SKRYTER AV SAMBOEREN: OL-aktuelle Marit Bjørgen sier at samboer Fred Børre Lundberg har vært en uvurderlig støtte for henne. Her med parets sønn, Marius. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SKRYTER AV SAMBOEREN: OL-aktuelle Marit Bjørgen sier at samboer Fred Børre Lundberg har vært en uvurderlig støtte for henne. Her med parets sønn, Marius. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Marit Bjørgen i OL i Pyeongchang:

- Uten Fred Børre hadde det ikke gått

Hun omtales som «mor» for hele landslaget. Selv takker Marit Bjørgen mannen i sitt liv for at hun er så god i sporet.

Publisert

(Se og Hør): - Den store motivasjonen min det siste året har vært OL. Viljen til å nå mine mål er stor, men jeg vet at konkurransen er hard, sa skidronning Marit Bjørgen (37) til Se og Hør da vi møtte henne tidligere i vinter.

Allerede på åpningsdistansen i OL ble det medalje. Denne gang sølv bak svenske Charlotte Kalla (30).

I SALG NÅ: Les mer i tirsdagens utgave av Se og Hør.
I SALG NÅ: Les mer i tirsdagens utgave av Se og Hør. Vis mer

Jo eldre, jo bedre

Langrennsdronningen er klar på hva som er hennes svake og sterke sider i sporet.

- Jeg kan ikke bli hurtigere enn jeg er nå. Styrken min er at jeg er god på lengre distanser, forteller Marit, som står over sprinten i OL.

- Heidi Weng mener du blir umulig å slå i OL. Føler du at du er så suveren?

– Nei! Heidi er like god som meg. Hun er ti år yngre, og har en bra fysikk. Det viktigste er at du har tro på deg selv. Det forsøkte jeg å fokusere på da det gikk trått for meg for noen år siden. Jeg har hatt mine beste år fra fylte 30, så Heidi kan bare glede seg, sier Marit.

Saken fortsetter under videoen!

TRENTE SAMMEN: I et intervju med Expressen forteller Marit Bjørgen at Charlottw Kallas form kan skyldes at hun trente sammen med Bjørgen og Johaug. Vis mer Vis mer

Viktige menn

Hun fremhever smøreren Perry Olsson (62) som en av de to mennene med størst betydning for karrieren hennes.

- Perry har vært viktig for meg. Jeg er glad for at landslaget har en så fantastisk person som i flere år har vært smører for meg, sier Marit.

- Og den andre er?

- Fred Børre! Han har betydd mye i de tyngre periodene. Uten ham hadde det ikke gått. Han vet hvordan det er å være toppidrettsutøver, og han har gitt meg den nødvendige roen og selvtilliten jeg trengte da det gikk trått, roser Marit, og legger til:

- Fred Børre er alltid positiv. Jeg hadde aldri klart dette alene.

Samboer Fred Børre Lundberg (48) har gull fra både VM og OL fra tiden som aktiv kombinertløper.

Sønnen er heiagutt

- Han har mye erfaring som jeg kan lære av, men det er også godt å ha Fred Børre etter at vi fikk Marius. Han tar stort ansvar på hjemmebane. Det gjør at jeg kan konsentrere meg om trening og renn. Likevel får jeg den godfølelsen når Marius og Fred Børre er med på noen renn og dukker opp etter at jeg kommer i mål, sier Marit.

Paret har sønnen Marius (2) sammen, som kom til verden like etter julaften i 2015. Men den sjarmerende toåringen er altså ikke med til OL i Sør-Korea:

- Det er bedre for ham å bli hjemme og gå i barnehagen, sier Marit.

- Forstår Marius at du deltar i OL?

- Nei, han gjør nok ikke det. Marius vet ikke hva OL er, men det som er morsomt for meg er at han har lært å si «Heia Marit!» Det lover jo bra, sier vårt langrennshåp med glimt i øyet.

Opp- og nedturer

«Rognes-ekspressen» Marit Bjørgen var nær ved å legge opp etter sesongen i 2009. Da hadde hun opplevd flere år med motgang i skisporet.

Resultatene lot vente på seg, men Marit la ikke skylden på noen. Hun var også flere ganger rammet av mageproblemer som gjorde hun måtte reise hjem fra renn, blant annet Tour de Ski.

I periodene med motgang brukte Marit all energi på å få helsa på rett kjøl - og komme tilbake i form.

Etter svake resultater i mesterskapene i 2006, 2007 og 2009 ble hun OL-dronning i Vancouver i 2010 med tre gull, ett sølv og en bronse. Nå har hun allerede plusset på med et sølv fra Pyeongchang.

Både i VM 2011 og 2013 tok hun tre gull og én sølv. I OL 2014 i Sotsji tok Marit tre gull. Med seks OL-gull til sammen er Bjørgen tidenes mestvinnende norske kvinnelige olympier. Og det kan bli flere i årets OL, som blir hennes siste. For som Marit sier:

- Viljen til å nå mine mål er stor!

LES OGSÅ: - Det er stort for meg med OL, men enda større å være mor

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer