Bianca Ingrosso:

«Vaginaskole» vekker oppsikt: - Drøyt

Promoterer deodorant for underlivet. - Skal verken lukte sjasmin, pære eller kokosnøtt der nede, sier ekspert.

FÅR HARD KRITIKK: Bianca Ingrosso delte nylig en video på sin Youtube-kanal der hun reklamerer for underlivsprodukter. Det har ikke bare falt i god jord. Foto: TT Nyhetsbyrån / NTB Scanpix
FÅR HARD KRITIKK: Bianca Ingrosso delte nylig en video på sin Youtube-kanal der hun reklamerer for underlivsprodukter. Det har ikke bare falt i god jord. Foto: TT Nyhetsbyrån / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske influenseren Bianca Ingrosso (25) har de siste årene skapt mange overskrifter for uttalelsene sine. Ingrosso, som er datteren til Pernilla Wahlgren og Emilio Ingrosso, har uttalt seg om både egen økonomi, eget privatliv og eget sexliv.

Med andre ord er det ikke særlig overraskende når hun lirer av seg om både det ene og det andre. Denne gangen har hun likevel fått mange til å sperre opp øynene.

På sin Youtube-kanal, hvor hun har over 330 000 abonnenter, delte hun nylig en video med tittelen «Let's talk vagina».

I videoen snakker hun i nesten et kvarter om kvinners underliv, og åpner seg samtidig om hvordan hun har slitt med både «feil PH-verdi, soppinfeksjon og urinveisinfeksjon».

- Jeg har testet mange produkter på markedet, og har testet forskjellige ting jeg spiser - og hva jeg kan gjøre for at vaginaen min skal ha det bra, sier hun blant annet i videoen.

- Drøyt

Ifølge NHI renser skjeden seg selv innvendig gjennom naturlig utflod. I skjeden finnes bakterier som har i oppgave å holde skjeden ren, og som ikke bør vaskes bort. Videre kommer det fram at vask av underlivet med vann og såpe bare skal gjøres på utsida. Innvendig vask kan ifølge NHI øke risikoen for underlivsproblemer.

Kari Løvendahl Mogstad er lege, forfatter av boka «Kroppsklemma» og samfunnsdebattant. Hun mener at Ingrossos promotering ikke er annet enn veldig provoserende.

AVSLØRINGER: Benjamin Ingrosso avslører en rekke hemmeligheter i drikkeleken «Jeg har aldri». Video: Kine Falch / Reporter: Thea Hope Vis mer

I tillegg påpeker Mogstad at det er skummelt at en influenser med så mye makt sitter «utkledd som lege» og snakker om ting hun trolig ikke har nok faglig kunnskap om.

- Det er drøyt, ikke minst fordi at hun blander markedsføring av produkter som i utgangspunktet er helt unødvendige og til og med skadelige. Dette for å gi et inntrykk av at hun skal undervise oss i kroppens anatomi og behov. Denne var skikkelig drøy, konstaterer hun overfor Se og Hør.

Utflytende grenser

Ifølge legen er 25-åringens video en god illustrasjon på hvordan det har blitt utflytende grenser mellom ekte faglighet og kvasi-faglighet.

- Det er på en måte stadig vanskeligere å være troverdig og nå gjennom som seriøs fagperson, enn som blogger og influenser, som har et overbevisende budskap. Og som de tjener store penger på å fortelle om, fortsetter hun.

REAGERER: Lege, samfunnsdebattant og forfatter Kari Løvendahl Mogstad. Foto: Cathrine Dillner Hagen
REAGERER: Lege, samfunnsdebattant og forfatter Kari Løvendahl Mogstad. Foto: Cathrine Dillner Hagen Vis mer

Kvinner blir stadig fortalt at vann er mer enn nok for holde underlivet rent, noe Mogstad bekrefter overfor Se og Hør. Hun påpeker også at det ikke er behov for noe annet.

Den svenske influenseren forteller i videoen at hun bruker både oljer, deodoranter og servietter nedentil - og oppfordrer følgerne sine til det samme. Dette kan ifølge den norske legen være skadelig.

