«Farmen»:

Ut mot TV 2 - vil ikke svare

Reaksjonene etter gårsdagens episode har vært mange, og flere mener produksjonen avfeier en potensielt farlig situasjon.

HETSET: Inger Cecilie Grønnerød har fått flere tilbakemeldinger på sin «Farmen»-deltakelse. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Ingebjørg Iversen / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I onsdagens episode av «Farmen» er det i stor grad Inger Cecilie «IC» Grønnerøds sabotasje av et av ukeoppdragene som får oppmerksomhet. Hun tenner nemlig på et broderi, og haster ut av huset når flammene freser.

Til slutt måtte filmteamet gripe inn, og fikk kastet det brennende broderiet ut på gårdsplassen.

Da de andre deltakerne så hva som hadde skjedd, vakte det sterke reaksjoner, og stemningen i ettertid har vært iskald. Også i kommentarfeltene i sosiale medier har det røket, og flere går hardt ut mot Grønnerød og brannstiftingen.

- Jeg fortalte produksjonen veldig tidlig om denne planen, at det var det jeg ville gjøre, slik at sikkerhet og alt var ivaretatt, sa hun til Se og Hør onsdag.

UKESOPPDRAGET RØYK: Bokstavelig talt. Det brennende broderiet ble kastet ut av huset av filmcrewet. Foto: Skjermdump/TV 2
UKESOPPDRAGET RØYK: Bokstavelig talt. Det brennende broderiet ble kastet ut av huset av filmcrewet. Foto: Skjermdump/TV 2 Vis mer

TV 2 vil ikke svare

Flere reagerer også på TV 2s forklaring av det som skjedde, etter at de har svart pressen at sabotasjen var klarert på forhånd med produksjonen. De mener imidlertid at det var en misforståelse mellom Grønnerød og crewet, og at det aldri var meningen at produksjonen skulle gripe inn.

Onsdag forklarte både deltakere Karianne Kopperstad og Daniel Viem Årdal at de ikke kjøpte TV 2s forklaring. Det er de ikke alene om.

Se og Hør har sendt en rekke spørsmål til TV 2 for å avklare bakgrunnen for at de sier situasjonen var under kontroll. TV 2 viser til gårsdagens uttalelse, og ønsker ikke å svare på spørsmålene.

Les spørsmålene nederst i saken.

SABOTASJE: Under onsdagens episode av «Farmen», kommer det fram at det har vært sabotasje av ukesoppdraget. Det får spesielt en deltaker til å rase. Video: TV 2/Privat/Ingebjørg Iversen. Reporter: Henriette Eilertsen/Ingebjørg Iversen. Vis mer

- Det var folk til stede i rommet hele tida, og det er viktig for oss å understreke at Inger Cecilie aldri satte noe eller noen i fare med det hun gjorde. Situasjonen var under kontroll hele veien. Verken deltakere, dyr eller hus var i fare, skrev programredaktør Kathrine Haldorsen i en mail til Se og Hør onsdag.

Hun vedgikk imidlertid at det var en misforståelse mellom produksjonen og Grønnerød rundt hvem som skulle slokke brannen, noe som var årsaken til at de måtte gripe inn.

UTE AV FARMEN: Karianne og Karianne Vilde har blitt bestevenner inne på Farmen. Derfor er det ekstra kjipt når de må kjempe mot hverandre i denne ukens tvekamp. Vis mer

Tviler på forklaring

Nils Kvalvik (39), som for noen uker siden ble sendt hjem fra gården, er brannmann, og går hardt ut mot produksjonen i et innlegg på Facebook.

«Hvis produksjon hadde hatt brannvesenet til stede, eller noen med kompetanse innenfor brann, tror jeg neppe de hadde tillatt at det settes fyr på noe innendørs så lenge det befinner seg intetanende personer i boligen», var blant det han skrev.

KRITISK: Brannmann Nils Kvalvik stiller spørsmålstegn ved TV 2s forklaring. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
KRITISK: Brannmann Nils Kvalvik stiller spørsmålstegn ved TV 2s forklaring. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

Til Se og Hør understreker at han at han ikke var til stede, men at han synes det er oppsiktsvekkende at det i det hele tatt ble satt fyr på noe innendørs.

- Jeg stiller selvfølgelig spørsmålstegn ved at de avfeier det med at alt var under kontroll. Jeg lurer veldig på hvilken risikovurdering som er gjort med hensyn til å sette fyr på ting inne - vi snakker om hundre år gamle møbler, sier han.

Kvalvik ble som kjent nødt til å reise hjem fra gården etter at det ble oppdaget at deltakerne hadde vært på hytter i nærheten - og dermed brutt smittevernreglene. Han mener at produksjonen burde lært noe av deltakerne, og lagt seg flate.

- Vi har stått skolerett for det vi har gjort inne på gården, tatt konsekvensene og beklaget når vi har gjort feil. Jeg ble veldig skuffa over produksjonen, at de ikke kunne sagt «beklager, vi gjorde en ekstremt dårlig vurdering. Vi burde aldri satt fyr på noe i et hus hvor to sitter i overetasjen».

PUPPER I MONITOR: Årets «Farmen» har skapt mange overskrifter allerede, og nå har også folk hengt seg opp i hva Karianne Vilde har på seg mens hun er på gården. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

Spør etter tiltak

Administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Rolf Søtorp, sier til Se og Hør at han går ut fra at TV 2 hadde gjort en risikovurdering og hadde en plan i tilfelle det ble en uforutsett utvikling av brannforløpet, ettersom de selv hevder at alt var under kontroll.

- Slik det framgår av teksten i artikkelen kan ikke vi se at det er slukkeapparat, brannslange eller andre slukkemidler tilgjengelig utover det som refereres til som en kjele med vann. Det henvises heller ikke til at det ble gjort en risikovurdering og truffet tiltak i samsvar med en slik risikoanalyse, sier han.

- Å ha kontroll i en slik situasjon er ikke å ha en kjele med vann tilgjengelig, så vi må gå ut fra at det var truffet flere tiltak enn det. Det er uansett ikke forsvarlig å tenne på duker eller annet åpent på et gulv innendørs uten at det er truffet profesjonelle, effektive tiltak for å håndtere en uforutsett utvikling av branntilløpet, legger han til.

Disse spørsmålene vil ikke TV 2 svare på:

  • Tidligere deltaker og brannmann Nils reagerer kraftig på Facebook. Han mener situasjonen ikke var under kontroll fra produksjonens side, og at sier det er utenkelig at det å tenne på noe inne i et gammelt hus kan være brannsikkert. Hva tenker dere om dette?

  • Har brannmannskap blitt konsultert i forkant av hendelsen?

  • Dere sier lite i gårsdagens tilsvar om hva som egentlig var klarert med IC på forhånd. Kan dere utdype?

  • Norsk brannvernforening sier til oss at de regner med at dere har gjort en risikovurdering og lagt en plan dersom det skulle oppstå uforutsett utvikling av branntilløpet, ettersom dere sier situasjonen var under kontroll. Hadde dere gjort det i forkant? Om ikke - hvorfor sier dere da at alt var under kontroll?

  • Nøyaktig hvilke tiltak ble satt i gang for å ha kontroll? Dere sier det var en kjele vann der, men Norsk brannvernforening mener det også burde vært brannslukningsapparat, brannslange eller andre slukkemidler i nærheten - var det det?

LES OGSÅ: Røper intime hemmeligheter

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer