg hadde bestemt meg for at jeg ville bli der lengst mulig, smiler hun til Seher.no.

"Robinsonekspedisjonen" ser du søndager kl 20 på TV 3

Har du et kjendistips? Send det til seher@seher.no!


LES OGSÅ: Robinson-Cathrine: - Jeg har aldri vært så dårlig