KRY FAR: - Jeg er så stolt av alt Janne har oppnådd, stråler Terje Formoe. Foto: Anders Martinsen
KRY FAR: - Jeg er så stolt av alt Janne har oppnådd, stråler Terje Formoe. Foto: Anders Martinsen Vis mer

Terje og Janne Formoe:

- Utrolig hyggelig å ha henne tilbake

Hun er for lengst blitt voksen. Men for «Kaptein Sabeltann» vil hun alltid være pappas lille jente.

Publisert

Terje Formoe (68) er i full gang med den populære forestillingen «Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt» i Kristiansand Dyrepark. Hverdagen er hektisk, men en energisk og opplagt Terje tar seg god tid til en prat med Se og Hør.

LES MER: Ukens Se og Hør er i salg nå!
LES MER: Ukens Se og Hør er i salg nå! Vis mer

De siste årene har han overlatt Sabeltann-rollen til skuespiller Kyrre Haugen Sydness (45).

Men Terje er fortsatt kreativ leder, og skriver både manus og sanger - i tillegg til at han har vært til stede på nesten hver eneste forestilling siden oppstarten.

- Eventyret om Kaptein Sabeltann er jo barnet mitt, så jeg må jo passe litt på, smiler trebarnsfaren.

Gjenforent med Janne

I 29 år har han sendt Kaptein Sabeltann på jakt etter «en helt fantastisk skatt». Privat er det datteren Janne Formoe (42) som er piratens store øyensten - og årets forestillinger er spesielle for ham.

Nå er nemlig datteren tilbake på scenen i Dyreparken.

- Det er utrolig hyggelig å ha henne tilbake. Hun har et så godt og smittende humør. Janne spilte Sunniva helt til hun var 19 år og begynte på Teaterhøgskolen. Det er morsomt at hun denne gangen spiller sin egen tante, stråler Formoe.

Saken fortsetter under bildet.

JOBBET SAMMEN: Janne og Terje har vært meget sentrale i «Kaptein Sabeltann» helt siden starten i 1990. Her er far og datter avbildet i 1994. Foto: Se og Hør/ Arkiv
JOBBET SAMMEN: Janne og Terje har vært meget sentrale i «Kaptein Sabeltann» helt siden starten i 1990. Her er far og datter avbildet i 1994. Foto: Se og Hør/ Arkiv Vis mer

Pappa og sjef

Janne forteller at hun har gode minner fra Dyreparken der hun jobbet med sin far.

- Det er veldig koselig å få være med igjen. Det føles godt å komme «hjem» til Kaptein Sabeltann. Det er utrolig gøy å være tilbake. Forestillingen har virkelig vokst siden jeg var med første gang. Den er blitt mye større, med flere folk og pyroeffekter, sier hun og fortsetter:

- Og så er det koselig å få jobbe sammen med pappa igjen. Nå er han først og fremst produsent. Han blander seg ikke så voldsomt inn. Dette er jo livet for ham, sier Janne til Se og Hør.

Pappa Terje innrømmer at det til tider byr på utfordringer å jobbe så tett sammen.

- Det er kanskje litt rart å være pappa og sjef på en gang, sier han og presiserer at det fungerer veldig bra.

Ville bli skuespiller som 12-åring

De siste årene har Janne hatt stor suksess med TVNorge-serien «Neste sommer», og hun er for lengst blitt en kjent og folkekjær skuespiller.

- Suksessen hennes gleder meg naturligvis veldig som far, sier Terje.

For ham føles det som om det var i går at datteren forkynte sin store teaterdrøm som barn - til en den gang noe skeptisk far.

Saken fortsetter under videoen.

Pia Tjelta intervjues i forbindelse med lansering av kleskolleksjon, og får spørsmål om «Neste sommer»-innspillingen der henne bruker sine egne luksus-vesker. Vis mer Vis mer

- «Pappa, jeg vil bli skuespiller», sa Janne til meg da hun var 12 år. Det tok jeg med tre klyper salt og tenkte at som barn flest, kom hun sikkert til å ombestemme seg. Men det spesielle med Janne er at hun ikke tvilte et sekund, forteller Terje.

PÅ TV: Janne er også å se i rollen som Eva i «Neste sommer». Her med kollegene Ellen Horn, John Nyutstumo, Eivind Sander, Pia Tjelta, Lukas Prange Løberg (foran) og Trond Fausa Aurvåg. Foto: TVNorge
PÅ TV: Janne er også å se i rollen som Eva i «Neste sommer». Her med kollegene Ellen Horn, John Nyutstumo, Eivind Sander, Pia Tjelta, Lukas Prange Løberg (foran) og Trond Fausa Aurvåg. Foto: TVNorge Vis mer

Barnestjerne

Janne startet karrieren som niåring i ungdomsteater. Terje forteller at han lot seg imponere av hennes talent - og at han skrev datteren inn i stykket som siden den gang har begeistret flere generasjoner.

- Jeg skrev Sunniva-rollen til Janne. Jeg visste hun hadde en skuespiller i magen. Det var veldig følelsesladet til tider, minnes han, og legger til:

- Ikke minst da jeg skrev sangen «Venner» som hun skulle synge i rollen som Sunniva. I virkeligheten hadde Janne nemlig mistet en god venninne, så det var naturlig å skrive en låt til henne som handlet om vennskap, røper Formoe.

Saken fortsetter under bildet.

NÆRT SAMARBEID: Janne Formoe spilte rollen som den unge heltinnen Sunniva i fem år sammen med pappa Terje - i rollen som Kaptein Sabeltann. Foto: Se og Hør/ Arkiv
NÆRT SAMARBEID: Janne Formoe spilte rollen som den unge heltinnen Sunniva i fem år sammen med pappa Terje - i rollen som Kaptein Sabeltann. Foto: Se og Hør/ Arkiv Vis mer

Vemod

Etter å ha spilt flere sesonger i sjørøverstykket, kom Janne inn på Teaterhøgskolen. Terje var stolt, samtidig som han også følte vemod fordi hun måtte ta farvel med «Kaptein Sabeltann».

Men årene går, og i dag er Terje bestefar til Jannes datter Felicia (13). Barnebarnet har allerede fått prøve seg i filmbransjen, da hun fikk en statistrolle i morens film «Karsten og Petra».

Bestefar Terje er klar på at han ikke har noen spesielle skuespillerambisjoner på vegne av barnebarnet.

- Felicia skal få velge selv, så det får tiden vise, smiler han.

LES OGSÅ: Vekker oppsikt med «nye» lepper

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer