IKKE FRISK: Annbjørg Sætre Håtun er kvitt kreften, men ikke senvirkningene. Foto: Marius Gulliksrud
IKKE FRISK: Annbjørg Sætre Håtun er kvitt kreften, men ikke senvirkningene. Foto: Marius GulliksrudVis mer

Utmattet i tre år

Tre år etter at Puls-Anbjørg ble kvitt brystkreft, lider hun fortsatt av utmattelse.

SEHER.NO: Den populære programlederen for helseprogrammet Puls, Anbjørg Sætre Lien (35), fikk brystkreftdiagnosen for fire år siden. Ett år senere ble hun kreftfri, men ble sengeliggende i et halvt år. I dag er hun fortsatt ikke helt frisk, melder VG.

- Jeg var helt invalidisert av en langvarig utmattelse som jeg ikke ante hvor lenge ville vare, sier Anbjørg til VG.

Utredningen av brystkreften var tok ni måneder, og tre operasjoner. Det var den lange ventetiden som førte til utmattelsen.

- Jeg levde med stor usikkerhet over lang tid. Det var som å leve i en krigssone, hvor du vet at du kan bli angrepet fra alle sider, når som helst, uten å kunne forsvare deg.

Nrk-programlederen er i dag fortsatt avhengig av å hvile hver tredje time, og må  prioritere nøye hvilke aktiviteter hun er med på  I det siste har hun endelig blitt frisk nok til å komme gradvis tilbake til arbeidslivet, som helsespaltist i magasinet Kamille.

- Jeg har savnet jobben hver eneste dag i tiden jeg har vært syk. Det er spesielt fortvilende når hodet er friskt og jobber på spreng, men kroppen er så syk at du er sengeliggende mesteparten av døgnet.

Nylige studier viser at stadig flere opplever  den samme type senvirkninger som Anbjørg, men det er ennå lite forskning på området. Og Anbjørg vet ikke når hun kan regne med å bli frisk.

- For meg handler det mye om akseptere min situasjon. Om hvordan skape positive opplevelser i tilværelsen selv om livet går deg imot, sier hun.

Spalten sin i  Kamille har hun derfor gitt det treffende navnet  Livslyst.
 
LES OGSÅ: Puls-Kjersti fant lykken