- Alle disse produktene som hun skal overbevise jenter og kvinner til å bruke nedentil er helt unødvendige, og kan forstyrre fuktigheten og mikroklimaet i underlivet, forklarer hun, og fortsetter:

- Det kan gi flere ulike plager som kløe, svie, utflod og tørr hud. Jeg møter mange unge kvinner som sliter masse med disse tingene, og det er blant annet på grunn av overdreven hygiene i underlivet. De er så livende redde for at det skal lukte, og alt som har med lukt og naturlige kroppsvæsker har blitt helt «fælt» for folk.

WAHLGRENS VERDEN: Bianca Ingrossos største ønske, er å finne en fyr som moren, Pernilla Wahlgren, kan ligge med. Da vi møtte dem i Sverige, var det stor begeistring for spesielt én av de norske kjendisfyrene vi viste frem. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Thea Hope / Rød Løper Vis mer

- Helt feil

Bianca Ingrosso er ifølge Mogstad med å forsterke nettopp dette inntrykket av at man «for guds skyld» må spraye, vaske og rense bort alle tegn på at man har en levende og normal kropp, med naturlige lukter og funksjoner.

Legen synes derfor det er både uansvarlig og uetisk å gjøre som Bianca i den aktuelle Youtube-videoen.

- Bør man vaske seg så mye nedentil?

- Nei, på ingen måte! Og i alle fall ikke på de måtene som hun reklamerer for. Det er helt feil. Selvsagt skal vi vaske oss og sikre at vi har en god hygiene. Men det gjøres med en vanlig dusj, eller vask av ytre deler av underlivet med vann og eventuelt en tilpasset intimsåpe, svarer hun.

Uvitenhet

Produktene til det svenske merket DeoDoc, som det reklameres for her, selges også i Norge. Mogstad har ingen grunn til å anbefale noen av disse produktene.

- Underlivet skal verken lukte sjasmin, pære eller kokosnøtt! Det er ikke normalt, kort og greit, og det må ingen innbille unge jenter, konstaterer hun.

Lege og grunnlegger av DeoDoc, Hedieh Asadi, er sterkt uenig i kritikken fra den norske legen. Hun sier til Se og Hør at det er mye uvitenhet rundt det kvinnelige underlivet.

GRUNNLEGGER: Lege og grunnlegger av DeoDoc, Hedieh Asadi. Foto: Tobias Björkegren
GRUNNLEGGER: Lege og grunnlegger av DeoDoc, Hedieh Asadi. Foto: Tobias Björkegren Vis mer

- Dessverre finnes også denne uvitenheten blant våre legekolleger. Det vi skal ha klart for oss er at det er en lege og en professor med 50 års erfaring innen gynekologi som har utviklet DeoDocs produkter, så de er basert på fakta og medisinsk kunnskap, sier Asadi.

Ifølge den svenske legen finnes det ingen vitenskap eller studier som tilsier at kvinner bare trenger å vaske seg med vann.

- Nøye testet

Asadi er riktignok enig med Mogstad om at underlivet ikke skal lukte verken sjasmin, pære eller kokosnøtt. Hun påpeker også at skjeden er selvrensende, men at vulva inneholder både hår og svettekjertler, de samme svettekjertlene som vi har under armene.

- Den overdrevne vaskingen av underlivet hos kvinner finnes allerede, det vet vi som leger, vi som treffer kvinner og våre pasienter. Det er på grunn av nettopp dette at vi, legeteamet, grunnla DeoDoc. Det er nemlig sånn at svettekjertlene under armene også finnes i intimområdet til både menn og kvinner. Det er imidlertid få kvinner som vet om dette, og derfor vasker underlivet overdrevent mye når de opplever dårlig lukt, sier Asadi, og legger til:

- Og lukt er en av de absolutt vanligste spørsmålene vi får fra våre pasienter.

Legen har sammen med andre derfor utviklet produktet, som ifølge henne skal gjøre at kvinner ikke vasker seg for mye.

- Vi er ikke imot vann, det holder for dem som ønsker det. Men for dem som ønsker å føle seg ekstra «freshe» finnes dette som er spesielt utviklet for intimområdet. Som nevnt finnes det svettekjertler, og urin kan feste seg. Med andre ord blir det som å vaske armhulene med bare vann.

- Våre produkter er godt testet og gransket av Legemiddelverket, og vi har gjennomgått gynekologiske tester for å være sikre.

Se og Hør har forsøkt å komme i kontakt med både Bianca Ingrosso og managementet hennes, men har foreløpig ikke lyktes i å få en kommentar i denne saken.

LES OGSÅ: Her kollapser stjernen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer