HOS SKAVLAN: Mandag ga Gunhild Stordalen sitt første TV-intervju siden det ble kjent at hun er alvorlig syk. Intervjuet sendes på TV førstkommende fredag. Torsdag snakker hun ut i Aftenposten om sin kamp mot sykdommen. Foto: NRK
HOS SKAVLAN: Mandag ga Gunhild Stordalen sitt første TV-intervju siden det ble kjent at hun er alvorlig syk. Intervjuet sendes på TV førstkommende fredag. Torsdag snakker hun ut i Aftenposten om sin kamp mot sykdommen. Foto: NRKVis mer

- Uten Petter vet jeg ikke hva jeg skulle gjort

Gunhild Stordalen fikk beskjed om at hun kanskje bare hadde få år igjen å leve. Nå forteller hun om den tøffe kampen tilbake til livet.

SEOGHØR.NO: I slutten av oktober i fjor fikk Gunhild Stordalen (36) påvist den alvorlige sykdommen systemisk sklerodermi. Dette er en meget sjelden bindevevssykdom som kan spre seg til hele kroppen, og angriper hud og indre organer.

Petter Stordalens kone stod den gang frem i Dagens Næringsliv og snakket åpent om at hun ikke visste om hun kom til å bli frisk.

- Jeg spurte overlegen på Rikshospitalet: «Hvis jeg ikke dør, hvordan kommer livet mitt til å bli?» Og da sa han: «Det snakker vi ikke om nå», fortalte hun til avisen.

– Jeg våknet opp om nettene med smerter, vekket Petter og gråt. Det var som om jeg kunne kjenne det. At jeg kjente at sykdommen spredte seg i kroppen min, delte hun videre.

Saken fortsetter under bildet.

HYLLES: Gunhild Stordalen valgte å stille opp hos Fredrik Skavlan uten parykk, og norske medier har hyllet henne for motet og åpenheten rundt sykdommen. Foto: NRK
HYLLES: Gunhild Stordalen valgte å stille opp hos Fredrik Skavlan uten parykk, og norske medier har hyllet henne for motet og åpenheten rundt sykdommen. Foto: NRK Vis mer

Mandag gjorde Gunhild sitt første intervju etter at hun ble syk.

Hun stilte da opp hos «Skavlan», og bildene NRK slapp etter innspillingen viser at cellegiftbehandlingen har ført til at hun har mistet håret. Intervjuet sendes på TV fredag kveld.

Gunhild skrev testamente

36-åringen har rørt hele Norge med sin historie, og torsdag snakker hun ut om den tøffe tiden i et stort og eksklusivt intervju med Aftenposten.no.

Høsten 2014 merket den treningsglade og aktive jenta at helsen begynner å svikte. Raskt blir det verre og medisinene hun tok hjalp ikke, skriver Aftenposten.

Etter omfattende undersøkelser fikk hun diagnosen diffus kutan systemisk sklerose - den mest aggresive varianten. Og det fryktes at sykdommen allerede har spredt seg til hjerte og lungene hennes. Dette vil si at hun kanskje bare har noen få år igjen å leve.

- Jeg pleide å tenke at jeg hadde 50 år på å gjøre mitt for å redde verden. Nå hadde jeg kanskje bare to. Dette høres kanskje merkelig ut, men fra ren og skjær fortvilelse voks­te det frem et nytt prosjekt. Mitt livs challenge, som ga meg ny energi og motivasjon og ble en spire til glede: Tanken på hvor mye det faktisk er mulig å få til i løpet av et par år, forteller hun i intervjuet.

Saken fortsetter under bildet.

TAKKER EKTEMANNE: - Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten Petter.
TAKKER EKTEMANNE: - Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten Petter. Vis mer

I november startet Gunhild en svært eksperimentell behandling i Utrecht i Nederland. Risikoen er svært høy. Hun kan ikke få barn etterpå. 60 prosent får alvorlige bivirkninger. 10 prosent dør, skriver nettstedet.

Gunhild skriver testamente og ektemannen Petter Stordalen våker over henne dag og natt.

- Alle familier som opplever alvorlig sykdom tett innpå livet, vet at man havner i en slags unntakstilstand. Det er ikke lett for noen. Å føle hver dag at partneren står så rock solid ved ens side... Uten Petter vet jeg ikke hva jeg skulle gjort, sier Gunhild til Aftenposten.

Først ble hun sykere. Leddene verker. Huden kjennes for liten. Behandlingen gjør henne kvalm og kiloene raser av henne. Men hun kjemper videre.

Gunhild får høye doser cellegift for å utslette benmargen fullstendig.

Nå gjenstår det å se om de nye stamcellene klarer å gjenoppbygge benmargen, men det tar lang tid å bygge opp et nytt immunforsvar. Hun kan få tilbakefall, og først om to år vet hun hvordan ting ser ut.

- Det føles som om jeg har fått ny motor. Det er helt fantastisk. Samtidig kjennes det nesten urettferdig at jeg kan sitte her, på vei til å bli frisk igjen. Det er mange som ikke får behandling for systemisk sklerose. Jeg har vært ufattelig heldig som har kunnet reise ut og få det.

Les hele intervjuet om Gunhild Stordalens tøffe kamp i Aftenposten.no.

Saken fortsetter under bildet.

STØTTE: Hotellkongen Petter Stordalen står tett ved sin kones side gjennom den tøffe tiden.
STØTTE: Hotellkongen Petter Stordalen står tett ved sin kones side gjennom den tøffe tiden. Vis mer

Giftet seg i Marokko

Petter og Gunhild Stordalen har vært gift siden 2010. De ga hverandre sine ja under en kjendisspekket bryllupsfest i Marokko.

Frieriet skjedde to år tidligere på en fjelltopp i Aspen i den amerikanske delstaten Colorado.

«Da hun kom opp og så ut over den hvite fjellverdenen med blå himmel og skarp sol, bøyde Petter seg ned på kne i slalåm-støvlene og spurte henne om hun ville gifte seg med ham. Gunhild ble helt perpleks, men svarte umiddelbart ja.»

«Så tryllet Petter fram en stor forlovelsesring, og skitrenerne som visste hva som skulle skje, klappet og jublet. Deretter kastet de seg på skiene og feide ned fjellsidene for å feire med en lang og deilig lunsj på Ajax Tavern», skriver Gunnar Stavrum i boken «Sirkus Stordalen».

Saken fortsetter under bildet.

LEGE: Gunhild, som er utdannet lege, har de siste årene også vært travelt opptatt med sitt engasjement i helse- og miljø-spørsmål. Foto: Isabel Watson
LEGE: Gunhild, som er utdannet lege, har de siste årene også vært travelt opptatt med sitt engasjement i helse- og miljø-spørsmål. Foto: Isabel Watson Vis mer

- Livet forandret seg

Til Seoghør.no har Gunhild tidligere sagt at livet hennes forandret seg på mange måter den dagen hun møtte hotellkongen.

- Petter har åpnet mange nye dører og gitt meg mange muligheter jeg ellers ikke ville fått, sa hun om ektemannen i 2012, og la til:

- Det beste med Petter? Hvor lang tid har vi? Noe av det jeg liker aller best er at han er «hel ved». Han er utrolig raus med mennesker rundt seg og behandler folk med den samme respekten enten de heter Stoltenberg eller Hansen til etternavn. Og kanskje aller viktigst, han forsøker å gjøre verden til et litt bedre sted å være, skrøt hun.

LES OGSÅ: Stordalen snakker ut på «Skavlan»