Caitlyn Jenner:

Utspill sjokkerer

- Det er deres valg.

KLAR TALE: Caitlyn Jenner kommenterte det kontroversielle lovforslaget i USA som forbyr transbarn i å delta i idrett med kjønnet de identifiserer seg med, noe som fikk flere til å se rødt. Video: NTB, TMZ, Dagbladet TV. Foto: AP Photo/Damian Dovarganes, File Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For seks år siden skjedde det noe som overrasket realityfans over hele verden. Etter månedsvis med spekulasjoner og paparazzibilder, og en skilsmisse fra Kris Jenner (65), sto Caitlyn Jenner (71) frem som transperson.

På forsiden av Vanity Fair, med tittelen «Call me Caitlyn», offentliggjorde hun sitt nye liv.

Det som fulgte har mildt sagt vært en interessant periode. Rykter om et dårlig forhold til familien ble slått opp i pressen ukentlig, og det ble ikke bedre av at Jenner kom med både egen bok og tv-serie, der hun var svært frittalende i begge.

SJOKKDELTAKER: Det var til alles store overraskelse da det ble avslørt av «Phoenixen» i amerikanske «Maskorama» var Caitlyn Jenner. Video: Se og Hør. Vis mer

Spoler man frem i tid fortsetter realitystjernen å overraske. I vår ble det nemlig kjent at Jenner skulle stille til valg for å bli republikanernes kandidat i det ekstraordinære guvernørvalget i California. Her stiller hun mot demokratenes sittende guvernør, Gavin Newsom.

I følge The Wrap skal Jenner nå ha vist sin støtte til en svært innstrammende abortlov i delstaten Texas. En lov som flere Hollywood-stjerner er sterkt i mot.

- Jeg støtter Texas

Loven som forbyr abort etter seks uker trådte i kraft tirsdag forrige uke, og har i etterkant blitt et svært omdiskutert tema i USAs abortdebatt.

I et intervju med CNN, gjengitt av The Wrap, forteller imidlertid 71-åringen at hun støtter Texas valg i å stramme inn abortloven.

VALGKAMP: Jenner kjemper for å bli guvernør i delstaten California. Foto: Evan Agostini / INVISION / TT / NTB
VALGKAMP: Jenner kjemper for å bli guvernør i delstaten California. Foto: Evan Agostini / INVISION / TT / NTB Vis mer

- Jeg er for kvinners rett til å velge. Jeg er også for en stats rett til å skape sine egne lover, forteller Jenner og legger til:

- Jeg støtter Texas i sitt valg. Det er deres valg. Jeg synes det er OK.

Hun legger til at hun ikke forventer «noen forandringer» i Californias eksisterende abortlov.

GJØR NARR: Caitlyn Jenner får virkelig høre det når NBA-spilleren og Kendall Jenners eks, Blake Griffin, roaster henne. Video: Comedy Central / Rød Løper Vis mer

Lovens motstand

Texas nye abortlov forbyr abort i det fosterets hjerteslag kan registreres, som vanligvis skjer etter seks uker. De fleste kvinner vet derimot ikke at de er gravide ved dette tidspunktet.

Det gjøres heller ikke unntak for voldtekt eller incest, og loven er dermed den strengeste i USA.

Kritikere omtaler loven som et stort tilbakesteg for «Roe v. Wade» som legaliserte abort i USA for nesten 50 år siden.

Flere av lovens motstandere kritiserer nå Jenners valg om å støtte abortinnstrammingen i Texas, og tar til sosiale medier for å uttrykke sitt misnøye.

OVERRASKER:Kourtney Kardashian overrasker som skuespiller i Netflix nye film «He's all that». Video: Se og Hør/Netflix Vis mer

«Caitlyn, du av alle bør ikke si deg enig i noen som forteller kvinner hva de skal gjøre med sine kropper», skriver en Twitter-bruker.

«Om du følger denne logikken hadde Caitlyn Jenner vært okei med gjeninnført slaveri i Texas», skriver en uenig Twitter-konto.

«La oss si det som det er, Caitlyn Jenner er en person som velger å utøve sitt mannlige privilegium samtidig som hun angriper en gruppe som hun virkelig hater. Hun er farlig uavhengig av fysisk forvandling fordi hun aldri har respektert konsept om kvinnelighet utad», skriver en annen.

I etterkant av lovinnføringen har også flere Hollywood-stjerner stått fram med sitt syn på abort. Debattens motpol er blant andre sangerne Barbra Streisand og Jack Antonoff, samt skuespiller Alyssa Milano.

Den er duket for aller siste episode av «Keeping up with the Kardashian», og der forteller Kim Kardashian hvorfor hun vil skilles. Video: Hayo via TV 2 play Vis mer

Den unge sangeren Billie Eilish (19) delte også lovmotstanden med fansen på sin Instagram. Det skriver Paper Magazine.

I en Instagram-story skrev stjernen:

«Jeg er så jævla sliten. Jeg blir kvalm av hvor mange menn som ikke sier noe når det gjelder kvinners rettigheter.»

LES OGSÅ: Innrømmer han utroskap her?

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer