Ut mot kjøttfri jul: - Ikke med på det

Det er delte meninger hos norske kjendiser om hvorvidt man bør kaste seg på veggis-trenden i jula.

KJØTT ELLER IKKE? Vegetarmat er i vinden som aldri før, og stadig flere nordmenn kaster kjøttet på dør. Men hvordan blir det i jula? Vi har spurt et knippe kjendiser. Foto: Morten Eik, Se og Hør/ Lars Eivind Bones, Dagbladet / Andreas Fadum, Se og Hør / NTB Scanpix
KJØTT ELLER IKKE? Vegetarmat er i vinden som aldri før, og stadig flere nordmenn kaster kjøttet på dør. Men hvordan blir det i jula? Vi har spurt et knippe kjendiser. Foto: Morten Eik, Se og Hør/ Lars Eivind Bones, Dagbladet / Andreas Fadum, Se og Hør / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Den første jula uten pinnekjøtt var litt rar - det hadde tross alt vært en tradisjon, forteller blogger og influenser Kristin Gjelsvik (33) til Se og Hør.

De siste åra har hun levd på et utelukkende plantebasert kosthold. Og når julemiddagen står for tur, gjør 33-åringen ingen unntak.

Nordmenn flest har en klar formening om hva julemåltidene bør bestå av, og kjøttet - det skal på bordet. Ribbe, medisterkaker, julepølser, pinnekjøtt og fisk står som regel på menyen, og tradisjonene vernes godt om.

NYBAKTE FORELDRE: Kristin Gjelsvik og Dennis Poppe Thorsen er foreldre til to måneder gamle Falk. Gjelsvik og Poppe Thorsen er veganere. Slik planlegger de Falks kosthold. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

For Gjelsvik blir det derimot nøttesteik og vegisterkaker.

- Jeg har funnet noe som smaker jul, for det er jo krydderet som gjør det. Vegisterkaker smaker medisterkaker, så vi savner ikke noe som helst, forsikrer hun.

Veggistrend

Vegetarmat er i vinden som aldri før, og stadig flere nordmenn kaster kjøttet på dør. En undersøkelse utført av Opinion på vegne av dyrerettighetsorganisasjonen NOAH, viser at nesten seks av ti nordmenn spiser vegetarisk middag 1-2 ganger i uka eller mer.

Hele 470 000 personer har gått fra å aldri spise vegetarisk, til å gjøre dette jevnlig, på bare seks år. De fleste legger om kostholdet av miljøhensyn og dyrevelferd, der fokuset på begge områder stadig blir større.

Radio- og tv-profil Line Elvsåshagen (29) er blant dem som representer statistikken. Hun vil gjerne leve på kjøttfri diett - i hvert fall fram til jul - men forteller at det ikke er spesielt lett å følge.

KJØTT I JULA: Line Elvsåshagen prøver å kutte mengden kjøtt hun spiser i hverdagen, men på julaften blir det ribbe. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
KJØTT I JULA: Line Elvsåshagen prøver å kutte mengden kjøtt hun spiser i hverdagen, men på julaften blir det ribbe. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Det er lov å spise kjøtt på julebord, det er lov på julaften og plutselig ble det lov i bursdag også. Så det sklir jo litt ut da - man klarer ikke å holde seg helt, sier hun - og legger til at det likevel er fordeler ved at hun faktisk gir det et forsøk.

- Når man ikke spiser kjøtt hver dag, så får jeg ikke dårlig samvittighet for den ribba på julaften, for da er det justert litt. Å kutte litt hjelper mye.

- Hellig

For tv-profil Synnøve Skarbø (49) er det helt uaktuelt å droppe kjøttet i jula.

LITE KJØTT I HVERDAGEN: Synnøve Skarbø gleder seg til pinnekjøtt i jula. Foto: Morten Eik / Se og Hør
LITE KJØTT I HVERDAGEN: Synnøve Skarbø gleder seg til pinnekjøtt i jula. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

- Pinnekjøtt er hellig for meg. Jeg spiser det helst hjemme på Stranda med familien, sier hun.

Skarbø understreker at hun ikke spiser mye kjøtt til hverdags. Selv om hun aldri kunne vært veganer, er hun ikke fremmed for en vegetarianer-tilværelse.

- Men pinnekjøttet mitt kan ingen ta fra meg, skyter hun inn.

Heller ikke tv-kokk Ole Martin Alfsen (50) har planer om å kaste seg på vegetarbølgen. Overfor Se og Hør forteller 50-åringen at han må ha en variant av fugl på bordet i jula.

Tradisjonen kommer fra hans danske mor, der gås eller and utgjorde julaften-måltidet.

- Jul er smaken av fugl. Jeg tror vi går for and i år, forteller han.

VERKEN RIBBE ELLER PINNEKJØTT: For tv-kokken Ole Martin Alfsen er det fugl som gjelder i jula. Foto: NTB Scanpix
VERKEN RIBBE ELLER PINNEKJØTT: For tv-kokken Ole Martin Alfsen er det fugl som gjelder i jula. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- For glad i kjøtt

Kjendiskokk og «Matsjokket»-programleder Christer Rødseth (29) kommer overhodet ikke til å droppe den tradisjonelle julematen til fordel vegetarisk kost.

Hos han står ribbe, pølser og medisterkaker på menyen på julekvelden, og første juledag skal de nyte restene til frokost.

Han påpeker at alle må få velge selv hva de ønsker å spise, men mener at framtidsmaten bør bestå 50-50 av grønt og protein.

VIL IKKE DROPPE KJØTTET: Kjøkkensjef Christer Rødseth forteller at han er altfor glad i kjøtt til å avstå fra det. I hvert fall ikke i jula. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL IKKE DROPPE KJØTTET: Kjøkkensjef Christer Rødseth forteller at han er altfor glad i kjøtt til å avstå fra det. I hvert fall ikke i jula. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Foreløpig er ikke det veien å gå for Rødseth.

- Flere og flere tar kontakt med meg i forbindelse med kjøttfri mat i jula, men jeg er ikke med på det. Jeg har troen på et variert kosthold, men er altfor glad i kjøtt til at det er noe jeg kommer til å slutte med.

- Samtidig er det viktig å påpeke at vi også serverer vegetar på Vaaghals, og at det er noe jeg lager - men det er fordi det er godt, ikke fordi vi skal droppe kjøttet, sier han.

LES OGSÅ: Sjokkforvandlingen vekker oppsikt

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer