Yousef Hadaoui:

Ut mot NRK: - Bekymret

Komikeren går ut mot egen arbeidsgiver for det han mener er ansvarsfraskrivelse for innvandrere.

ETTERLYSER ALTERNATIV: Yousef Hadaoui mener NRK har et ansvar som allmennkringkaster å nå ut til innvandrerbefolkningen under coronakrisa. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
ETTERLYSER ALTERNATIV: Yousef Hadaoui mener NRK har et ansvar som allmennkringkaster å nå ut til innvandrerbefolkningen under coronakrisa. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne måneden la «Svart humor», med komiker Yousef Hadaoui (39) i spissen, ut låta og musikkvideoen «Nav», som spøker med innvandrere som får dagpenger fra nettopp Nav.

- Vi tenkte at det skulle være en hyllest til Nav, som er vår storebror og passer på når ting går galt - sånn som nå. Det er viktig å også hylle Nav, som har vært i mye hardt vær, forteller 39-åringen om bakgrunnen for humorinnslaget, til Se og Hør.

Ifølge komikeren kunne ikke timingen vært bedre, ettersom «alle» har et forhold til Nav nå om dagen.

Daglige henvendelser

Men fra spøk til alvor. Hadaoui mener det har skortet på informasjon rundt tiltak og krisa i seg selv til innvandrerbefolkningen, og trekker fram sin egen arbeidsgiver, NRK, som han mener burde tatt mer ansvar i denne tida.

- Som kvotert svarting, så er det liksom litt av jobben min å nå ut til mine brødre og søstre, som ikke får med seg all informasjonen i mediene. «Allmennkringkaster» betyr at NRK har et spesielt ansvar for at alle skal med. Jeg får daglig mail og spørsmål fra seere av «Svart humor», fra folk som sier at det er for lite informasjon. Det er ikke alle som snakker flytende norsk eller ser på norsk tv, sier han om problemet.

I Norge er Oslo hardest rammet av coronaviruset, og onsdag kom det fram at hele 37 prosent av dem som fikk påvist coronasmitte i landet siste uke før påske, er innvandrere. I hovedstaden er det bydel Stovner som er hardest rammet, skriver VG.

- På østkanten bor mange tett, og det er folk med minoritetsbagrunn som ikke har fått med seg alvoret av det som skjer. Folk blir syke, folk dør. Oslo er allerede en delt by, ikke la coronaen dele oss mer, sier Hadaoui.

- Jeg var bekymra fra starten. Det går ikke bare utover dem, men også andre hvis de ikke har fått med seg hva slags forholdsregler de må ta, fortsetter NRK-profilen.

PÅSKESTEMNING: I en video publisert på Christine Koht sin Facebook-side, koser hun seg i solveggen med mamma Kirsti. Vis mer

Etterlyser alternativer

Hadaoui etterlyser et alternativ for dem som ikke nødvendigvis får med seg informasjonen om coronatiltak.

- Jeg prøver ikke å lage noe stort oppstyr her, men jeg har øyne inn i miljøer andre ikke vandrer rundt i. Jeg har sagt fra internt, og nå sier jeg det igjen her. Det tar vanligvis tid å hive seg rundt i tv-verdenen, men dette er ikke en vanlig tid. Alle medier har et ansvar, og jeg håper å bidra til at NRK tar sitt. Selvfølgelig må man ta ansvar selv, og ikke forvente å få alt matet inn med teskje, det er ikke bare NRK eller staten sin skyld. Men det burde vært et alternativ der, sier 39-åringen om dagens situasjon.

Hadaoui bor selv på Bøler på Oslos østkant, og ser daglig gatene trafikkert av folk. Han sier også at han for bare halvannen uke siden fikk tilsendt en video av noen som var i et bryllup i Oslo - med godt over hundre gjester til stede.

- Det er frustrerende å se på, at folk ikke har fått nok informasjon. Det er kjipt at folk flyr rundt og er smitta, og ikke veit helt hva som foregår. Det går utover oss alle, avslutter han.

KLAPPER: Barna til Kate og William klapper for helsepersonell på grunn av corona-situasjonen. Vis mer

Tar imot tips

Øyvind Lund, NRKs direktør for strategi og medier, sier til Se og Hør at det er synd dersom ikke informasjonen og nyhetene treffer nok i målgruppene. Han legger til at når det gjelder informasjon om corona, er det noe både nasjonale og lokale myndigheter jobber med.

- NRK har også forsøkt å bidra til å spre informasjon og kunnskap på flere måter. Vi tar helt klart imot tips til hvordan vi kan gjøre mer av dette og gjøre det bedre, sier Lund.

Han legger til at NRK, da særlig NRK i Oslo og Viken, var tidlig ute med å oversette en lang og informativ artikkel til ulike språk som er mye snakket og lest i Norge. Artiklene ble samlet og delt i sosiale medier her.

Videre påpeker Lund at NRK har flere profiler med mangfoldige bakgrunner, og at disse er viktige for å nå bredt ut. Derfor lagde de videoer der flere av profilene snakket på sine språk med informasjon om viruset.

- Hva er utfordringen med å treffe denne målgruppen?

- NRK skal speile hele befolkningen og gjøre det vi kan for å nå ut til alle som bor i landet. Det er helt sentralt i vårt samfunnsoppdrag, men det er ikke enkle oppskrifter på hvordan man gjør det, uansett hvilke befolkningsgrupper man snakker om. Også når det gjelder den målgruppen som ikke snakker så mye norsk må vi prøve ulike ting, og ikke bare gjøre én ting. I dette tilfellet forsøker vi med videoer, kjente ansikter, artikler og sosiale medier.

ANGRER: Ireland Tate var sikker på at hun ikke skulle bli syk. Så ble hun corona-smittet. Reporter: Marie Røssland / Dagbladet TV Vis mer

LES OGSÅ: Coronasmittet i fengselet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer